[航空]連登飛機膠討論區122

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
基本上trans pacific美藉好難夠亞洲鬥 去得美國嘅人都叫做係村入面有錢啲果班 就算講香港去美國嘅同去歐洲嘅都係美國果班有錢少少 呢班人點會接受到美式服務

美藉都係得UA靠頭啖湯+平做到落去 等到亞洲越開越多NW個NRT hub都比DL敗哂 後來者一係要同UA鬥平 一係要同東亞各航空公司鬥服務同loyalty 兩樣都係惡鬥 不如慳返啖氣做大西洋 架機仲好用啲添
應該大部分人分唔到HKD同HKG
東南亞我覺得真係profit margin問題

SGN HAN DAD KUL CGK呢幾個port都一日兩至三班機 無論駁黃昏定半夜西岸機都不成問題 BKK SIN MNL呢啲大量班次嘅更唔駛講

3唔3 daily對做東南亞市場影響不大 但如果要再減價落去 同中國市場比可能真係冇乜肉食 反而西岸可以有南亞市場做 印度果邊少機 加班嘅flexibility就重要得多 飛印度都係長過印尼日本少少 但收嘅價錢就唔係東亞價位 果邊profit margin應該會高啲
重有HKT
台狗不嬲都係弱智
有咩可能連松山係TSA都唔知
另一個問題係佢地太過focus CP值只係care個銀碼
遇到異常平既機票價錢以為賺到 (雖然有時真係)
無諗一諗、睇清楚到底係真
定係自己禁錯左野先出到呢個價錢
JFK係AA同Delta大本營
EWR係UA大本營
LHR似HND LGW似NRT
對 呢個係重點
btw而家JFK完全冇United了
可以試一個新嘗試, 開一班HKG-YYR/YYC-PHL
一嚟有上面所講demand問題
二嚟CX都寧願谷曬D客去LHR
除非LHR加無可加都唔夠載啦 否則應該唔會開返LGW
HKG-YVR/YYC-PHL
佢唔買多兩隻35J應該開唔到咁多美東?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞