[航空]連登飛機膠討論區122

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
話唔 care 就 over 咗喇

而家係睇有國安法對香港本身集資能力影響有幾大,老實講落得香港 list IPO 嘅一係外企想入中國、一係中企想吸外資。呢排靜咗係因為中國經濟真係差同美國高息,國安法係一定有負面影響,多定少就見仁見智 。
最主要其實都係大陸經濟好唔好
經濟好乜法都有公司奶
對公司嚟講 國安法都唔夠賺錢緊要
但一包痴膠花嘅餅乾已經夠啲台女港女發哂癲
尸丁丁終於有人講ow ceo篇訪問
#弱智先上threads
懶到Copy&Paste都費事 CLS
DXB DOH 已經算係全中東眾多伊斯蘭國家最開放

差到 JED IKA 或者 DEL ADD TLV 就未必咁講
重點係
點解要去香港?唔直接去中國?
貪你人工貴 租貴?
港紙自由兌換
加多個

港紙同美金掛勾
人民幣同港紙係咪自由兌換先
都唔關事
雙方都係香港開公司
咁一路都係用港紙/美金做transaction
雙方都係美國公司
美國自己做TT
點解要雙方都黎香港開公司?
香港今時今日已經做唔到資金進出中國呢個作用
當香港環境趨向同中國一樣既時候點解要響香港停多一個站?直飛算啦

fb見到
遲咗幾個月
https://simpleflying.com/cathay-pacific-8-routes-up-to-16-daily-flights-us-canada-next-summer/

呢度有份幾唔錯嘅統計,CX 24年7月北美線有39%係香港O&D客,有6%係香港出發到美國再中轉嘅客,另外有45%客都係喺HKG中轉去北美,10%係香港同美國都中轉嘅客

Top10 transit route,基本都係大陸-美東,受益於中美航班受限,原本東南亞客流比crowded out去到其他地方(台灣),可以想見等到CX再加班次,東南亞客有機會返到HKG中轉

1 New York JFK-Fuzhou (via Hong Kong)
2 New York JFK-Shanghai Pudong
3 New York JFK-Guangzhou
4 New York JFK-Beijing Capital
5 Toronto-Shanghai Pudong
6 Toronto-Manila
7 Toronto-Beijing Capital
8 San Francisco-Guangzhou
9 New York JFK-Manila
10 Los Angeles-Manila

排名最高嘅福州-HKG-JFK,每日平均有62人,佔到福州-JFK總需求嘅42%,而呢班客佔CX HKG-JFK 6-7%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞