[航空]連登飛機膠討論區122

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
如果係咁咁LHR JFK應該十世都resume唔到
總之香港一定冇問題
國安法下外資對香港信心滿滿
遊客個個都想黎香港

不過時辰未到
好過冇啦
FUK咁多機又得單跑
雲巴 = 比亞迪充電式 APM
https://www.china-airlines.com/tw/zh/discover/news/press-release/20240925
我睇唔到而家KOL點夠梅花同綠地球鬥
鄭州認真一個鐘係得2-3班國際線
廣東省廣州市往返香港的低空飛行跨境航線,周四(26日)上午在廣州白雲國際機場商務航空樓首飛,航程約40分鐘,即可直達香港國際機場,進一步縮短兩地跨境通行時間。

今次首飛採用的通航直升機型號為西科斯基S92,可搭載19名乘客及2名機組人員。目前為試運行階段,期間該航線主要以包機形式提供服務。南航通用航空有限公司擬因應市場需求增長,推出定期短途運輸航班,提供香港上環信德中心及香港國際機場兩處起降點,可靈活調配包括西科斯基S76、貝爾429等在內的多種直升機機型,豐富旅客的出行選擇。

粵港澳大灣區目前已開拓珠海空中遊及海島遊、深圳空中遊等低空飛行項目,即將開通三亞往返湛江直升機跨海航線,今次首飛標誌大灣區再增一條低空飛行新通道。南航通航計劃開通更多大灣區城市間的跨境航線及省內航線,實現大小飛機無縫銜接。
用S92 都叫低空?

頂多咪叫新直升機航線
唔知CAN大法快啲定直升機快啲
佢寫係business terminal 出發

加上HKIA 有做 business <-> commercial transfer

理論上會快啲
當初淡海 高雄 宇都宮未起講緊拍板起都話唔夠載 但出到嚟就係低地台電車係加班易 加車都易 佢完全係迷你版輕鐵咁可以同人共用路面 有需要先獨立路軌
當年如果用左電車個低地台電車方案 郵輪碼頭1樓就係雙向月台可以用3/5/7卡呢種組合去清客 同埋印象中新概低地台電車已經做到月台邊同門邊距離收到好窄上落輪椅係唔需要用到板
至於座位問題當年有呢個plan 都係預你車程最多10分鐘 即係好似機場APM咁T1去中場最多5分鐘 同埋係預大型event 郵輪到係車鏈式咁有車送人去地鐵站
https://inews.hket.com/article/3770504/%E8%88%AA%E7%A9%BA%E6%81%A2%E5%BE%A9%EF%BD%9C%E7%94%B1%E6%86%82%E6%85%AE%E3%80%8C%E5%BE%9E%E5%9C%B0%E5%9C%96%E6%B6%88%E5%A4%B1%E3%80%8D%E5%88%B0%E6%A8%82%E8%A7%80%E3%80%80IATA%E7%B8%BD%E5%B9%B9%E4%BA%8B%EF%BC%9A%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%88%AA%E7%A9%BA%E6%A5%AD%E5%BE%A9%E7%94%A6%E4%BB%A4%E4%BA%BA%E6%B7%B1%E5%88%BB

去年7月,IATA宣布在香港舉辦香港航空日時,大幅調整預測,料香港客運量到2024年底將恢復至危機前的水平

IATA提前香港個回復預測係響同23年同港共合辦果場大龍鳳度提出
呢啲擺明就係見人講人話啦
同埋你個model完全忽略晒政治影響
國安法廿三條之下外國撤資,來港遊客大幅減少下你同我講香港返得到去武肺前個數字?得就可能得,不過果陣時其他port可能做緊武肺前130%囉
個 Graph 我會 keep 住 update. 如果有人揾到 PVG 同 SIN 嘅數字麻煩 link 畀小弟睇

要分析嘅我已經講晒,因為遲人成年開關加上本身基數極大而另回復濟後呢點已經係 common knowledge 嚟,唔知點解硬係有人要引戰。國安法對航空樞紐嘅影響數據上我睇唔岀大過開關延遲嘅影響,DXB SIN BKK 太陽照樣升起。
SIN DXB BKK梗係冇影響
人地外資唔會走夾唔抖
但香港會
繼大灣區同香港快運之後,將會有第三間直飛仙台

傳左好耐嘅香港航空將於12月18日開航第九個日本航點,香港至仙台航線

HX584 HKG0940 – 1435SDJ 320 136
HX585 SDJ1535 – 2000HKG 320 136

另外亦會喺12月1日起加開每日第五班往返香港東京成田嘅航班

HX634 HKG1110 – 1630NRT 320 2357
HX634 HKG1045 – 1600NRT 320 16
HX634 HKG1110 – 1630NRT 320 4

HX635 NRT1725 – 2205HKG 320 2357
HX635 NRT1700 – 2140HKG 320 16
HX635 NRT1730 – 2205HKG 320 4

From FB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞