[航空]連登飛機膠討論區122

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
成個post都1999,究竟睇緊咩
類似係 CX同UO概關係咁
CX=KE=做商務 premium 客
UO=TW=做普通百姓
一早就要block 曬兩個啦,成個post變咗鬧交
又有台灣人買錯松山飛羽田
#弱智先上threads
https://www.threads.net/@dodopei__/post/DAc7y2FTyq-
睇住日膠係到發癲接近無理性分析真係
唔知幾耐整返好呢
都話日膠去到邊都搞爛個場
巴膠post已經前車之鑑
舊年膳食group ban臭佢之後正常返幾多 (雖然最近又走隻 Cathay Yuen入嚟)
唔怪得超哥叫大家做老百姓
咁鬧交法淨係開Post都開到手軟
當初唔摺龍仔味幾好
唔會有 carpet 柒事俾天龍人咬住 又唔會好似而家咁天龍crew多過本地crew
同埋早d訂新機就唔洗hold 哂d 359 落SIN
CX客人冇問題,可以由CX book 喺DFW ORD LAX轉去codeshare/interline AA內陸機

反而AA客人都冇所謂,因為AA會優先JL codeshare/interline選項
好耐之前有個同事幫老闆訂機票
原本個 itinerary係 HKG>ICN 佢手快快打錯左INC 然後老闆買完問點解飛CA概 我再睇先見到寧夏銀川 vs 首爾仁川
交功課了,今次 graph 加返 2023 2024 2, 6, 同 10 月,PVG 放棄咗揾,SIN 啲數據收起晒都係未揾到,BKK 加返(原來 BKK 一樣好屈機)

有幾點得意嘅:

1. ICN, HKG, BKK 喺夏天嘅增幅明顯過 TPE, TYO, SIN 好多,SIN 嘅 growth 喺 2024 年平台咗 (到目前為止)。

2. HKG consistently 喺 2023 年夏天同聖誕同 2024 年嘅夏天有明顯增幅(對比起當刻前兩個月)。喺2024 夏天 HKG 增幅最大(HND 數字未確定)。

3. 值得留意嘅係,泰國喺 2022-5 廢除 “touch and go” 檢測容許直接入境,香港喺 2022-9 放棄隔離改 “0+3”。泰國喺 2022-7 接近完全廢除所有疫情控制措施,香港喺 2022-12 放棄使用安心岀行完全解封。如果將香港嘅數據推前 4 個月(assume 旅客數字嘅回復冇變),而家 HKG 嘅數字會更接近 BKK。(當然未評估因為香港遲開關而令旅客改去其他地方/推遲去香港,而對回復率嘅影響。)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞