【無窮購買力】低調置業討論區(61)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
CC台講樓嘅post就好似月經咁,3、5日就有,不外乎都係嗰啲對自己無幫助嘅廢話,我就懶得講咁多,首先公道啲,做咗七八年嘢嘅,望吓自己戶口有冇2、30萬先? 個戶口永遠得幾千蚊即係理財不善,股市依家牛氣沖天,有20萬夠運夠叻點解唔係機會? 沈門有人20萬炒出首期上埋車,有本事咪得囉

有條友恥笑人唔買貴TEE著

仲要飲杯野 $200 先算社交
cc台又發放笑蛋...
好多廿歲出頭精英月入五六萬都買唔到樓..
https://lihkg.com/thread/381153/page/2

無睇送食飯
不過我早幾日睇到個真實情況
兩公婆有兩個小朋友,老公做保險,老婆做專業人士
兩個都係年收入過百萬
但一直無買樓(或者講買唔到樓)
點解呢?
因為女家本身係好有錢個種人,跟本一般係睇唔上眼
每次佢地想睇樓買樓,女家個面知道就會指指點點,
話呢樣唔好,個樣唔掂,唔係話太細就係話舊
最後可以TARGET既樓,基本都千五萬以上
但買到咁貴就首期好大舊
男方就肯定唔要女家幫手
但年收入高,支出一樣高,都係追唔到樓價
呢幾年都只係租緊樓,每個月4萬蚊

其實冇問題吖,歡迎優質租客

[港女mode]咁我租開4萬嘅樓
要屈就住300呎爛屋 仲要供
好辛苦囉

冇呢d客, 高質單位邊有咁多租客

岩岩追完果邊個post
真係好多人都好搞笑唔識睇餸食飯
根本非不能也實不為也

有條友叫人睇左富爸爸窮爸爸就知買樓有幾傻...

呢啲書都睇,仲要冇過濾照單全收,唔怪得覺得買樓就係坐監

睇完呢本就立心要買樓
呢本書唔係都叫人買樓咩?

好辛苦囉

岩岩追完果邊個post
根本非不能也實不為也

睇完呢本就立心要買樓

好辛苦囉

岩岩追完果邊個post
根本非不能也實不為也

睇完呢本就立心要買樓

唔知喎,呢類「機場財務學」嘅書我唔睇嘅
CC台講樓嘅post就好似月經咁,3、5日就有,不外乎都係嗰啲對自己無幫助嘅廢話,我就懶得講咁多,首先公道啲,做咗七八年嘢嘅,望吓自己戶口有冇2、30萬先? 個戶口永遠得幾千蚊即係理財不善,股市依家牛氣沖天,有20萬夠運夠叻點解唔係機會? 沈門有人20萬炒出首期上埋車,有本事咪得囉

買完樓反而手鬆左, 係咁買野, 因為唔係再儲首期
好葡萄有父幹既人
cc台又發放笑蛋...
https://lihkg.com/thread/381153/page/2

無睇送食飯
兩個都係年收入過百萬
點解呢?
但買到咁貴就首期好大舊
男方就肯定唔要女家幫手

好辛苦囉

岩岩追完果邊個post
根本非不能也實不為也

睇完呢本就立心要買樓

Rich Dad 系都算睇過 - 人地講緊最緊要 cash flow 嗟
至於買樓自住係負債呢點,香港美國 context 不同,佢覺得係咁但香港情況不同

好葡萄有父幹既人

一開二之後真係手鬆左,買多左玩具

好辛苦囉

岩岩追完果邊個post
根本非不能也實不為也

睇完呢本就立心要買樓

唔知喎,呢類「機場財務學」嘅書我唔睇嘅

呢本都叫做我第一本睇既"財經" 書, 印象佢有叫人一定要投資, 好似都有叫人借錢投資, 慢慢滾大舊錢, 仲有被動收入呢個概念(佢好似無用呢個term)
對當時乜都唔識既我幾容易入口
乜原來而家銀行多數唔肯借9成按揭

>4m
定點解?
次次係連登講買樓,就知呢個世界真係會富者愈富,貧者愈貧

咁佢地從一而終既目標都係香港建國 財富重新洗牌

到真係建國時,佢地真係唔知永遠都係既得利益者最快上到最高端定以為可以玩烏托邦?

又怕共產又接受唔到俾人劣等,早啲死博下去做微生物仲好
乜原來而家銀行多數唔肯借9成按揭

>4m
定點解?

細過4百萬...CC台手足告之~

CC台

好葡萄有父幹既人

買完樓你會面對以下事情
-中年失業
-屋苑被圍標 業主拎唔出巨款要破產
-樓市好快爆 然後CALL LOAN 最後銀行收返

佢地當中都有人講既某程度事實,本港房屋資源係唔公平。
https://lihkg.com/thread/379645/page/2?ref=android
現實歸現實,屌幾多億次都唔會改變,住屋問題只會越黎越難解決。只係早幾年醒覺,就算合資格都好,既然資助房屋點樣等都輪唔到自己,倒不如及時上咗車,起碼自己既樓自己話事,唔駛睇業主或者19政府面色。

冇問題呀,想推倒重來成本係條命,多人做死士實得,不過推倒後未必如願,可能窮過依家

凡事有代價,要推倒政權就要用條命去換,成功咗唔死嘅咪贏家

低成本嘅方法係移民去低生活成本嘅地方,全部都係選擇而已
cc台又發放笑蛋...

無睇送食飯
兩個都係年收入過百萬
點解呢?
但買到咁貴就首期好大舊
男方就肯定唔要女家幫手

好辛苦囉

岩岩追完果邊個post
根本非不能也實不為也

買樓我覺得好開心
正面少少去睇,以4-8m既樓去睇,附近起多d公居屋都唔係完全唔好。
買樓睇將來, 公居屋多,等於果區既私樓供應會少左,到將來既分支家庭多果陣(可能未必有錢) 樓價會有支持, 而且正苦一定要做多d基建去配合,樓價上唔上到depends on 果區仲有無更多地發展。 睇石x尾同天水圍會睇到分別。
所以我唔太明點解d人咁反對起自己果區付近起公屋
仲有,而家香港普遍人工唔低,有得住資助房屋會有更多錢係當區消費,帶旺當區零售,樓價又有支持,可以參考元朗市中心,而家鋪租其實好硬淨。

好辛苦囉

岩岩追完果邊個post
根本非不能也實不為也

仲話買左樓係負債only
果然識買緊係fp買樓啦

喺低息高通貨膨脹環境下,唔識用Other people's money 去增加資產,仲未明呢個世代係用錢搵錢,唔窮有鬼

冇問題呀,想推倒重來成本係條命,多人做死士實得,不過推倒後未必如願,可能窮過依家

凡事有代價,要推倒政權就要用條命去換,成功咗唔死嘅咪贏家

低成本嘅方法係移民去低生活成本嘅地方,全部都係選擇而已

班小朋友以為革命唔洗成本咁
就當你有班唔怕死嘅人啦
武器呢?唔洗錢?食訓柯都要錢啦
成班窮撚那有錢?咪又係要金主
做得金主嘅會無條件幫你?點都要返d著數
最後成功左,你真係覺得可以將所有有金人推上斷頭台?
cc台又發放笑蛋...

無睇送食飯
兩個都係年收入過百萬
點解呢?
但買到咁貴就首期好大舊
男方就肯定唔要女家幫手

好辛苦囉

岩岩追完果邊個post
根本非不能也實不為也

買樓我覺得好開心

買唔買樓選擇嚟,唔買都冇問題,居住、使用 =/= 擁有 已經講咗唔少次,唔買咪唔好眼紅人哋升值,亦唔需要批評人哋生活方式,有人鍾意慳錢打2份工買樓,佢覺得值咪得,世界上只有一種人會唔會太悶?

一切都係選擇,任何事都有風險,去超市買打雞蛋可能都有隻壞嘅,人生就係如此不停做選擇,冇啱定錯,唔好怨天尤人自己承受結果就可以
大家覺得買幾十年樓大d定半新樓細d好
怕買幾十年樓第日難轉手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞