【無窮購買力】低調置業討論區(61)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

呢d 按揭唔經銀行咪唔洗做壓測?

要真正睇咗offer先知,可能要睇人工,壓測就比高啲咁,6球9按分明睇到首期問題,又一堆人殺入嚟,好事定壞事留待時間分曉,不過冇二手樓份好似

去經絡問吓,美聯本身有按揭部

六球以上既二手,有冇計搞到?

照新聞嚟睇唔得,個金額太大,6球9按借5球4,數目唔細,依家要知係咪二手樓都得,定只限一手?
呢科嘢其實證券行借孖展有做,押層樓直接借證券行錢,不過息唔平,最平都4.88,耀才都short嘅,我加按層樓套錢炒好過押比佢啦,平咁多
如果工廈可以亂改土地用途,咁一定好多法律訴訟,發展商高價投地皮全部瀨嘢
如果工廈可以亂改土地用途,咁一定好多法律訴訟,發展商高價投地皮全部瀨嘢

冇乜可能,商業地皮,就算乙級商廈都貴過工廈好多,如果可以唔補錢改,435嗰啲甲乙級商廈收租公司咪蝕大本?
美聯夥拍經絡推「上車易按揭計劃」 (17:09)

http://on.cc東網專訊】美聯指出,今年截至8月29日全港600萬港元或以下一手私樓共錄得約21,134宗成交,佔整體住宅註冊量約52%。由於上車置業需求強勁,故集團夥拍經絡按揭轉介攜手推出「上車易按揭計劃」,若貸款額高於500萬元或以上物業,息率全期低至H+1.3%,節省利息高逾25%。

若樓價為600萬元或以下物業,提供高達9成按揭貸款優惠,息率全期則低至H+1.35%,上限鎖定為P-3.1%,現金回贈可達1.6%。

呢d 按揭唔經銀行咪唔洗做壓測?

可以唔做,同發展商一樣,6球都比你做9按,根本唔跟金管局指引

唔應該用捱打 開價正路d 大把狗衝

冇乜可能,商業地皮,就算乙級商廈都貴過工廈好多,如果可以唔補錢改,435嗰啲甲乙級商廈收租公司咪蝕大本?

唔使補地價嘅話,各大住宅發展商一定比壓力777,兩者地皮價錢爭太多
美聯冧巴1200,公司業績就唔得㗎啦,不過發行股份唔多,會唔會借消息炒起? 我冇打算諗佢 純好奇
美聯冧巴1200,公司業績就唔得㗎啦,不過發行股份唔多,會唔會借消息炒起? 我冇打算諗佢 純好奇

條友玩得太賤格

唔使補地價嘅話,各大住宅發展商一定比壓力777,兩者地皮價錢爭太多

條友玩得太賤格

以前炒細價股莊股搵到食,今年我瀨咗皮幾嘢之後,唔會再考慮,因為指數基金盛行,加上衍生工具佔大市3成,冇資金去炒呢啲垃圾,強國佬15年瀨過嘢都唔會玩佢哋,最多炒到2線股,今年就算牛市完都冇得複製細價股爆升散水嗰隻

美聯夾經絡做埋按揭生意,仲6球樓下9按,進一步谷起樓市,不過供唔掂都唔會影響銀行系統,就唔知金管局會唔會出招?

全·城滙傳次輪銷售暫錄近1.3萬票 (19:49)

on.cc東網專訊】多個新盤收票反應踴躍。市場消息透露,華懋集團旗下荃灣全·城滙,截至今日7時半,次輪銷售432伙累積錄得近13,000個認購登記,超額認購近29倍。

去過好多朋友既屋企聚會,兩公婆加兩個小朋友既普通家庭,住三房好多時個工人姐姐都要訓廚房... 對佢地黎講,其實三房唔多夠住

美聯夾經絡做埋按揭生意,仲6球樓下9按,進一步谷起樓市,不過供唔掂都唔會影響銀行系統,就唔知金管局會唔會出招?

今次真係600萬上車盤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞