【無窮購買力】低調置業討論區(61)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

要搭棚換成屋窗了
加埋成60隻窗

房委卸膊 銀行唔博 逼綠表五年供完一層樓
「加快公屋流轉,協助綠表人士置業」是今屆政府提過的重中之重,但口說一套,事實又疑另一回事,撇開今年上半年公屋輪候時間重返4.7年歷史高位,本報發現,房委會過時而僵化的政策,令有綠表人士「儲到首期,都上不了車。」房委會向銀行擔保所有一手綠表買家,享有25年按揭年期,但此德政不涵蓋第二手的綠表市場,結果有想上車的年輕人,被銀行要求在5年內、月供4萬元供畢一層樓。負擔不來,只好繼續等居屋,變相影響公屋流轉。
房委卸膊 銀行唔博 逼綠表五年供完一層樓
「加快公屋流轉,協助綠表人士置業」是今屆政府提過的重中之重,但口說一套,事實又疑另一回事,撇開今年上半年公屋輪候時間重返4.7年歷史高位,本報發現,房委會過時而僵化的政策,令有綠表人士「儲到首期,都上不了車。」房委會向銀行擔保所有一手綠表買家,享有25年按揭年期,但此德政不涵蓋第二手的綠表市場,結果有想上車的年輕人,被銀行要求在5年內、月供4萬元供畢一層樓。負擔不來,只好繼續等居屋,變相影響公屋流轉。

果d似係跟本冇能力供 銀行灑走佢
買自由市場居屋絕對冇問題,不過就唔好買黐住公屋共用設施嘅,要錢買嘅會過濾咗好多黐線佬、MK、道友、問題家庭

搵到低水嘅自由市場居屋,只要位置好,計升值能力唔會輸私樓,咪信諗sir條on9講,事實大西北居屋升幅贏同區私樓常見,瓏門5年升50%,兆康苑升100%最少

其實我真係好有誠意買嗰度
我去左田土廳俾10去查下,
發現個業主200幾萬入手
我之前真係想買架啦
但條友連10萬價都唔肯講
老爺奶奶好嬲,
話買廿蚊豬肉都有價講,買樓就一蚊都冇得講
雖然銀碼差好遠,但我睇過咁多間樓,真係冇一間會少少都唔減
好苦惱

明白
估價,我就跑曬咁多間行
有d估價低過佢
宜加積極揾緊下一間

新世界屯門街市嗰幢單支全部100個單位,開賣除咗睇價錢,考慮管理費,我相信貴絕屯門,另外當樓齡去到一定時間要維修嘅話,戶數少夾錢必多

有興趣該盤嘅留意
新世界屯門街市嗰幢單支全部100個單位,開賣除咗睇價錢,考慮管理費,我相信貴絕屯門,另外當樓齡去到一定時間要維修嘅話,戶數少夾錢必多

有興趣該盤嘅留意

考慮緊北角單支,一樣有同樣顧慮

有興趣該盤嘅留意

考慮緊北角單支,一樣有同樣顧慮

我哋上環嗰間就係單支,不過樓齡新,唔使考慮維修問題,管理費5蚊尺
81台肥佬出沒,師父辛苦為咗大家

貼錯

大師

樓王錯Post

唔緊要
大師係股樓明燈通殺
唔似d人咁有股無樓或有樓無股
大師

大師
喺香討見到有人用大貓,過罰息期諗住轉plan,點知對舊客一啲都唔重視嘅

------

各位師兄師姐好
小弟當年買入單位330萬, 供咗4年左右, 依家仲爭270萬, 網上睇過估價去到460

一開波用獅子銀行到依家, 行緊P Plan, 用供11500

最近先識得過咗罰息期可以申請轉按, 可以轉返做H Plan加有現金回贈
打上去獅子銀行問, 佢話淨係可以申請減息, 無現金回贈plan, 仲要俾1500蚊手續費
個plan如下: H+1.38, cap P-2.75
由月供11500減到11000

想請問獅子係咪對舊客咁西?有無師兄師姐試過舊客成功轉plan加有現金回贈?
獅子客服答現金回贈只有新客人至會有

煩請指教

--------------------
睇嚟過咗大貓罰息期唔使諗慳律師費轉按,直接轉馬房都得喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞