【無窮購買力】低調置業討論區(61)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
咁再問大家一個問題
方向同樓層點取捨?
一個東南(中層),一個西北(高層)

其實我個人唔太好高層
中層有15樓嘅話我揀中層東南

兩者相差50萬
中層嗰個要全爆,高層都要細執
家人話中層可以用平左50萬黎就自己style整
但我就有諗,有機會日後賣返出去

景觀呢?
如果中層都係開揚的話
東南 + 平50萬, 我就PREFER中層果間
不過如果東南但樓望樓, 可能就無左向南個優勢
我就由細到大都住向北樓, 夏天真係無風, 對面屋向南開揚就勁大風

景觀黎講,高層都幾開揚,但業主都話有少少西斜
中層就都望到對面,但就唔係話好近嗰種
我睇過銀行估價,2者都係相差50萬
我自己就認為銀行做價有時都鳩鳩地
因為正常黎講,最頂層會平過尾二,但銀行就估高過尾二,另外銀行好似唔value方向,但實際買賣好多時買家都會諗

咁再問大家一個問題
方向同樓層點取捨?

其實我個人唔太好高層

兩者相差50萬

景觀呢?
如果中層都係開揚的話
我就由細到大都住向北樓, 夏天真係無風, 對面屋向南開揚就勁大風

因為正常黎講,最頂層會平過尾二,但銀行就估高過尾二,另外銀行好似唔value方向,但實際買賣好多時買家都會諗

咁再問大家一個問題
方向同樓層點取捨?

其實我個人唔太好高層

兩者相差50萬

景觀呢?
如果中層都係開揚的話

冇呀
二手成交:和富中心海景戶33年升值近23倍 (17:12)

on.cc東網專訊】名采策略姚雲龍稱,北角和富中心12座高層A室,實用面積1,308方呎,三房兩廳連主套及工人套房間隔,客廳及睡房均享全海景觀,原先叫價2,850萬港元,眼見樓市屢次出招後升勢放緩,加上持貨數十載已累積可觀升幅,減至2,620萬元沽出,實用呎價20,031元。

他續稱,新買家於同屋苑租樓多年,見毗鄰新盤銷情理想,睇樓僅5小時,即轉租為買,購入上址上車。原業主於1984年3月以110萬元一手購入,持貨33年多,帳面勁賺2,510萬元,物業升值接約22.8倍。
【將軍澳新盤】康城有劏盤賣 新地新盤最細318呎

【新增影片】
新地(016)副董事總經理雷霆(左)表示,將軍澳康城站項目晉海「好快發售」。下周上樓書,有機會開放示範單位,鐵定九月開賣。同系北角海璇9月尾至10月賣樓,有機會雙盤齊發。

對於差估署樓價指數,他認為二手成交少,指數未必完全反映市況。

至於晉海的戶型,單位總數1,040伙,面積由318-1,132方呎,當中一房標準戶有174伙(337-340方呎),最細為連平台特色單位則為318方呎,為康城首度有一房戶,兼暫為康城最細單位。

記者:黃嘉銘

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57152272&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170831

on.cc東網專訊】名采策略姚雲龍稱,北角和富中心12座高層A室,實用面積1,308方呎,三房兩廳連主套及工人套房間隔,客廳及睡房均享全海景觀,原先叫價2,850萬港元,眼見樓市屢次出招後升勢放緩,加上持貨數十載已累積可觀升幅,減至2,620萬元沽出,實用呎價20,031元。

他續稱,新買家於同屋苑租樓多年,見毗鄰新盤銷情理想,睇樓僅5小時,即轉租為買,購入上址上車。原業主於1984年3月以110萬元一手購入,持貨33年多,帳面勁賺2,510萬元,物業升值接約22.8倍。

持有左 33 年,annualized return 10.3%
仲要有得住,長揸物業真係好難輸
【將軍澳新盤】康城有劏盤賣 新地新盤最細318呎

【新增影片】
新地(016)副董事總經理雷霆(左)表示,將軍澳康城站項目晉海「好快發售」。下周上樓書,有機會開放示範單位,鐵定九月開賣。同系北角海璇9月尾至10月賣樓,有機會雙盤齊發。

對於差估署樓價指數,他認為二手成交少,指數未必完全反映市況。

至於晉海的戶型,單位總數1,040伙,面積由318-1,132方呎,當中一房標準戶有174伙(337-340方呎),最細為連平台特色單位則為318方呎,為康城首度有一房戶,兼暫為康城最細單位。

記者:黃嘉銘

http://hkm.appledaily.com/detail.php戈?guid=57152272&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170831

終於捨得攞出黎賣喇

http://on.cc東網專訊】名采策略姚雲龍稱,北角和富中心12座高層A室,實用面積1,308方呎,三房兩廳連主套及工人套房間隔,客廳及睡房均享全海景觀,原先叫價2,850萬港元,眼見樓市屢次出招後升勢放緩,加上持貨數十載已累積可觀升幅,減至2,620萬元沽出,實用呎價20,031元。

持有左 33 年,annualized return 10.3%
仲要有得住,長揸物業真係好難輸

股市浪太多,震走有滅頂有,樓市浪少,捱1個浪冇事基本穩陣,呢50年用物業發達多過股票好多,投資緊係取易不取難,就係入場門檻高
我係之前問居屋值唔值得買的絲打
之前太長唔quote

因為我筆直550(盡曬)+律司費
我宜加都係住大西北
感受到大西北好處同唔好處

好處
1.住慣,唔洗從新適應
2.唔計遠,其實生活所需乜都有
3.居住環境冇咁亂和吵(相對市區)

壞處
1.就算嗰個屋苑,有曬輕鐵,巴士,但始終去邊都要大約1hr
2.俾人笑

至於居屋方面
好處
1.大點,舒服點
2.大屋苑,維修都冇有怕
3.管理費平

壞處
1.始終500萬買居屋,個心成日質疑自己係咪on9
2.俾人笑
3.鄰居始終冇咁好
4.冇會所(雖然唔係成日玩,但成時都想玩下水)

幾個月睇左大量盤,因為我同老公都要做野,有諗過搬去市區,例如荃灣,但個價真係太貴,睇過綠楊一樓2rm都560,我老豆話1樓成日有好多野執(m巾呀,空中飛人)最後冇考慮到

愉景又係,一樓都560起。除左呢2個,其他荃灣又舊到飛起30幾年,仲唔近地鐵,對返工冇幫助。

之前又睇過隴門1rm ,550左右,係西鐵上蓋,但講到尾也是大西北,值唔值?

加上我同老公係打算生小朋友(2個)
1rm 真係

所以真係做唔到決定

咁就大西北三房啦,一步到位,以後唔駛為住屋煩

嘉湖見三房一廁 (708/540) 有唔少五球以下成交,有會所設施玩,你應該可以諗下

最緊要預左將來生左細路,兩公婆總會有一位要退下職場湊細路,果陣供樓都安排

5m5其實都已經好多選擇
自住其實居屋冇得輸, 夠大又平
5百萬買唔係on9
你睇番市區居屋, 更貴既都有

市區居屋,七球未補地價都有人要

另外, 既然覺得買居屋好似有D ON9
其實大西舊私樓都好多選擇呀
除左林太
屯門恒順園之類直頭5百幾萬已經買到6百幾呎3房

恒順園一定不考慮
冇輕鐵,住大西北交通都唔如,再住咁西真係唔洗撈

講起大西北, 私樓好多選擇. 另外我唔熟果頭, 天盛苑係咪冇咩自由轉讓既居屋? 其實都可以照買綠表居屋你幫佢比補地價既錢.

天盛苑同兆康苑都係唔錯. 不過兆康舊D囉. 如果三房兆康係OK. 個積幾好用, 係廁所細D.

利申: 最近買左九龍東舊既居屋

【二手乾升】十大屋苑連續3個月徘徊百宗 麗港城呎價升兩成

一手主導樓市多時,二手市場成交量少,已連續3個月只有100多宗成交,但價錢則繼續乾升。學者指出,一手有發展商提供高成數按揭吸客,料會持續主導市況。

綜合市場統計數據,十大屋苑本月至今日(30日)都只是錄得大約112宗二手成交,港島藍籌屋苑鰂魚涌康怡花園更只是得2宗成交。已經是連續3個月徘徊於低3位數的水平,比2月至4月,每月200多宗成交萎縮近一半。

不過,量跌價不跌,觀塘麗港城則為今年升幅最多的大型屋苑,平均呎價由年初的1.13萬元,升至最近的1.35萬元,升幅近兩成。相信與周邊地區的如油塘及啟德高地價推動,致出現「追落後」的情況。

而離島東涌映灣園本月成交的平均呎價為10,200元,單月平均呎價升穿一萬元,相信與港珠澳大橋預計最快年底通車的概念有關。映灣園本月約有18宗成交,當中約11宗的成交呎價都是1萬元以上。本月呎價最貴一宗成交為15座高層F室,實用面積565方呎,以641萬元成交,實用呎價11,345元。

美聯物業蕭銳賢表示,最新成交為12座高層E室,實用面積548方呎,以590萬元成交,實用呎價10,766元。原業主於2007年6月以194萬元買入單位,現沽貨大幅獲利396萬元,升值2倍。

至於港島三大藍籌屋苑鰂魚涌太古城及康怡花園,連同鴨脷洲海怡半島,本月成交的平均呎價都超過1.7萬元,各自比年初升95至16%不等。而現時十大屋苑中,只是僅餘天水圍嘉湖山莊的平均呎價未見5位數。中原地產伍耀祖表示,最新成交為景湖居8座中層A室,實用面積635方呎,3房間隔,獲買家以561.8萬元承接,實用呎價8,847元。原業主於2000年5月以173萬元買入單位,現沽貨大幅獲利388.8萬元,單位17年升值2.2倍。

中大劉佐德全球經濟及金融研究所常務所長莊太量表示,發展商提供高成數按揭吸客,令市場焦點集中一手市場,二手樓成交量自然不會多,而二手成交不多的情況下,難以有參考價錢指標。不過,他估計,暑假旺季完結後,一手市場未來兩個月相信不會再如本月般熾熱,但如果發展商持續提供高成數按揭,相信會持續主導市場。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57149766&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170830
潛在購買力顯露出嚟

方卓如
2017年8月30日 (信報)

一星期內有兩次8號風球,又見到澳門要出動到解放軍救災,令到香港人唔再對打風掉以輕心。30歲樓下嘅人係未見過打風原來可以死人,所以先有咁多打風去滑浪嘅節目,而家明白到打風水浸可以浸滿停車場,冇人夠膽再睇小大自然。

荃灣新盤開售,打風都收到超過2萬票,證明想買樓嘅人遠超過供應數量,只要價錢稍為收斂,買家即刻空群而出。所謂樓價同市民購買力脫節,其實只要發展商願意唔賺盡,繼續提供二按,賣樓一定賣晒,樓價絕對係市民負擔水平。就係有發展商願意用收斂價賣樓,市場嘅潛在購買力完全顯露出嚟,發展商未來賣樓可以更有把握。

政府講嘅未來四五年供應量9萬幾伙,其實完全掌控在發展商手上,唔到政府話事。如果發展商夠絕,未來幾年供應可以一伙都冇。發展商雖然係要貨如輪轉,但又唔會平賣以求盡快去貨。樓市唔似股市,市場資訊唔係即時可以反映,購買力多少好多時要事後先知。

賣樓係藝術

賣樓又要賣得晒,又要賣得價錢高,直情係藝術。發展商提供二按係可以增強購買力,但如果俾發展商揀,佢哋寧願唔賺二按。自己借二按,即係層樓賣咗都未收齊錢。況且二按即係自己承擔咗斷供風險,銀主盤價錢低過市價,你追債仔差價通常都係唔成功,最後只係令佢破產。

發展商唔肯減價賣樓嘅代價,就係要同債仔一齊冒上樓價下跌風險。市場成日以為發展商提供二按係同市民對賭,其實唔係,提供二按嘅發展商,同業主係坐埋同一條船,正如你唔會話提供按揭嘅銀行係同業主對賭,冇銀行想見到業主斷供。

http://www.property.hk/article_content.php?author=PHK_SANDAKING

星期六去抽

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞