【無窮購買力】低調置業討論區(61)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

最近先開始學習同認識按揭既概念
睇新聞唔明想請教下各位
而家講緊長沙灣喜遇
見佢文中提到「八成一按」唔受金管局按揭審批條件限制
又見到一啲報導話咁樣就免除壓力測試
假設我想買價單440.3萬 折實413.8萬既單位
咁我應該點去計自己要有幾多首期同埋月入幾多先上到車?

唔想做做伸手黨但係真係唔了解,又或者有一啲有關八成一按既資料可以比我參透下都好感激

最近先開始學習同認識按揭既概念
睇新聞唔明想請教下各位
而家講緊長沙灣喜遇
見佢文中提到「八成一按」唔受金管局按揭審批條件限制
又見到一啲報導話咁樣就免除壓力測試
假設我想買價單440.3萬 折實413.8萬既單位
咁我應該點去計自己要有幾多首期同埋月入幾多先上到車?

唔想做做伸手黨但係真係唔了解,又或者有一啲有關八成一按既資料可以比我參透下都好感激

P-2.5 叫筍
P-1.25 都唔算高

仲未計三年後抬唔到錢轉按風險

去過好多朋友既屋企聚會,兩公婆加兩個小朋友既普通家庭,住三房好多時個工人姐姐都要訓廚房... 對佢地黎講,其實三房唔多夠住

去過好多朋友既屋企聚會,兩公婆加兩個小朋友既普通家庭,住三房好多時個工人姐姐都要訓廚房... 對佢地黎講,其實三房唔多夠住

有容巴
有個關於慢煮機O既問題
如果我買Anova
用以下呢D 真空袋同真空機得唔得?

點只一半
aa話可以揾親人入再轉名
隨時1人10票,即9成係水

睇下使班aa幾時仆街

點只一半
aa話可以揾親人入再轉名
隨時1人10票,即9成係水

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞