【無窮購買力】低調置業討論區(61)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
cc台又發放笑蛋...
好多廿歲出頭精英月入五六萬都買唔到樓..
https://lihkg.com/thread/381153/page/2

無睇送食飯
不過我早幾日睇到個真實情況
兩公婆有兩個小朋友,老公做保險,老婆做專業人士
兩個都係年收入過百萬
但一直無買樓(或者講買唔到樓)
點解呢?
因為女家本身係好有錢個種人,跟本一般係睇唔上眼
每次佢地想睇樓買樓,女家個面知道就會指指點點,
話呢樣唔好,個樣唔掂,唔係話太細就係話舊
最後可以TARGET既樓,基本都千五萬以上
但買到咁貴就首期好大舊
男方就肯定唔要女家幫手
但年收入高,支出一樣高,都係追唔到樓價
呢幾年都只係租緊樓,每個月4萬蚊

其實冇問題吖,歡迎優質租客

[港女mode]咁我租開4萬嘅樓
要屈就住300呎爛屋 仲要供
好辛苦囉

冇呢d客, 高質單位邊有咁多租客

岩岩追完果邊個post
真係好多人都好搞笑唔識睇餸食飯
根本非不能也實不為也

cc台又發放笑蛋...
https://lihkg.com/thread/381153/page/2

無睇送食飯
兩個都係年收入過百萬
點解呢?
但買到咁貴就首期好大舊
男方就肯定唔要女家幫手

好辛苦囉

岩岩追完果邊個post
根本非不能也實不為也

有條友叫人睇左富爸爸窮爸爸就知買樓有幾傻...

呢啲書都睇,仲要冇過濾照單全收,唔怪得覺得買樓就係坐監
想請教各位買樓專家
點睇已補地價居屋?

你想睇咩先

值唔值得入手
我係首置ge
呢排睇中一個大西北3房高層
500呎實用咁上下
已補,都要成500幾萬
主要貪佢夠大
但買居屋會唔會好on9

無話on 唔no9嘅,學vic巴一句,價格反映質素
無會所,無人幫你拉門,無富貴基座商場,舊d
但換到嘅係同價錢下大d尺寸,管理費平d
自己衡量返囉

咁實有人提出乜乜理論話中環人會以住邊去區分一個人呢d 19理由嘅
但與此同時我又會答你我識得有上市公司董事都係住緊居屋

Btw, 首置就買3房
一步到位無撚敵
幾時都話呢度d巴絲打真心好有錢

3房居屋同樣價錢都只可以買同區2房私樓
自住來講,居屋都算係平靚正

諗清楚,有條理少少就唔難分析到自己想點

排先後
a) 住大點舒適點
b) 地區
c) 升值潛力

仲有其他唔一一例晒喇
如果無住屋需要,咪睇重升值潛力
有需要,第一層自己住唔打算賣,咁居住因素咪先過升值囉
cc台又發放笑蛋...

無睇送食飯
兩個都係年收入過百萬
點解呢?
但買到咁貴就首期好大舊
男方就肯定唔要女家幫手

好辛苦囉

岩岩追完果邊個post
根本非不能也實不為也

仲話買左樓係負債only
果然識買緊係fp買樓啦
想請教各位買樓專家
點睇已補地價居屋?

你想睇咩先

值唔值得入手
我係首置ge
呢排睇中一個大西北3房高層
500呎實用咁上下
已補,都要成500幾萬
主要貪佢夠大
但買居屋會唔會好on9

無話on 唔no9嘅,學vic巴一句,價格反映質素
無會所,無人幫你拉門,無富貴基座商場,舊d
但換到嘅係同價錢下大d尺寸,管理費平d
自己衡量返囉

咁實有人提出乜乜理論話中環人會以住邊去區分一個人呢d 19理由嘅
但與此同時我又會答你我識得有上市公司董事都係住緊居屋

Btw, 首置就買3房
一步到位無撚敵
幾時都話呢度d巴絲打真心好有錢

3房居屋同樣價錢都只可以買同區2房私樓
自住來講,居屋都算係平靚正

諗清楚,有條理少少就唔難分析到自己想點

排先後
a) 住大點舒適點
b) 地區
c) 升值潛力

仲有其他唔一一例晒喇
如果無住屋需要,咪睇重升值潛力
有需要,第一層自己住唔打算賣,咁居住因素咪先過升值囉

如果第時想加按套錢,自住都要睇升值潛力
係咪咁諗?

正面少少去睇,以4-8m既樓去睇,附近起多d公居屋都唔係完全唔好。
買樓睇將來, 公居屋多,等於果區既私樓供應會少左,到將來既分支家庭多果陣(可能未必有錢) 樓價會有支持, 而且正苦一定要做多d基建去配合,樓價上唔上到depends on 果區仲有無更多地發展。 睇石x尾同天水圍會睇到分別。
所以我唔太明點解d人咁反對起自己果區付近起公屋
仲有,而家香港普遍人工唔低,有得住資助房屋會有更多錢係當區消費,帶旺當區零售,樓價又有支持,可以參考元朗市中心,而家鋪租其實好硬淨。

正面少少去睇,以4-8m既樓去睇,附近起多d公居屋都唔係完全唔好。
買樓睇將來, 公居屋多,等於果區既私樓供應會少左,到將來既分支家庭多果陣(可能未必有錢) 樓價會有支持, 而且正苦一定要做多d基建去配合,樓價上唔上到depends on 果區仲有無更多地發展。 睇石x尾同天水圍會睇到分別。
仲有,而家香港普遍人工唔低,有得住資助房屋會有更多錢係當區消費,帶旺當區零售,樓價又有支持,可以參考元朗市中心,而家鋪租其實好硬淨。

其實有公屋係附近配套會好好多
起馬巴士線一定多好多
又一定有街市餐廳等等

不過如果係貴私樓就緊係唔想
因為佢地無需要配套
亦唔想自己生活個area多咁多公屋戶

好辛苦囉

岩岩追完果邊個post
根本非不能也實不為也

仲話買左樓係負債only
果然識買緊係fp買樓啦

喺低息高通貨膨脹環境下,唔識用Other people's money 去增加資產,仲未明呢個世代係用錢搵錢,唔窮有鬼

起馬巴士線一定多好多
又一定有街市餐廳等等

因為佢地無需要配套

其實學術上呢,於一個城市設計上同一社區係應該有普羅大眾同有錢人雜處既區域,咁先可以達到社會共融,制訂政策既社會精英先唔會離地。

不過係太理想化既設定
cc台又發放笑蛋...

無睇送食飯
兩個都係年收入過百萬
點解呢?
但買到咁貴就首期好大舊
男方就肯定唔要女家幫手

租樓日日賺
cc台又發放笑蛋...

無睇送食飯
兩個都係年收入過百萬
點解呢?
但買到咁貴就首期好大舊
男方就肯定唔要女家幫手

好辛苦囉

岩岩追完果邊個post
根本非不能也實不為也

次次係連登講買樓,就知呢個世界真係會富者愈富,貧者愈貧
其實唔買樓要享受都唔緊要,係唔知點解啲人要標籤人做樓奴咁解,唔通貶低人真係可以自我感覺良好啲?

起馬巴士線一定多好多
又一定有街市餐廳等等

因為佢地無需要配套

其實學術上呢,於一個城市設計上同一社區係應該有普羅大眾同有錢人雜處既區域,咁先可以達到社會共融,制訂政策既社會精英先唔會離地。

不過係太理想化既設定

星加波已經做到
CC台講樓嘅post就好似月經咁,3、5日就有,不外乎都係嗰啲對自己無幫助嘅廢話,我就懶得講咁多,首先公道啲,做咗七八年嘢嘅,望吓自己戶口有冇2、30萬先? 個戶口永遠得幾千蚊即係理財不善,股市依家牛氣沖天,有20萬夠運夠叻點解唔係機會? 沈門有人20萬炒出首期上埋車,有本事咪得囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞