【無窮購買力】低調置業討論區(61)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
[member] 做個連登業主統計
你地第1層樓
1. 買果陣樓價幾多
2. 買果陣幾歲
3. 有冇父幹,幾多

我先,未買到

[/member]

大家好 新人一問

長沙灣 喜遇 點睇?租金回報如何?

老豆話入左票抽 抽到用我名買

如成功抽到我就被上車

我背景:廿中 月入30k左右 每年會加2k人工到

好驚呢d盤係呃鳩上車盤 好擔心
大家好 新人一問

如成功抽到我就被上車

大家好 新人一問

如成功抽到我就被上車

新樓放租最傻,有如下原因

1. 冇得計算係咪樓價升幅比發展商食晒,冇得用租金3%+/-0.25比較,只可以用周邊樓價比較
2. 即供先有折扣,樓花未交樓,換言之只有投入冇產出,計10000租金1個月,一年後交樓冇咗12萬收入
3. 新樓靚裝修比租客住,用殘比返你自用又要比錢裝修過,清理過
4. 新盤收樓同一時間大量租盤推出,租金扯唔起,會低於市值,參考朗屏站世宙

如果投資收租,買二手
大家好 新人一問

如成功抽到我就被上車

老豆點用個仔個名入票

新手,其實點解個post咁多人好似對新樓放租 ,是咪有咩古惑野
大家好 新人一問

如成功抽到我就被上車

新樓放租最傻,有如下原因

1. 冇得計算係咪樓價升幅比發展商食晒,冇得用租金3%+/-0.25比較,只可以用周邊樓價比較
2. 即供先有折扣,樓花未交樓,換言之只有投入冇產出,計10000租金1個月,一年後交樓冇咗12萬收入
3. 新樓靚裝修比租客住,用殘比返你自用又要比錢裝修過,清理過
4. 新盤收樓同一時間大量租盤推出,租金扯唔起,會低於市值,參考朗屏站世宙

如果投資收租,買二手

我只諗到第3點 想自己破左佢處
但供得辛苦 無左6成收入

大家好 新人一問

如成功抽到我就被上車

老豆點用個仔個名入票

入一張票可以即時轉名嘅咩?定呢個盤有新玩法

電視台講緊新紅雞新樓盤

電視台講緊新紅雞新樓盤

電視台講緊新紅雞新樓盤

電視台講緊新紅雞新樓盤

所以屯門嗰個城。點開價幾癲
買自由市場居屋絕對冇問題,不過就唔好買黐住公屋共用設施嘅,要錢買嘅會過濾咗好多黐線佬、MK、道友、問題家庭

搵到低水嘅自由市場居屋,只要位置好,計升值能力唔會輸私樓,咪信諗sir條on9講,事實大西北居屋升幅贏同區私樓常見,瓏門5年升50%,兆康苑升100%最少

其實我真係好有誠意買嗰度
我去左田土廳俾10去查下,
發現個業主200幾萬入手
我之前真係想買架啦
但條友連10萬價都唔肯講
老爺奶奶好嬲,
話買廿蚊豬肉都有價講,買樓就一蚊都冇得講
雖然銀碼差好遠,但我睇過咁多間樓,真係冇一間會少少都唔減
好苦惱

咁再問大家一個問題
方向同樓層點取捨?
一個東南(中層),一個西北(高層)

各人唔同架, 睇你自己.

有D西北 1)唔怕凍/熱 , 2) 開暖爐冷氣

你問我, 我會揀前者. 因為景對我來講唔係太大concern. (因為我仲係人生初階 )

我依家住緊向北
冬天真係會特別凍

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞