【無窮購買力】低調置業討論區(61)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
上車易按揭計劃

http://ps.hket.com/article/1893030/美聯夥拍經絡推「上車易按揭計劃」攻一二手客%20慳息逾25-

咁咋原來...

同銀行一樣,都要跟400萬先可以9成按
600萬樓下8成按
只不過銀行加息轉晒H+1.4%
佢就可以照做H+1.3%
上車易按揭計劃

http://ps.hket.com/article/1893030/美聯夥拍經絡推「上車易按揭計劃」攻一二手客%20慳息逾25-

咁咋原來...

同銀行一樣,都要跟400萬先可以9成按
600萬樓下8成按
只不過銀行加息轉晒H+1.4%
佢就可以照做H+1.3%

但佢有冇壓測先?
咁多位置業高手巴打點睇長沙灣新盤喜隅?
Around 16000呎,位置唔錯,附近呎租都過40
小弟1.8M首期,600萬樓八按過壓測,想入黎投資放租,唔心急買樓,呢個盤買唔買得過?

講過好多次新樓放租仆硬街

呎價太誇張 同呎數舊樓可能平20%但租值差唔多

多謝Ching指教,但新樓加上裝修好應該會有加成?大概幾錢呎巴打你先覺得入得過
想請教各位買樓專家
點睇已補地價居屋?
想請教各位買樓專家
點睇已補地價居屋?

你想睇咩先
想請教各位買樓專家
點睇已補地價居屋?

你想睇咩先

值唔值得入手
我係首置ge
呢排睇中一個大西北3房高層
500呎實用咁上下
已補,都要成500幾萬
主要貪佢夠大
但買居屋會唔會好on9
想請教各位買樓專家
點睇已補地價居屋?

你想睇咩先

值唔值得入手
我係首置ge
500呎實用咁上下
已補,都要成500幾萬
主要貪佢夠大
但買居屋會唔會好on9

有冇考慮過林太山莊三房,價錢都近似?

想請教各位買樓專家
點睇已補地價居屋?

你想睇咩先

值唔值得入手
我係首置ge
500呎實用咁上下
已補,都要成500幾萬
主要貪佢夠大
但買居屋會唔會好on9

有冇考慮過林太山莊三房,價錢都近似?

林太
想請教各位買樓專家
點睇已補地價居屋?

你想睇咩先

值唔值得入手
我係首置ge
500呎實用咁上下
已補,都要成500幾萬
主要貪佢夠大
但買居屋會唔會好on9

無話on 唔no9嘅,學vic巴一句,價格反映質素
無會所,無人幫你拉門,無富貴基座商場,舊d
但換到嘅係同價錢下大d尺寸,管理費平d
自己衡量返囉

咁實有人提出乜乜理論話中環人會以住邊去區分一個人呢d 19理由嘅
但與此同時我又會答你我識得有上市公司董事都係住緊居屋

Btw, 首置就買3房
一步到位無撚敵
幾時都話呢度d巴絲打真心好有錢
想請教各位買樓專家
點睇已補地價居屋?

你想睇咩先

值唔值得入手
我係首置ge
500呎實用咁上下
已補,都要成500幾萬
主要貪佢夠大
但買居屋會唔會好on9

無話on 唔no9嘅,學vic巴一句,價格反映質素
無會所,無人幫你拉門,無富貴基座商場,舊d
但換到嘅係同價錢下大d尺寸,管理費平d
自己衡量返囉

咁實有人提出乜乜理論話中環人會以住邊去區分一個人呢d 19理由嘅
但與此同時我又會答你我識得有上市公司董事都係住緊居屋

Btw, 首置就買3房
一步到位無撚敵
幾時都話呢度d巴絲打真心好有錢

3房居屋同樣價錢都只可以買同區2房私樓
自住來講,居屋都算係平靚正

cc台又發放笑蛋...
好多廿歲出頭精英月入五六萬都買唔到樓..
https://lihkg.com/thread/381153/page/2

無睇送食飯
不過我早幾日睇到個真實情況
兩公婆有兩個小朋友,老公做保險,老婆做專業人士
兩個都係年收入過百萬
但一直無買樓(或者講買唔到樓)
點解呢?
因為女家本身係好有錢個種人,跟本一般係睇唔上眼
每次佢地想睇樓買樓,女家個面知道就會指指點點,
話呢樣唔好,個樣唔掂,唔係話太細就係話舊
最後可以TARGET既樓,基本都千五萬以上
但買到咁貴就首期好大舊
男方就肯定唔要女家幫手
但年收入高,支出一樣高,都係追唔到樓價
呢幾年都只係租緊樓,每個月4萬蚊
cc台又發放笑蛋...
https://lihkg.com/thread/381153/page/2

無睇送食飯
兩個都係年收入過百萬
點解呢?
但買到咁貴就首期好大舊
男方就肯定唔要女家幫手

其實冇問題吖,歡迎優質租客
cc台又發放笑蛋...

無睇送食飯
兩個都係年收入過百萬
點解呢?
但買到咁貴就首期好大舊
男方就肯定唔要女家幫手

[港女mode]咁我租開4萬嘅樓
要屈就住300呎爛屋 仲要供
好辛苦囉
cc台又發放笑蛋...

無睇送食飯
兩個都係年收入過百萬
點解呢?
但買到咁貴就首期好大舊
男方就肯定唔要女家幫手

[港女mode]咁我租開4萬嘅樓
要屈就住300呎爛屋 仲要供
好辛苦囉

冇呢d客, 高質單位邊有咁多租客
cc台又發放笑蛋...

無睇送食飯
兩個都係年收入過百萬
點解呢?
但買到咁貴就首期好大舊
男方就肯定唔要女家幫手

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞