【無窮購買力】低調置業討論區(61)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
美聯夾經絡做埋按揭生意,仲6球樓下9按,進一步谷起樓市,不過供唔掂都唔會影響銀行系統,就唔知金管局會唔會出招?

今次真係600萬上車盤

二手無份
二手市場咪食哂屎
6球9按
月入息5皮鬆
一人唔得咪兩公婆實得
又安全
咁多位置業高手巴打點睇長沙灣新盤喜隅?
Around 16000呎,位置唔錯,附近呎租都過40
小弟1.8M首期,600萬樓八按過壓測,想入黎投資放租,唔心急買樓,呢個盤買唔買得過?
新盤混戰:城.點及喜遇共錄1100入票登記 (20:46)

on.cc東網專訊】市場上兩個單幢新盤收票理想,消息透露,資本策略地產(00497)旗下尚家生活地產的屯門城.點,截至今晚累錄近800張入票登記,較首張價單50伙超額認購近15倍。英皇國際(00163)旗下長沙灣喜遇截至今晚亦錄逾300張入票登記。
小弟1.8M首期,600萬樓八按過壓測,想入黎投資放租,唔心急買樓,呢個盤買唔買得過?

講過好多次新樓放租仆硬街

放租要最少 50% 首期喎
新盤UPDATES:傲瀧再沽3伙 Grampian雙破頂 (20:34)

on.cc東網專訊】豪宅新盤續獲承接,新世界發展(00017)旗下清水灣低密度豪宅傲瀧,單日速沽3伙低密度大宅,套現逾6,500萬元。九龍塘豪宅新盤The Grampian售出1伙,成交價約7,900萬港元,呎價逾3.8萬元,同創項目新高。

●傲瀧單日速沽3伙大宅 套逾6,500萬
新世界發展旗下清水灣低密度豪宅傲瀧,單日速沽3伙低密度大宅,套現逾6,500萬元。當中第16座6樓C室,屬四房間隔,實用面積1,436方呎,售價2,584.8萬元,呎價18,000元。

●The Grampian大宅7900萬連車位售出
消息透露,由興勝項目管理負責銷售的九龍塘豪宅新盤The Grampian,剛售出5樓B單位,連車位成交價約7,900萬港元,單位實用面積2,077方呎,折合呎價逾3.8萬元,無論售價及呎價均創項目新高。項目累售6個單位,套現約4.2億元。

●全·城滙傳次輪銷售暫錄近1.3萬票
市場消息透露,華懋集團旗下荃灣全·城滙,截至今日7時半,次輪銷售432伙累積錄得近13,000個認購登記,超額認購近29倍。

●屯門城.點短期加價加推單位
資本策略地產(00497)旗下尚家生活地產董事總經理方文彬表示,旗下屯門新盤城.點周二(29日)晚已收約500票,錄超額認購,料短期內輕微加價加推單位,暫時未決定加推單位數目,考慮下周展開首輪銷售。

●元朗意花園推兩幢洋房標售
一手住宅銷售資訊網資料,長實地產(01113)旗下元朗牛潭尾洋房項目意花園加推一幢洋房價單,該洋房為洛蔓大道38號,面積1,476方呎,價單售價2,339.3萬港元,呎價15,849元。項目亦上載銷售安排,上述洋房連同佛洛斯大道1號,推出標售,截標日期分別為9月3日及9月4日。

●喜遇最快周日開售 每人限買一伙
英皇國際(00163)執行董事張炳強表示,旗下長沙灣喜遇收票情況現想,最快周日開售,每人限購一伙。集團於屯門冠發街的14座獨立屋項目,已獲發入伙紙,預計今年內,將以現樓發售。

●海之戀·愛炫美兩房高成數按揭將縮至70%
長實地產投資董事郭子威表示,長實地產旗下荃灣海之戀·愛炫美,至今約佔6成買家選用85%高成數按揭計劃,當中兩房戶比例最高。他指出,因應美國年底前料不加息,銀行料將順勢加強爭取按揭業務,故落實下月11日起,項目兩房戶的高成數按揭額將縮減至70%。之後三、四房戶亦將陸續縮減按揭成數。

如果唔睇放租,純講物業質素同價值o ng ok?

即供先有折扣,樓花嚟嘅,1個月1萬1年12萬,有投入冇產出,不如買現成
美聯冧巴1200,公司業績就唔得㗎啦,不過發行股份唔多,會唔會借消息炒起? 我冇打算諗佢 純好奇

條友玩得太賤格

以前炒細價股莊股搵到食,今年我瀨咗皮幾嘢之後,唔會再考慮,因為指數基金盛行,加上衍生工具佔大市3成,冇資金去炒呢啲垃圾,強國佬15年瀨過嘢都唔會玩佢哋,最多炒到2線股,今年就算牛市完都冇得複製細價股爆升散水嗰隻

去過好多朋友既屋企聚會,兩公婆加兩個小朋友既普通家庭,住三房好多時個工人姐姐都要訓廚房... 對佢地黎講,其實三房唔多夠住

美聯夾經絡做埋按揭生意,仲6球樓下9按,進一步谷起樓市,不過供唔掂都唔會影響銀行系統,就唔知金管局會唔會出招?

今次真係600萬上車盤

呎價太誇張 同呎數舊樓可能平20%但租值差唔多

即供先有折扣,樓花嚟嘅,1個月1萬1年12萬,有投入冇產出,不如買現成

美聯冧巴1200,公司業績就唔得㗎啦,不過發行股份唔多,會唔會借消息炒起? 我冇打算諗佢 純好奇

條友玩得太賤格

以前炒細價股莊股搵到食,今年我瀨咗皮幾嘢之後,唔會再考慮,因為指數基金盛行,加上衍生工具佔大市3成,冇資金去炒呢啲垃圾,強國佬15年瀨過嘢都唔會玩佢哋,最多炒到2線股,今年就算牛市完都冇得複製細價股爆升散水嗰隻

我覺得有業務啲股仔仲有得做上去 因為基本因素幾强 但垃圾真係唔得

去過好多朋友既屋企聚會,兩公婆加兩個小朋友既普通家庭,住三房好多時個工人姐姐都要訓廚房... 對佢地黎講,其實三房唔多夠住

支持8成放租

支持8成放租
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞