【無窮購買力】低調置業討論區(61)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

雷神喺CC台講樓post出現,嘩,資產又多咗

一定係前排股票升左,又入多左單位啦

買自由市場居屋絕對冇問題,不過就唔好買黐住公屋共用設施嘅,要錢買嘅會過濾咗好多黐線佬、MK、道友、問題家庭

搵到低水嘅自由市場居屋,只要位置好,計升值能力唔會輸私樓,咪信諗sir條on9講,事實大西北居屋升幅贏同區私樓常見,瓏門5年升50%,兆康苑升100%最少

其實我真係好有誠意買嗰度
我去左田土廳俾10去查下,
發現個業主200幾萬入手
我之前真係想買架啦
但條友連10萬價都唔肯講
老爺奶奶好嬲,
話買廿蚊豬肉都有價講,買樓就一蚊都冇得講
雖然銀碼差好遠,但我睇過咁多間樓,真係冇一間會少少都唔減
好苦惱

買自由市場居屋絕對冇問題,不過就唔好買黐住公屋共用設施嘅,要錢買嘅會過濾咗好多黐線佬、MK、道友、問題家庭

搵到低水嘅自由市場居屋,只要位置好,計升值能力唔會輸私樓,咪信諗sir條on9講,事實大西北居屋升幅贏同區私樓常見,瓏門5年升50%,兆康苑升100%最少

我之前真係想買架啦
老爺奶奶好嬲,
好苦惱

6皮上唔到係咩玩法

人地要心水盤
要大!要新!要會所!要交通方便!要生活配套齊全

八球現崇山兩房,應該算達呢個標準掛

維港以北治安唔好
黃大仙又多廢老

exactly

其實香港買樓拉到Trump係咪算想像力太豐富? 金仔射飛彈都可以用嚟壓價啦咁就

講起呢位諗sir,真係不敢恭維

最叻叫人賣樓買債基,居屋係劣質貨早賣早著

白痴都開班出書搭雞棚嘅年代

管理費,一樣有風險,睇唔出買債基有乜好處? 或者我唔熟,香港REITs有,自己熟悉,有5厘附近嘅唔少,435,808 5厘附近,823等跌價有返4厘咪入,買賣方便

其實香港買樓拉到Trump係咪算想像力太豐富? 金仔射飛彈都可以用嚟壓價啦咁就

我係之前問居屋值唔值得買的絲打
之前太長唔quote

因為我筆直550(盡曬)+律司費
我宜加都係住大西北
感受到大西北好處同唔好處

好處
1.住慣,唔洗從新適應
2.唔計遠,其實生活所需乜都有
3.居住環境冇咁亂和吵(相對市區)

壞處
1.就算嗰個屋苑,有曬輕鐵,巴士,但始終去邊都要大約1hr
2.俾人笑

至於居屋方面
好處
1.大點,舒服點
2.大屋苑,維修都冇有怕
3.管理費平

壞處
1.始終500萬買居屋,個心成日質疑自己係咪on9
2.俾人笑
3.鄰居始終冇咁好
4.冇會所(雖然唔係成日玩,但成時都想玩下水)

幾個月睇左大量盤,因為我同老公都要做野,有諗過搬去市區,例如荃灣,但個價真係太貴,睇過綠楊一樓2rm都560,我老豆話1樓成日有好多野執(m巾呀,空中飛人)最後冇考慮到

愉景又係,一樓都560起。除左呢2個,其他荃灣又舊到飛起30幾年,仲唔近地鐵,對返工冇幫助。

之前又睇過隴門1rm ,550左右,係西鐵上蓋,但講到尾也是大西北,值唔值?

加上我同老公係打算生小朋友(2個)
1rm 真係

所以真係做唔到決定

咁就大西北三房啦,一步到位,以後唔駛為住屋煩

嘉湖見三房一廁 (708/540) 有唔少五球以下成交,有會所設施玩,你應該可以諗下

最緊要預左將來生左細路,兩公婆總會有一位要退下職場湊細路,果陣供樓都安排

5m5其實都已經好多選擇
自住其實居屋冇得輸, 夠大又平
5百萬買唔係on9
你睇番市區居屋, 更貴既都有

市區居屋,七球未補地價都有人要

另外, 既然覺得買居屋好似有D ON9
其實大西舊私樓都好多選擇呀
除左林太
屯門恒順園之類直頭5百幾萬已經買到6百幾呎3房

恒順園一定不考慮
冇輕鐵,住大西北交通都唔如,再住咁西真係唔洗撈

講起大西北, 私樓好多選擇. 另外我唔熟果頭, 天盛苑係咪冇咩自由轉讓既居屋? 其實都可以照買綠表居屋你幫佢比補地價既錢.

天盛苑同兆康苑都係唔錯. 不過兆康舊D囉. 如果三房兆康係OK. 個積幾好用, 係廁所細D.

利申: 最近買左九龍東舊既居屋

我以前屋企附近 補晒就1100萬

講起呢位諗sir,真係不敢恭維

最叻叫人賣樓買債基,居屋係劣質貨早賣早著

白痴都開班出書搭雞棚嘅年代

管理費,一樣有風險,睇唔出買債基有乜好處? 或者我唔熟,香港REITs有,自己熟悉,有5厘附近嘅唔少,435,808 5厘附近,823等跌價有返4厘咪入,買賣方便

我之前真係想買架啦
老爺奶奶好嬲,
好苦惱

我之前真係想買架啦
老爺奶奶好嬲,
好苦惱

我之前真係想買架啦
老爺奶奶好嬲,
好苦惱

6皮上唔到係咩玩法

人地要心水盤
要大!要新!要會所!要交通方便!要生活配套齊全

八球現崇山兩房,應該算達呢個標準掛

維港以北治安唔好
黃大仙又多廢老

exactly

咁加多一球,奧運站啦
咁再問大家一個問題
方向同樓層點取捨?
一個東南(中層),一個西北(高層)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞