香港近年得劍擊拎到金牌,更證明香港只係一個有錢人玩晒,窮人含撚嘅地方

527 回覆
1139 Like 121 Dislike
每樣運動都要錢, 但係都有平有貴
要堆成幾百萬出黎條友仲要一邊PHD一邊玩劍先拎到牌
如果佢下村出身佢依家玩緊乜?
球會揼幾多錢出嚟,俾球探同教練去搵人你知唔知?
幾多資源俾佢哋練波你知唔知?
又唔見李家誠派d孫去比賽, 講到有錢一定有金牌咁
唔知樓主講廢話做咩,從來有錢都係一個advantage。係任何場合都係。

運動、音樂、藝術出得去世界賽,個個都係天才級,唔鬥後天努力資源,鬥咩野?

同樣,無前一輩既劍擊令到香港比多左資源,都唔會有今日亞洲top tier 劍擊隊。幾代人努力返黎的。
裝備其實睇你買邊度製既
唔會差好遠
係上堂貴一千幾百姐
有錢都要努力嘅!

但都唔可以否定先天係有影響,有錢家庭係多啲support同資源比自己仔女。而一般家庭或者窮撚,屋企人可能唔會inspire到仔女去學呢樣運動,又或者無資源去support,所以先天同後天努力缺一不可
一樣要,不過有錢國家/球會一早做埋青訓,另類科水啫
最後一代連登仔又仇富又仇窮,幾時熄燈
我上面講嗰間基智中學十幾年前練劍擊都係用二手裝備
劍都生埋鏽

喺小食部對出既Area練,地方仲細過啲多用途室,周圍都係雜物

一樣出到幾個劍擊運動員
邊度冇替人開心
替人開心同時都可以理性討論下佢背後有咩資源
個個運動員都有努力 所以唔好成日拎努力黎講
聽到呢句同他只是個孩子 / 我女人黎架
果個感覺一撚樣
有資源已經贏左一大截
都唔講搵返來嘅有無實力
所以窮人除左法律面前之外
其實係奥運面前都係含撚的
連登係啲垃圾培養負面情緒號地方

That’s why佢哋一世都係窮鬼
你積極啲俾心機搵多少少錢做一個小康中產
已經供養細路解決呢個問題
只係一個小門檻
講到好似富可敵國,億萬富豪先至可以做到咁
咪正正反映左係美國有呢一套制度
只要你打波真係夠勁
就算屋企窮 都一樣可以成為職業運動員
而且重可能可以搵好撚多
到底知唔知自己講緊咩
每月花近$10,000至$30,000上堂,一星期練5至7日
拎個最低數,$10000蚊20堂一個月講唔上貴啦
冷氣單人興趣班係咁上下
馬術先係 貴族運動
跟本應該係奧運消失
咁自己呢
已經廿幾三十歲人 自己都想做出色運動員
細個屋企冇比資源
大個用十年時間積極返工做中產
但已經唔係運動員黃金年齡
時間就花曬係返工上
$,努力,時間,缺一不可
樓主內文好明顯就唔係理性
電莖咪有世界冠軍都係公屋仔
人哋有心培養精英,願意係未有之前俾資源出來
反觀某地區
你要有成績出來,先肯攞少少出來,你要有多啲成績,我先肯再攞多少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞