香港近年得劍擊拎到金牌,更證明香港只係一個有錢人玩晒,窮人含撚嘅地方

527 回覆
1139 Like 121 Dislike
又話對奧運無興 點知轉頭又借奧運黎大發偉論
其實要唔要裝備嘅運動都係
根本運動比賽就係燒錢買花戴嘅野 係唔知點解啲人要逃避現實美化「運動員」呢樣野
要老竇老母都要努力
錢可以係一個決定因素 屋企冇負擔 有錢供佢玩 又唔等佢養
但唔係唯一嘅因素 父母嘅教育方法同埋佢自身性格都係缺一不可
兵兵波要錢咩 短跑 馬拉松 游水呢
成積好,體院自然求你加入,仲洗自己俾?
呢兩條蛋散如果喺香港出世,一個喺青年起點等緊介紹工作另一個做food panda咋
講真,李慧詩咁嘅家底如果唔係佢咁好彩遇到咁多好人肯幫佢都未必有咁大成就

睇返佢本書同以前啲訪問,佢細個玩架單車係問鄰居借。
入左青訓隊後,啲裝備同單車都要自備,佢啲隊友都可以著晒單車衫full gear 訓練,佢就著住件學校PE衫練,其他裝備都係問體院借,但全部唔啱身,架單車踩到佢大脾內側流晒血。
後來佢個青訓教練都頂佢唔順幫佢搵左啲平價啲嘅二手裝備,佢哋個機械師又幫佢砌左架啱佢用嘅單車送俾佢,之後先好啲。
後來又試過無錢食飯要問教練借,營養師知佢無錢主動請佢食飯,受傷無錢做手術都係問教練借
一個play group最多咪出一兩個天份
然後天份再俾再勁既天才淘汰

講到尾啲人淨係睇到有一個人成功
但係知唔知失敗率99%有學既小朋友
咪就係 有無錢已經好唔同 有錢又可以請個好教練同去唔同地方受訓
所有野要玩到去極致

時間 金錢 瘋狂嘅決心同努力 所有人既支持 等等

少一樣都唔得

如果你要獨立抽返金錢果part 出黎睇

起碼唔愁生活

如果一日三餐都成問題,講經咩
呢個世界就係咁樣運作
條友起標題起得差姐
主要係佢篇文話玩運動比賽燒錢嘅前提
並唔需要係劍擊
更唔係人地剛攞獎嗰陣出po
只可以話出文條友一係唔睇氣氛
一係單純心地唔好
仲未有單車派 牛下精神嘅留言?
球類跑步都算, 但係因為窮撚都玩得所以競爭激烈

單車好明顯都係貴族運動黎啦
有啲傻西仲想吹到可以用架鳳凰去贏環法
頂你咩年代呀, 依家用架入門碳架台灣啲學生賽都贏唔到啦
仲未計搬架車出國又要TUNE, 自己做晒都係要錢要時間要心力
仲要有地方練, 香港淨係踩梅子林練到幾多呀
又被人路權撚前路權撚後

所有野唔係錢行頭
最起碼都係屋企環境無憂先有努力嘅資格
唔通老豆老母日日打交, 個仔會做拳王?
咁事實香港人係有錢既,住公屋都揸車
咁應該批鬥個個唔係個運動員
係呢個制度背後既概得利益者
個班有權有勢set rule既人

但睇成個連登都係追住連登仔互屌同江旻憓黎屌
睇得出連登大部份都係只係欺善怕惡姐
我諗馬拉松都可以自己攪掂,其他幾樣,當超過分齡賽level, 就要搵教練,再加大量訓練先可以再上一層
On9

你玩到出國,啲錢就唔係你屋企出啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞