香港近年得劍擊拎到金牌,更證明香港只係一個有錢人玩晒,窮人含撚嘅地方

527 回覆
1139 Like 121 Dislike
知唔知攞牌都要幾代運動員去累積
樓主妄想人地 妄想玩劍擊可以向上流
之後出文講經 教化窮撚 沾沾自喜

勁大浸廢老味
立論 作者:魯迅
「一家人家生了一個男孩,合家高興透頂了。滿月的時候,抱出來給客人看,——大概自然是想得一點好兆頭。
「一個說:『這孩子將來要發財的。』他於是得到一番感謝。
「一個說:『這孩子將來要做官的。』他於是收回幾句恭維。
「一個說:『這孩子將來是要死的。』他於是得到一頓大家合力的痛打。
「說要死的必然,說富貴的許謊。但說謊的得好報,說必然的遭打。你……」
「我願意既不謊人,也不遭打。那麼,老師,我得怎麼說呢?」
睇錯背後付出嘅勢力
又或者咁講,香港而家年年都搞全運會,有幾多人會參加?
現在興新技結合運動,例如當日的鯊魚皮泳衣

近年係先進器材全程影/監察運動員再逐part改
貧窮國家或跟興趣班玩下邊有呢種條件

自從江旻憓奪金,時事台班中國人瘋狂發顛

無人話江旻憓無努力,而係大勢上個別項目你唔重課就輸硬
貧困國能奪金的項目只會不停縮
全世界都係,有資源優勢一定大d,唔好講到淨係得香港係咁
投資落體制同個人投資兩回事嚟
pish

btw實際數目應該唔止
唔講嘢冇人話你啞㗎
原來江旻憓月薪超過五萬, 又話做運動員冇錢嘅?
https://lih.kg/3749250

呢個都係
咁你想點 怪邊個 怪你老豆老母廢囉
人地祖先都係一生出黎就有錢?
9成9都係父蔭母蔭照住下一代先成個家族再進一步嫁啦
算是部份正確,畢竟大多數成功者是付出了無數的努力 才得到果實。
你既偉論何來必然呢 請問
自以為真理
普通學校都有,不過玩得叻好多都係讀國際學校呀、外國返嚟、名校之後為咗訓練就轉去林大輝
奧運運動員所有訓練都係燒錢架啦
佢哋運動員自己都知,佢係孭飛果個,有成績先有資源,先可以幫埋佢嘅隊友同下一代,所以江係訪問都會咁講,唔係客套說話嚟
只係連登就唔會理呢part,淨係focus 人哋本身有無錢
阿Q正傳岩你多啲
有咩好嘈

有無錢都好

運動員付出既努力同時間 都好值得鼓勵
好多外國籃球員,足球員一樣經歷好殘忍嘅篩選
入唔到頂級聯賽嗰班要打低組別聯賽甚至業餘
女子足球有個仲要去洗碗幫補
我係睇welcome to Wrexham 先知
外國做運動員一樣辛苦
心地唔好先會諗埋哂啲仆街嘢
見人生日話人幾時死
見人結婚話人幾時離
見人創業話人幾時執
老師:「你唔出聲冇人話你啞」
其實樓主個觀點無錯 上面有人講左
依項運動燒錢唔一定成功 但唔燒錢就唔會成功 依個係好現實問題 家境=容錯率

但係真心想問 樓主你生活係咪好壓抑悲觀 ?因為正常見到香港人喺奧運奪金 係欣賞 唔會係即刻諗打篇文講依項運動有錢人先玩得掛 依個係個人對事情切入角度既問題 長期咁樣嘅時候會對自己好多負能量 反正大家都係趁熱度講吓 點解唔令到件事對自己有正面回饋?
不嬲要做到最勁個個
都要靠金錢去推
無錯
有睇過英超都會知華Dee、Robertson ‘need a job’
佢哋點樣一路走來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞