香港近年得劍擊拎到金牌,更證明香港只係一個有錢人玩晒,窮人含撚嘅地方

527 回覆
1139 Like 121 Dislike
真 人哋拎奬牌唔出聲
Harry Kane一樣冇冠軍
真係講經咩

由你出世開始有資源就係玩哂 屌打班無見識無資源無人脈嘅公屋仔 現實就係咁
真 人哋唔拎奬牌就唔出聲
資助分好多級
佢個資助金額完全就係錦上添花易,雪中送炭難
有錢先請到教練交到學費架大佬無基礎條件點成積好
如果我地連燈仔有條件 都一定拎到
明你意思
有啲高妹可能都係天生劍擊高手
不過窮人出身一世都冇機會摸到支劍
但呢個世界就係咁
門檻、機遇同努力一樣重要
而家大把學校有劍擊班啦⋯⋯社區中心都大把根本唔係乜貴族興趣嚟
體育競技不嬲都唔係窮人玩架啦
係現代足球籃球有班窮人天才先令大家覺得窮都可以靠體育搵食
裝備、教練、時間,樣樣都係錢
成班社會垃圾圍爐球人地嘅成功 埋怨自己嘅失敗
最叻賴父母 賴學校 賴社會
弱智 你有美斯再講啦 你係嘅一早有人送你出咗外國踢啦
人地11歲開始打
都唔係一嚟就呢個教練
一開始梗要自費去學/學校可能有教
出去參加下社區/校際/全港比賽等一級級打上去
到有一定成積,學校自然會推薦,體院咪收,優秀的直頭體院會安排

我唔係話可以完全$0打大佬,只係今時今日佢呢個lv(或者次佢一兩級的)都會有資助,基本洗費都唔洗擔心,係D中下游的/未達標的咪辛苦D
連登啲社會垃圾真係好恐怖
笑撚死,成堆人重以為要幾十萬先玩得
連登仔班社會垃圾話中產都唔夠錢、冇資格玩劍擊啊
真係我老竇今日仲話個女仔好叻啊 拎咗奧運金牌 仲收6百萬令屋企人生活好啲好孝順好叻我忍唔住出聲 你知唔知人哋屋企由細到大俾幾多錢栽培佢自細讀國際學校 大個喺美國讀書 我諗佢屋企人開心唔會係因為收到佢嗰6百萬我老竇即刻冇聲出
你做到劍神就一早可以靠劍搵食啦 傻閪
攞美斯嚟講真係笑死人 你香港真係有美斯再講啦 香港已經算好就算窮人都唔洗擔心溫飽
屌得好

呢啲咁嘅窮撚父母

又要馬兒好 又要馬兒不吃草

天下間邊有咁著數嘅事

諗仔女比到啲咩你嘅時候先諗下自己付出左啲咩先啦
大撚把淘寶貨

真係有料既,拎把木劍去大帽山練埋低氧

十年磨一劍
我點樣偷換概念?
其實你同我講嘅嘢一模一樣
就係一個人嘅成功, 除咗錢之外要有好多嘢配合
你係直接講晒出嚟, 我就用反問方式去表達
足球(因為有個波就踢得)

C朗,梅健國都係窮撚嚟
手術連物理治療你估平?
即傷即做即係私家啦
唔通擺低把劍排政府
長跑算唔算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞