香港近年得劍擊拎到金牌,更證明香港只係一個有錢人玩晒,窮人含撚嘅地方

527 回覆
1139 Like 121 Dislike
其實都係,原生家庭絕對會影響下一代嘅所有野

所以好似摩迪嗰啲細個住難民營
Manny Pacquiao 細個住垃圾山,都上到位真係好respect
窮人都可以上位咪世界大亂?
啲球會有錢呀嘛
唔通啲窮鬼繼續留喺個窮鬼地方一齊組織個窮鬼球會可以做到足球明星咩
屌你老母咁都可以放負
打咁大篇野出黎真係顯得你好撚妒忌
咁如果樣樣野當興趣玩下洗費都唔算大
但係如果要全職玩,洗費就唔係咁計,邊有得你讀完大學唔洗養家再dum大舊錢去磨
其實呢樣係自細教育調教出嚟

由細就訓練啲人,乜都唔好理,個獎項係乜野個比賽係乜野嚟,乜都唔需要知
總之你見到有人上台拎獎,你就要拍掌歡呼喝采,要為佢地高興,如果唔係你就係唔乖,係壞人
陳7 都要邊搬汽水邊練波。
全世界度度都係窮人含撚啦,搵野黎講去否定人地成就自己就好威威,勁toxic
咁有邊項運動運動係全職玩又唔大負擔,你講到要養家ge全部運動都唔可以全職玩架啦,仲講乜鬼野貴族運動
以人作對手已經係落在次級。真正既神係以大自然為師。瀑布下擊水流
咁係外國個運動產業夠成熟
只要你係小學有少少表現
就算係窮人就會有經理人上門幫你搞入學同訓練
超級努力之餘 必定要埋堆 否則幾勁都冇用
咁快唔記得啲xx總會
佢地就會同你強調班運動員係點樣經歷高強度訓練,又點樣有傷,點樣點樣付出

時間就好公平,個個人一日都係廿四個鐘,嗰班全職運動員長時間訓練嘅背後,咪就係因為佢地可以唔撚使做唔撚使出嚟番工先維持到生活,可以走去全程投入自己興趣

所以有啲地方,派出嚟參賽嘅本身唔係咩專業全職運動員,但係都儘力爭取參賽機會,就算成績唔好都幾欣賞佢地
對着啲所謂全職運動員,真係冇辦法瞓身咁吹捧佢地
除咗足球籃球,玩樣樣都要大量金錢
一係好似蘇樺偉咁,轉打第二個league
我當然知道都要靠佢本身自己好努力,但如果屋企唔係有錢,唔通窮人靠自己做兼職十幾廿歲先開始學咩?

事實嚟… 要家底好+由細到大嘅栽培+父母支持+自身努力,真係缺一都不可
游水?
咁有錢都要努力先得㗎
咪又係大把人學到中間咪放棄 你見學樂器又幾多個可以學到8級?有啲學到8級當自己學完 個琴放喺屋企封塵添
學樂器都貴啦
仲要有錢得嚟 父母要識教識養
識有人屋企都有錢 唔識教咪又係冇一技之長
講到好似外國啲劍擊運動員唔駛俾錢買裝備,無限資助咁 根本邊個國家都一樣,呢種運動本身就係燒銀紙,所有要裝備嘅運動都係
呢個世界唔少運動都要靠運動員自己拎錢,甚至傾家蕩產至有得參加,冬奧大把呢啲case
你喺世界和平嘅時代或者冇咁多不公不義嘅時候咁講係冇問題嘅

而家啲人好唔gur啊

你咪撚咁虛偽啦
你自己覺得比人潑冷水,係你主觀問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞