香港近年得劍擊拎到金牌,更證明香港只係一個有錢人玩晒,窮人含撚嘅地方

527 回覆
1139 Like 121 Dislike
其實係要球類活動呢啲運動員多,知名度高形成到產業鏈先會有得咁玩。

奧運項目好多都唔係有知名度,更加唔會有產業鏈
呢啲其實必然係屋企有錢先會有得玩。
美國都唔會避得過。

但我就唔明點解大家執著覺得窮人有得玩就一定好
反而係因為門檻低競爭大,你要跑出嘅機會只會更加細。

可能大家覺得叫做有個希望,所以就叫好。
所以我成日話,六合彩同賭馬就係設計俾窮撚玩
香港幫大陸買奧運轉播權但唔公開用幾錢買
你冇錢冇家底點係高成本嘅中國香港生活,仲話學人做運動員 藝人 藝術家 音樂家
問題你係連投資嘅成本都輸唔起
中肯 凡人就應該要安份守紀
唔好打咁多飛機
全個世界都係咁架啦
冇錢你乜撚都冇資格
d傻西以為足球好易上位咁
明明成為職業足球員都係得2-3%
大把青年軍最尾踢唔上職業
而家thread果堆就係咁
連登吸收完去thread起新壇越傳播越犀利
搞到社會一大截基層青年都學埋啲思想
搞到佢哋更加難翻身
階級斷層更加明顯,情緒仇恨同時更加增加
惡性循環
班五毛狗不停開題潑冷水搞分化
鞋同劍係消耗品

練得勤力一年應該都斷幾把

仲未計跟教練學同場地錢

仲有supplement呢

呢行運動根本就係有錢人先玩得起

你如果純粹興趣一定玩得起架,但如果你想去世界級,無翻咁上下經濟,你點頂
普通人只能報下興趣班,去到世界級花嘅成本同時間成本就唔係普通人負擔到
窮人可用膠劍練習
奧運95%運動都係冷門運動
真係熱門人地一早自己有聯賽,駛撚參加你奧運
有錢先買到器材 窮撚玩柔道,跑步
有錢佬好多都玩 hockey,滑雪
係香港會變嗰個游水破紀錄但唔比參加比賽嘅細路咋

邊個送你去外國 送你去大灣區就有份
成績達標就話破紀錄 知少少就唔好扮代表啦傻閪
攞啲個別例子以偏概全 係啦香港從來冇頂尖運動員啦開心未啊 滿足到你嘅自卑感未啊
公道講 仲有籃球、網球、欖球、棒球
呢啲都好成功
關美國撚事咩 人地nba商業化夠成功
講冷門項目美國做運動員仲慘撚過香港啊
有幾多人係睇完個標顯
連內文都唔睇就直接留言屌樓主
又係啲社會垃圾見人地成功就歸類人地係有錢定冇錢
兒登
無錯,所以你見窮人得一個運動
就係所有格鬥類項目
最快成功致富既方式
當你起到家再有物業咁就可以做到中產或者更高層次
而其他項目你係無資格接觸到
因為投入成本太大
足籃大把窮小子
訓練既錢未又係其他人比
條路隨時比玩劍擊貴好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞