香港近年得劍擊拎到金牌,更證明香港只係一個有錢人玩晒,窮人含撚嘅地方

527 回覆
1139 Like 121 Dislike
張家朗屋企打藍球,好撚有錢?
歐洲先多
移完民再回流就叫有錢
大陸農村出身都有得入國家隊又比連登仔屌舉國體制
你估真係咁多個黃金寶 李慧詩咩 香港地拎得奧運金牌都有D家底 先可以放手俾佢玩運動
有d要搵sponsor
而現實就係,你屋企冇番咁上下家底,根本唔會有條件去「俾心機練習」

你睇下,老竇老母又喺度為啲無謂野搞到家嘈屋閉啦
不嬲貴族運動贏左認受性都無咩 有錢人軍備競賽而已
簡單講就睇非洲
人地呢d真係玩天份+努力
門檻已篩走99%
其實係,屋企窮同天生有殘疾差唔多,姐係家庭背景殘疾
你都會覺得殘疾運動員比健全運動員要付出更加多努力啦
窮人一定係比有錢人富出更多額外努力
如果你老母生cancer 要錢 阿哥負債又要你還
你邊度來錢上堂學劍擊邊度來錢搵個好老師教你
係咪睇下YouTube 學就會拎到冠軍先?
日練夜練 兩邊韌帶斷哂都練
俾你講到有錢就有牌咁
我揸GTR我洗輸
樓主都無否定佢努力

個論點係無錢連呢個運動嘅入場劵都唔會有
你係窮能咩,有閪時間練咩

咪能廢話la
唔靠家底即係納稅人埋單
https://www.researchgate.net/publication/12224363_The_'Price'_of_Olympic_Gold
The total amount spent on elite athletes was $0.918 billion. In the period 1980-96 Australia won 25 gold and 115 total Olympic medals. This equates to approximately $37 million per gold and $8 million per medal in general

人地投資800萬澳幣先拎到一塊牌
香港得劍擊拎到金牌因為靠家底淨係拎到冷門項目
想拎游水跑步要科水
係香港做得奧運運動員應該都唔窮得去邊
樓主唔係帶風向叫連登仔仇恨父母
係叫連登仔認清事實認清自己係社會既地位唔好日日發夢
而家冇咁多呢啲草根打拚legend架啦
嗰個年代就話大家一齊窮啫,而家讀書嗰陣老竇老母嘅識見已經幫你分咗高低set咗唔同起跑線,仲要體育呢啲係有餘力先玩到嘅野
一係玩到強国咁all in 賭一舖,乜都唔做書都唔使你讀,全力訓練運動,得嘅做英雄,其他人練到周身傷當垃圾咁掉埋一邊

慢慢努力啦下
咁你咁講,全世界都係la,

剩係識屈香港,

係咪尋釁滋事呀
真,有料的人地死都會俾你出外國練,

點會好似樓主咁7
窮開有條路 屌完老豆窮 唔肯買層樓俾自己
到佢自己呢代 有錢都寧願去日本洗曬 番大陸叫雞用曬
源源不絕咁窮幾代
榮譽都係屬於佢本人,都唔知個個post ig high乜鳩,講撚到佢有份咁
你返工為興趣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞