香港近年得劍擊拎到金牌,更證明香港只係一個有錢人玩晒,窮人含撚嘅地方

527 回覆
1139 Like 121 Dislike
機票d 價係咪痴撚線
https://lih.kg/3740237

係呀 因為你廢先要計較機票錢
唔止係堆資源請勁人教
香港名校仲會用利益引誘有潛質的學生轉校
反駁隊?
其實細個入門級別真係同錢未必有必然關係
不過都同父母on唔on9有關係
例如明明窮到仆街
又死唔肯攞綜援
路過YMCA、康文署等地方
眼尾都唔望下有咩便課程畀小朋友玩
成個暑假就由佢瞓喺錄架床睇youtube、tvb
佢有錢係肯定 但佢都有俾心機既
認同玩運動出名要有家底
但唔認同有錢=一定堆砌到一個運動員攞金牌
牙朗一次世界盃都攞唔到 有啲野有錢唔係一定有
人地講緊係錢行頭
無人否定過佢努力
但無錢就含得撚

睇多次篇文啦
成個post 好大陣酸味
人哋一下cap 政府600 百萬ig follow 爆升之後仲大把人比job佢

是旦出下ig post 拍下代言廣告 出席下啲event遠遠超越兒登仔月入得50k
因為有人「憎人富貴厭人窮」
邊個出名就眼紅邊個
唔抵得人哋有好成績,就話人哋靠家底、靠後台
事實上係又點啫?呢個世界係咁㗎啦
後生又事業有成嘅多數都係家景唔錯,加上識到唔少同佢差唔多背景嘅同輩,就算唔係攞到國際殊榮,都至少令佢哋佢哋生活無憂。
相反,出身背景差,父母唔係無業就係做基層工,自己讀村校嘅,本身已經差人一截,加上唔主動結交朋友,又或者人哋見你背景差而唔做你做朋友,久而久之,成世人都覺得自已好失敗,咁仲邊會自強?
咁劍擊喺古代歐洲又真係得啲城堡堡主+幾個盔甲武士可以做劍擊…確實係貴族高級階級嘅活動。
一般平民咪又係平時攞鋤頭耕田,戰時攞啲自製木制長茅喺前線篤下插下。等啲高級武士攞做大佬做劍擊做決定性主將對戰。
Pish
隔離有個POST仲講緊香港唔宣傳劍擊
有腦都知做運動員幾燒錢,仲要係劍擊
其實睇佢IG都知佢非富則貴
另一個何詩蓓又係有錢,屋企俾個泳池你玩
只係代表有錢人實力係可以拎金牌
大把其他平民運動你勁都可以拎
所以呢啲真係冇得怨
機會其實一直放喺面前,係你或你父母會唔會主動去爭取
窮撚咪認認真真咁讀書
都係一條出路
我覺得係證明左香港人仇富多啲
成件事個眼光真係好撚狹窄
而家講緊奧運金牌, 世一既地位
即係業界number 1 而且係全球性
樓主仲拎住一般打工仔既 " 月入" 來做比較 真係寒酸窮柒毒 全部中
比著你係其他運動 籃/ 足/羽/游/乒 做到世一 你會唔會仲專登開po 去葡萄佢收入高總結來講連登仔真係好撚可悲
但係屬於一種自己拎來既可笑可悲
咁窮人命賤,一直都係咁。
攞咩同人比?憑咩同人比?
人地幾成功同自己無關,恭喜下人,祝福下人就夠啦。
樓上班公屋仔覺得貴唔出奇
公立小學果啲係比你接觸下
真係要玩得好就真係要洗錢
人地幾成功同自己無關
咁點解又要恭喜人同祝福人?
佢哋會話老豆老母唔俾、自己成績唔好,將《學生哥》嘅歌詞當係金科玉律。
人哋唔拎奬牌都唔開post講
痴曝光率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞