香港近年得劍擊拎到金牌,更證明香港只係一個有錢人玩晒,窮人含撚嘅地方

527 回覆
1139 Like 121 Dislike
假如想挑戰學界劍撃比賽,就必須付上大量時間和金錢訓練,有教練指不少同學每月花近$10,000至$30,000上堂,一星期練5至7日才可以在學界取得好成績

劍擊呢啲用錢堆砌嘅貴族運動,裝備加教練成本起碼用萬做單位
你屋企月入冇十萬根本冇資格玩呢項運動
如果要由細玩到大再玩到世界大賽top tier,成本更加係燒身家,要屋企唔憂柴憂米大把閒錢先會玩
我真係未聽過兩個公屋學校細路放學唔係去打波踢波而係去一齊練劍
現實就係咁殘酷,你幾有天份都好,只要你屋企冇錢,俾盡你咪又玩幾年學界就收皮
江旻憓屋企有錢到移完民再回流,細個俾佢玩十幾樣運動俾佢慢慢發掘興趣,大個仲有能力供佢去讀Stanford,一邊玩劍同時仲有閒錢報讀中大JD
同時你個60歲都未退得休、排緊公立醫院嘅公屋老豆老母,會屌鳩你幾廿歲人仲唔搵工掛住玩埋啲篤篤下嘅燒錢野,係咪想佢臨老過唔到世

窮撚等到有公屋仔可以著白飯魚踢波打波拎世界冠軍先黎打飛機啦,貴族運動劍擊奪金冇你嘅事
的確門檻高,但唔好否定背後付出既努力
大部分運動員 奧運果班都要家底架啦
係得足籃呢d唔洗top都搵到大錢先有非洲草根
問下万刀甲
努力當然重要,唔係有錢就贏到
但你冇錢就連努力嘅資格都冇
普通市民繼續返奴隸工,有錢人拎金牌關我燃事
連登仔又可以借啲椅屌老豆老母唔夠人有錢
唔係名門望族你想埋堆入會出賽?
有邊樣運動可以唔靠家底打上職業,甚至世界賽
打飛機算
又黎仇恨風向睇連燈大個班人真係慘
美欺、C朗咁既出身都做球王啦

你廢就廢啦
有錢先玩得同有錢先奪金係兩回事
更何況張家朗拎完金,呢樣運動都普及咗
你覺得每個人學都係為奪金咩?
同佢一齊參賽應該都係每個月洗咁多練劍,點解就得佢攞金?

你做唔到嘅借口唔好套喺人地身上
就算游水都一樣,學界贏比賽嘅多數係私立學校或者好banding嘅學校,因為佢哋有資源請個好嘅教練

唔通你以為天生神力,靠自己去泳池一個人練就會咁易有好成績咩
普及過以前好多
講到個金牌可以靠錢買返嚟咁
窮人一向只能上連登鳩叫
美欺C朗係香港人?
「美斯如果喺香港出世,佢一早仆街啦」by游學修
你問下職業運動員,唔係燒錢去拎獎?
你試吓冇錢,唔好話金牌!金俾車仔麵都冇得你食!

我係中國香港人(2024)你可以diu 我了!
呢啲冷門運動 外國根本冇人玩
真 你有錢請哂d 奧運金牌做你教練
日日同你操都仲得
點止教練要錢、隨身治療師要錢、營養師要錢、幾個人去外國比賽都要錢
全世界都無人可以著白飯魚攞世界冠軍
Cctoy真係好可悲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞