香港近年得劍擊拎到金牌,更證明香港只係一個有錢人玩晒,窮人含撚嘅地方

527 回覆
1139 Like 121 Dislike
屌 有錢都要你真係捱到訓練至得㗎⋯⋯
同意,由其無個種所謂嘅激動人心

我覺得今次好多人都好開心係因為一嚟香港唔係成日喺奧運拎到金牌,所以有香港人拎到,大家都開心
加上佢落後咁多都追得返,可能大家都無諗到佢會贏,睇到自己友反cup大家特別興奮同激動
真係,其實度度差唔多,只係香港機會成本大啲,打份牛工輕鬆過做運動員
窮人係無資源下要翻身,只有讀書一途。
同以前科舉制度一樣,人生只有讀書,其他野無時間亦都無資源玩。
要兼顧到讀書,玩運動,音樂同藝術都一樣岀色,就要考ib,逼免同班窮人內卷鬥燒時間。
佢地會話機率點都大過窮人

佢地永遠唔明窮人做到運動員係因為佢地係諗點樣改變現狀同克服困難,令自己可以玩到自己鍾意既運動
而唔係一句屋企唔Support就放棄
所以咪話運動比賽係燒錢買花戴,我冇話係香港限定架
係唔知點解啲人係咁強調「運動員好努力」,忽視冇錢冇資源嘅話 (無論係出自家底定係有協會之類資助),你連走去「努力」同「捱」嘅資格都冇
奥運嘅作用不嬲都係團體打飛機

08年奧運係年輕人對中國人身份認同最強嘅時期,10年後的今天已接近冇人自認中國人
https://lih.kg/1515413
你冇「努力」同「捱」既資格係因為你唔叻而唔係因為你冇錢

接受自己平庸既事實好難咩
除左籃波撚之外 全世界可能90%既運動員都係咁
總有啲人係唔洗做 可以日日專心練習 請好專業既教練上堂 用好多錢換裝備 自己比錢周圍飛去集訓同比賽
根住嬴完拎左幾十萬獎金/幾百萬獎金 大家就以為佢地鯉躍龍門
但其實佢地根本就係出生係龍門入面
有玩過下運動就知 果班pro小小既係唔洗憂柴憂米
你就收工/放假先去訓練 緊係輸幾十條街

不過有錢都冇用 要嬴世界冠軍 就係天份
政府擔大旗出錢供養運動員
等窮撚都無後顧之憂專心練運動
又俾你屌浪費公帑

政府唔出錢 靠屋企support
又俾你屌窮人含撚 得富人可以出人頭地
細個無資源大哂咩?
係你懶,嫌三嫌四,被自己藉口去賴啫
無人叫你一定要入國家隊
年紀大都可以跑步、游水、踩單車、踢波...
做三項鐵人都得
文尼屋企人都唔支持佢做足球員,但都要離家出走學踢波到成名養番自己條村,屋企support 與否只係其中一個因素,但就比放到好大
大部分野要玩到有成就係一定要由細訓練。
廿歲先黎學琴仲點做鋼琴家
踼波籃球乒乓波算係窮撚運動,幾窮都可以接觸到。
世界第一運動足球先可以見證到果個地方體育勁唔勁
見到呢啲負能量post就明點解香港咁多人未打先輸
有幾高?
都係16強贏4條友就拎金
諗起啲人話欖球都係貴族運動

實情人地暑期班500蚊(Touch Rugby 150蚊)就可以玩足成個暑假
完咗有興趣仲有球會帶你入去玩(教嗰班本身就係球會既人)
仲可以玩球會比賽

依家補習費一個月都唔止啦

到你家底好好咪又會話江旻憓真係on9 ,家底咁好重咁辛苦練習做咩,係屋企輕鬆做兒子咪重好
咁點解一定要揀啲要燒錢好多錢既運動嚟講?
尤其你自己本身都唔係對嗰樣運動有興趣
話人仇富個班人仲話 努力啲搵多啲錢去學咪得
我夠錢個陣都過左黃金年齡啦
跑步算唔算門檻最低既運動
外國人只會踢足球
都係果句,奧運只係比入唔到世界盃既國家自high
足球強國根本冇人care
咁又唔係個個窮人都讀到書
嗰D成績低下但有運動天份咪可以試下運動呢條路囉
我見過學界好L出色嘅
中五六已經逗緊政府糧(當然唔係大富大貴)
去體院訓練,不過唔可以再玩學界(所以同學校利益有出入

當然你屋企窮到中四五已經恨不得你退學去做麥記嘅
咁唔係「香港」嘅問題啦

講返讀書
其實地區band1 dse一樣好L勁
唔滿意既係對港共班撚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞