香港近年得劍擊拎到金牌,更證明香港只係一個有錢人玩晒,窮人含撚嘅地方

527 回覆
1139 Like 121 Dislike
無家底嘅,朝早返完工夜晚先可以練,練到周身傷都冇人知,仲比人話你唔夠努力

有家底可以日練夜練,又有錢請好教練,攞到金牌個個proud of you,但冇人proud of 要返工都堅持訓練個班人
咪係, D友講野好撚唔科學, 乜鳩剩係努力就得咩, ON九九
一間鄰近街市,地區排名只係高高雷一名既中學都出到兩個劍擊運動員
(btw呢間中學以前劍擊算出名)

唔該讀Band1或者英中嗰啲收一收皮先
唔好喺度賴

本地足球咁多年已經係人辦
佢地唔努力咩?有努力㗎
仲要唔夠資助,自己再打工先養到自己,淨係打工已經整到勞損

咁又點啫?
樓主都冇否定佢既努力同天份, 你係咪文盲使唔使再送返你去中學讀下書先

樓主係講緊冇錢既你更有努力更有天份都冇用唔止香港, 依個世界就係咁唔好打咁多飛機啦, 人地拎金關你撚事咩, 你咪一樣日日打飛機過日晨
小小唔明 點解要咁多錢嚟練?
佢地贏左咪普及囉
近年多左好多啦
今年準備女拿獎牌多過男, 證明港男beta
你冇錢你連玩既資格都冇啦繼續打你既飛機啦
時間成本 中學有冇讀經濟
唔洗花時間返工姐係屋企好有錢
又話連登個個都FG50k
點解咁多弱智文盲閱讀理解零分
嚴格上佢應該計落田徑到 如果佢由細玩單車大係要燒勁多錢
劍擊呢啲用錢堆砌嘅貴族運動,裝備加教練成本起碼用萬做單位
你屋企月入冇十萬根本冇資格玩呢項運動
如果要由細玩到大再玩到世界大賽top tier,成本更加係燒身家,要屋企唔憂柴憂米大把閒錢先會玩
我真係未聽過兩個公屋學校細路放學唔係去打波踢波而係去一齊練劍
現實就係咁殘酷,你幾有天份都好,只要你屋企冇錢,俾盡你咪又玩幾年學界就收皮

咁樓豬依家聽到未?
打羽毛球都燒錢, 波就消耗品, 唔通打膠波打街場可以有咁勁咩
中國咁最好
幾歲細路就比窮老豆老母送去練體操跳水
贏左果個拎金
傷左果埋乞食
班友淨係睇到"窮撚"兩個字崩口人忌崩口碗一見到就發神經起勢屌樓主完全唔會理篇野係咩意思
窮係罪
唔係好明點得出呢個關係
其實你放任何一樣運動落去都啱
唔使嚴格黎講,田徑定單車都係運動黎
真,你話當娛樂節目就ok/平時有玩開個樣運動會更鍾意睇
港隊拎唔拎到牌我又唔明有咩興奮,又無錢分既。
買過單車未?
特別係近年提倡咩運動科學ai輔助呢啲呢d
全部都系燒錢嘅野, 啲冇錢嘅國家冇呢啲支援越嚟越難同大國競爭。
toyz 咪香港人 世界冠軍, 計運動依家lol都係運動之一, 如果家長要練小朋友 可以叫佢打lol
用錢先西走左大部份對手
剩返嗰啲慢慢去鬥
本身劍擊就係歐洲貴族運動黎
有咩好奇怪要咁貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞