香港近年得劍擊拎到金牌,更證明香港只係一個有錢人玩晒,窮人含撚嘅地方

527 回覆
1139 Like 121 Dislike
咁快唔記得谷針打苗嗰期係點? 你話俾人聽政府有用手段逼人打針都冇人信呀
咁窮人就係應該含撚㗎啦
天經地義㗎喎
問題喺邊
仲要有錢去外國打比賽儲經驗 知嘅就知 體院入面劍擊個班 有成績嘅全部有米嘅
唔係咩?
你無錢無資源,有屋企人要養,你做運動員養自己都成問題
你有家底當然可以去努力做運動員,屋企人仲要俾埋錢你去,唔使驚無飯食無瓦遮頭
你無家底,當然都可以努力做運動員,但有頭家要養點算?食都未夠食,住呢?俾你係萬中無一天才運動員好無,一做運動員就日日都有奥運俾你攞獎?
呢個係一個好重要嘅問題,除非做全職運動員可以養家買樓養番狗,有嘅,不過唔係個個都係。
你要知道,金牌只係得一個
班人鐘意打飛機j 獎牌
而家香港嘅話,仲要埋堆先有得岀賽
首先要有條件玩到出國先
都唔係劍擊,好多都係好燒錢
現實就係咁殘酷,你幾有天份都好,只要你屋企冇錢,俾盡你咪又玩幾年學界就收皮

其實你打波踢波都係咁架wo
有錢就唔使努力練習就做到世一
個金牌買番黎架
佢stanford 應該on scholarship
雖然唔想撐江隻藍絲,但樓主好肉酸
公屋揸車又叫有錢
幾萬買部單車又有家底
難怪特首話香港經濟好
仲要R到分定啵
唔講唔知以為啲分定好似科技卷咁
求其寫個垃圾APP PROPOSAL 就每人萬八
條友仲做IT, 真係估唔到咁樣見識
身邊玩車個班真係死蠢啦
咁大舊錢咁多年都R唔到
你有少少偷換概念

攞金牌唔係同有錢有關係,有錢亦都唔一定會玩到有成績

應該咁講,就算有天份,香港呢個環境同氣氛冇錢更加做唔到乜

當你一出世你揾到樣嘢你好鐘意,又有天份,但一般香港環境係:你讀書啦,玩乜9呀,入唔到大學就仆街了,入到大學:你唔讀埋就揾唔到嘢做,玩xxx冇出息㗎,揾唔到錢㗎
就算自己堅持,有成績前邊度揾錢燒?有成績,要好教練器材出國比賽訓練嘅錢同時間家人嘅支持,對自己嘅懷疑同內心掙扎,9成人呢個位都收左皮
你真係講得好啱
我同意!不過我覺得都唔可以抹殺佢嘅努力,可能今日造就佢嘅成功,家庭因素佔嘅%多過努力,但都唔可以否定佢付出嘅努力,respect
所以咪有運動獎學金呢樣嘢,你夠有天份總有機會
邊度拎分定呀, 介紹下
咁香港足球界勉強都仲叫低下層玩到 陳7都唔係咩u隊訓練出身都做到關島屠夫同贏東亞運冠軍
絕對不能否定 難到仆街
都係嗰句,好現實
除非好細個已經天賦異稟,俾人相中一路資助培養做運動員出賽唔使自己出錢
每一個練習都係燒錢,更加唔使講時間
冇番咁上下家底,甚至要憂柴憂米嘅,真係講句算吧啦六師弟
c朗細個嗰陣學校老師都叫佢踢波冇前途
最後心態決定境界啦
佢地會話屋企有錢唔愁冇飯開先有機會玩

有天份都冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞