我和鄰居大姐姐的故事(24)

325 回覆
209 Like 9 Dislike
加更?
𤋮𤋮喺公司俾劉經理屌
秋兒就喺屋企俾律師仔開發
兩單冇可能發生的事,你諗壞腦啦!
大乳暈美女的命運
推推推推
第一句…BL故咩
聽日!
帽事既
七百三十四

當然,響落鋪呢半年入面,我又唔係完全冇見過秋兒姐姐既,只係次數少咗好多啫。

就好似呢一日咁,我好難得咁輪到星期六放假,所以秋兒姐姐都搵咗個藉口要帶隊參加啲校際比賽,同我一齊去咗食午餐。

我哋好享受呢一刻難得既時光,響餐廳入面傾下計、互訴思念、閒話家常,就算冇身體上面既親密接觸,都已經覺得非常開心。

簡簡單單既快樂,就係咁架喇。

對住秋兒姐姐,就算係平時唔多嘢講既我,都有數不清既話題...

可能真係太耐冇面對面咁傾計...講返工、講做嘢既人際關係,甚至乎講遠小小細個時候既事都可以講成餐飯,反而秋兒姐姐就只係笑瞇瞇咁聽住,我講嘢既時間佔咗七成。

我諗我啲朋友見到有條友響女朋友面前可以咁多嘢講,唔睇個樣既話一定認唔出呢條友係我。

我哋一路傾一路食,到差唔多食完晒啲嘢既時候,坐我對面既秋兒姐姐突然開聲道:「熙熙,我考慮咗一樣嘢一段時間。」

「唔?咩事?」秋兒姐姐個樣好認真咁。

冇咩事吖嘛?

「我覺得我哋都係時候要將我哋既關係同媽咪講...你覺得點?」秋兒姐姐說道。

下?

咁突然咁講既?

「我...」我一時之間竟然反應唔切。

秋兒姐姐竟然會主動提出向林太公開我哋既關係?

秋兒姐姐望住我冇出聲,等待我既反應。

過咗半响之後,我終於開口:「好係好...但我哋唔係有好多嘢要考慮清楚先講?」

秋兒姐姐微笑住回答:「當然唔係即刻同佢講喇,要慢慢鋪排...」然後佢側頭諗咗一諗,道:「具體點樣安排我未諗到,不過大方向...我諗住響屋企放小小說話探吓媽咪口風先,時機成熟既時候我哋就響媽咪鍾意果間酒樓訂張枱同佢食飯,正正式式咁公開我哋既關係。」

「呢層我當然冇意見...但係...雖然我叫響呢間都叫出名既大公司做準管理層,但其實我而家連試用期都未過...咁...我覺得仲未可以說服到Auntie放心將妳交比我。」我嘆咗口氣,再道:「再講...佢咪好努力咁想去撮合妳同埋果個律師仔既?佢點會咁輕易就接受到我哋既關係啊?」

秋兒姐姐笑問︰「你係指Eddie?」

「係啩。」

「唔會喇。」秋兒姐姐面上掛住微笑,而且睇落笑得好開心。

「唔會?」

「記唔記得我哋上次食tea撞到佢?」

「記得。」

秋兒姐姐續道︰「我咪同佢講咗我哋之間既關係,然後又叫佢唔好話比媽咪知既?」

「係吖。」

「其實果次之後,Eddie都有聯絡過我。」秋兒姐姐說道。

我皺咗皺眉。

「你放心啊,佢唔係同我表白啊。」秋兒姐姐見到我既表情就知我諗緊咩︰「佢對我可能係有小小意思,但係佢知道我有男朋友之後就好循規蹈矩嘞。」

「條友可能係扮出黎架啫。」我有啲不屑咁講。

就好似死人Jonathan一樣,當年既教訓唔通秋兒姐姐仲唔記得?

佢隨時係響度等緊一個機會。

而且有林太幫佢撐腰,佢可以利用既機會真係唔少。

「我諗…佢唔係扮架。」秋兒姐姐微笑道:「其實果日我哋食tea撞到佢之後果晚佢就打咗比我。」

「佢同妳講咗啲咩?」雖然我話要相信秋兒姐姐,但我聽到呢度都有啲緊張起黎。

「都話唔係表白啊,唔駛皺晒眉頭咁緊張啊。」秋兒姐姐失笑道。

啊?

我有皺眉咩?

嗯…

我總係會比秋兒姐姐睇穿我既心情…

「咁佢講咗咩啊?」我問。

「佢同我道歉,話唔知我有男朋友,所以先會應媽咪既要求,當係相睇咁,睇下有冇機會發展,唔啱既都可以當識多個朋友。

「而且佢都好誠實咁講,佢其實出過黎幾次,覺得我個人好…嗯…好大方得體,對人有禮,所以都對我有啲好感,本身都真係諗住出多幾次食飯,試下約我出黎,睇下我有冇意思同佢發展既。」秋兒姐姐說道。

「咁我都知我女朋友好多優點既。」我笑一笑。

「你呷醋啊?」秋兒姐姐向我瞇一瞇眼,然後露出咗一個甜美既笑容。

「我自豪啫。」我笑笑。

我會唔鍾意第二啲男性對我女朋友打主意,但咁都係證明我女朋友優秀啫,我係應該要自豪唔係呷醋。

呢個都係相信女朋友既一種表現。

(待續)
唔通,秋兒比律師仔攪大個肚。。
連秋兒都開始站起來
熙哥反而無咩長進
永遠都係姐弟
而家急著要揾人認頭
唔想做個偉大既單親媽媽要搵人買單
以熙哥對秋兒的愛是不會介意的

要信任秋兒姐姐
七百三十五

秋兒姐姐俏皮一笑,少有地用撒嬌既語氣道︰「如果你話你會為我呷醋,可能我會開心下架。」

「好喇,咁我呷醋喇。」我開玩笑地道。

秋兒姐姐甜甜一笑,道︰「多謝。」

哈哈,咁都好多謝,秋兒姐姐真係好笑。

「咁之後呢?之後條律師仔點講?」我又急住問,想知之後Eddie講咗啲乜。

我唔係唔信秋兒姐姐,不過都好想知究竟條友講過啲咩。

「佢話其實佢每次約我出黎既時候我都拒絕,都估到我對佢冇意思,不過大時大節或者有人生日既時候,媽咪都會約埋佢出黎同我食飯,佢都冇所謂,諗住順其自然,如果後尾我對佢會改觀既都好,但就算好似而家咁只係好普通既朋友,佢都冇乜所謂。

「所以當佢得知我有男朋友,反而鬆一口氣,覺得唔駛再響我身上放咁多期望。

「當晚佢就同我講,不如之後媽咪約佢出黎食飯,佢都推辭,咁咪唔駛令我難做。

「而佢真係講得到做得到。自從果晚佢應承咗我之後,佢就真係冇再出現響我同媽咪大時大節果啲飯局入面。媽咪有次自己提起Eddie,有啲唔高興咁問我係咪同Eddie之間發生咗乜嘢事,我就只係詐傻扮懵咁詐乜都唔知。

「其實我諗媽咪真係有啲唔係幾開心,佢話我唔識得把握機會,有個好似Eddie咁好、又有事業又有錢既男仔都唔識得珍惜,佢話而家人哋走咗去嘞,又唔知益咗啲咩女仔。

「嘻,其實我由細就識得有個男仔,佢而家做咗我男朋友,呢個男仔咪仲好過Eddie一千倍、一萬倍?」秋兒姐姐講完之後甜笑住咁督咗我鼻尖一下。

呢句說話由平時甚少講甜言蜜語既秋兒姐姐口中講出黎,我個心特別甜。

我忍唔住出伸出手拖實坐我對面既秋兒姐姐,然後含情脈脈咁望住佢,佢都深情咁望返我。

我哋之間既情意盡在不言中。

「佢就係同妳講咗呢啲嘢?」我哋深情對望咗一陣之後,我開口問道。

「差唔多喇。」秋兒姐姐點點頭。

「其實呢個Eddie咁好條件,佢會唔會有其他女仔埋佢身呢?」呢個係我既疑惑…

Eddie如果只係得少少鍾意秋兒姐姐,咁響秋兒姐姐對佢既所謂「追求」冇乜反應又唔肯同佢單獨出黎約會既情況下,點解佢仲要響秋兒姐姐身上糾纏咁耐一段時間呢?我諗前前後後差唔多年幾兩年喇喎。

以佢年紀同背景事業,有需要對一個相親識既,又只係得小小好感既女仔花咁多時間咩?

唔通佢其實係好鍾意秋兒姐姐?

但另一方面你話佢呢段時間對秋兒姐姐既攻勢好猛烈?以秋兒姐姐同我講既情形黎睇又唔覺吖。

呢個Eddie係我potential既情敵黎,雖然我話相信秋兒姐姐對我既感情係點,但對呢啲咁既情敵我絕對唔可以輕敵。

就算佢而家口頭上同行動上似乎退出咗對秋兒姐姐既追求都係咁話。

冇人估到呢啲咁既有錢仔背後會有啲咩陰毛…陰謀架?

秋兒姐姐微一搖頭,道︰「咁我真係唔知佢…不過我見佢做嘢都好似好忙,或者佢係事業心重,所以先要搞到要長輩介紹女仔比佢相睇啩?」

唔…

而家想深究都深究唔到…

總之自己都要小心啲喇。

秋兒姐姐又開口道︰「仲有呢…」諗咗一諗,又細細聲道︰「媽咪話遲啲睇下有機會再介紹過另一個男仔比我識,所以…我就諗…最好諗下點樣可以早小小同媽咪提下我哋既關係。」

我笑一笑道︰「就係因為呢個原因,所以妳想同Auntie公開我哋既關係?」

秋兒姐姐微笑道︰「其一喇,我都唔想再去呢啲相親形式既飯局。」然後怔怔咁望住我,再嘆咗一口氣,道︰「最重要既係…我覺得呢兩三年真係委屈你喇。」

「啊...無啊...」我唔係呃秋兒姐姐...因為其實我都唔確定自己係咪真覺得委屈。

果種感覺與其話係委屈,不如話係唔順氣好撚嬲想打鳩林太。

大佬我果陣真係為佢個病做咗好多嘢架,而佢都知道我為佢做既呢啲嘢,但響錢既面前,佢覺得呢啲一啲都唔重要。

除此之外,又有小小唔忿氣秋兒姐姐一啲都唔反抗,好似逆來順受咁。

同埋有種無奈,因為我一早就知道秋兒姐姐好孝順唔會反抗林太,所以就算我想反抗都要顧埋秋兒姐姐感受,真係吹林太唔脹。

哈,原來我啲感受都幾複雜喎。

(待續)
150正評加更已完成,下次會係舊PO爆1001既第一次加更,多謝大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞