我和鄰居大姐姐的故事(24)

539 回覆
217 Like 11 Dislike
綠茶巴
七百六十五

「好喇好喇,今日冇乜嘢緊要嘢,你哋搞埋手頭上啲嘢就收工喇!」接近收工時間,Albert走入黎我哋間房對我同Jane笑住講︰「唔好第一日返新職位就嚇親Andrew!」

我望一望錶,六點都未夠(我哋official既放工時間係六點),就算以前我響會計部冇乜嘢做,都要過咗六點半先收得工,估唔到響行政專區返工既第一日,老細反而叫我早走。

Albert見我望錶,向我笑道︰「係啊,係未夠鐘收工啊,但你哋做得晒啲嘢既話,我唔會理你哋係咪早走果小小既!走果陣同我講聲就OK。」講完之後就走返出房。

嘩,有冇咁好啊?

不過調返轉黎講,咁我咪賺少咗OT錢?

唔…都無所謂既。

反正Albert話遲早要改革呢種唔健康濫OT既風氣,咁而家咪當提早小小適應吓囉。

我本來都諗緊Albert係咪拎呢招黎試探下我勤唔勤力,係咪真係夠薑早走,但我見Jane做完嘢之後真係老實唔客氣咁同我講拜拜走人,我都唔執輸,做埋小小嘢真係走。

我走入Albert間房同佢道別既時候佢問咗我幾句︰「點啊?慣唔慣啊?」

「還好,」我老實講︰「今日都冇我想像中咁忙。」

Albert哈哈一笑︰「你今日第一日返工梗係唔忙喇,之後你就知死。」

我當然一啲都唔吃驚︰「冇問題。」

「好喇,唔阻你咁耐喇,你之前咪話要去醫院探病既?快啲去吧。」Albert道。

啊,佢咁都記得。

「唔該晒你啊Albert。」

「走吧走吧,遲咗要塞車架喇!」Albert笑笑口咁趕我走。

「咁再見喇。」

「聽日見。」

我走既時候,秘書Lydia都咁啱執好嘢準備走入房向Albert道別,向我迎面而黎,雖然下晝我寸鳩咗佢一嘢,不過佢見到我都裝出一副友善既樣,同我講拜拜。

當然佢心入面可能屌撚柒我。

我落咗樓之後,梗係第一時間打比秋兒姐姐,同佢講我收咗工趕緊過黎。

而家秋兒姐姐一到放學時間,就連班都唔會加,課外活動都唔理,直接搭差唔多兩個鐘頭車去醫院。

冇計,鬼叫佢而家教書間學校咁偏僻咩。

我都有擔心過佢會唔會比其他老師響背後攻擊佢,佢就話已經同校長報定案,而校長都同佢講話而家呢個係特殊情況,叫佢盡量抽多啲時間陪下林太,又祝佢早日康復,可以快啲醒返。

講就咁講啫,以前秋兒姐姐同我講過學校都有好多人事鬥爭,而家我響大公司經歷緊,都可以想像其實可以有幾恐怖。

我就好彩有CEO響我背後撐腰啫,秋兒姐姐響學校有冇咁樣既大靠山?

至少冇聽佢提過有啲咁既人。

電話響咗一陣,秋兒姐姐先接聽︰「喂?熙熙?」

「秋兒姐姐,我收工喇,我而家搭巴士過黎。」我道。

「熙熙!媽咪…媽咪佢…佢…」秋兒姐姐雖然想控制住自己既心情,但係聽得出佢既語氣係好激動。

唔係林太發生咗咩事吓嘛?

「秋兒姐姐妳冷靜啲先,Auntie發生咗咩事?」我問。

「佢…佢…終於都醒返喇…嗚…」秋兒姐姐講講下好似喊埋出黎。

我鬆咗口氣,道︰「咁咪好囉,嚇得我吖,佢冇咩事吖嘛?」自從上星期六醫生話林太既病情有進展之後,我終於實實在在咁感受到林太真係康復緊,而唔係得醫生響度鳩UP話佢好返點點點…

其實要林太「冇咩事」都真係幾難,不過我都希望佢奇蹟地康復完之後一啲後遺症都冇既。

「唔知啊…醫生仲要幫佢進行詳細既檢查…不過…不過…媽咪而家都未係好講到嘢住…」

「冇事既,可能啱啱醒返,所以口齒唔伶俐咁啫,過一陣就會好返,妳等我過黎喇。」我都唔知自己講既嘢啱唔啱,但我唯有咁樣安慰秋兒姐姐…唔通話佢冇得醫咩?

「嗯…」

「我到巴士站架喇,今日比平時早咗小小,應該好快到。」我道。

「熙熙,你到咗唔好上黎病房住…你響樓下大堂等下我先,好唔好?」秋兒姐姐索咗兩下鼻之後問。

「啊?」我一時反應唔黎,點解要咁做既?

「我諗…媽咪未必想其他人見到佢而家咁既樣…」秋兒姐姐婉轉地輕輕道。

其實秋兒姐姐係咪驚林太醒返唔係好想見到我?

條友不嬲都反對我同秋兒姐姐響埋一齊架嘛!

呢點唔會因為佢中風我救咗佢一命而改變...

以前大學最初,林太患乳癌既時候我出錢救完佢咪一樣?

(待續)
Push
Pull
push
睇嚟林太又要暈多次了
又loop
趁佢唔清醒自爆拍緊拖啦
penana睇完 唔捨得熙熙同秋兒
Push
Push
仲有阿必嘛
綠茶巴
七百六十六

林太係點諗都好,都唔關秋兒姐姐事,我係唔會令秋兒姐姐難做,所以我答:「冇問題,咁我去到醫院再打比妳吖。」

「熙熙,sorry啊,你為媽咪做咗咁多嘢,但係我而家竟然叫你唔好上黎...」秋兒姐姐歉然道。

「傻秋兒,都唔關妳事。」我笑道:「我過到黎就打比妳,到時再睇下點安排喇。」

「嗯。」秋兒姐姐索多兩下鼻水,道:「你唔駛咁趕,過馬路果啲要小心啊。」

秋兒姐姐仲當我係小朋友咩?

不過...

佢咁樣叮囑我,我心入面又不情禁咁有啲甜甜地、暖暖地。

收咗線之後,我就繼續響巴士站等巴士,望向公司門口既時候,無意中見到Lydia拖住一個著西裝著得幾事正既男仔,個頭gel到似果啲典型既保險佬咁。

咁準時出現,個男仔應該一早等緊佢。

我諗起Kate果個有錢男朋友,唔知佢哋仲係咪一齊緊?

呢個時候,我個電話忽然響咗一下,我拎出黎一睇...

...

...

真係一講曹操,曹操就到...

係Kate send咗個短訊比我。

我打開黎望,佢問我第一日返新職位做成點,順唔順利。

我好撚hea咁覆咗佢一句:“ok la”

佢同我呻,打咗一大堆嘢同我講今日唔係好習慣新崗位,啲人又對佢點點點...

“好快就慣” 佢打咗咁撚多嘢,我淨打咗呢四粒字回佢…

講起黎以前雖然同Kate都算friend,但佢好似冇搵得我咁密架喎…

叮!

呢個時候佢又send咗個短訊過黎,我望一望,佢send過黎既係:“一陣不如一齊dinner?”

我︰“收咗工喇”

Kate︰“嘩,你就好喇,咁快有得走既?我仲有排OT ar~”

我︰“May姐唔比妳走?”

Kate︰“咪係囉”

其實妳大粒過佢,仲駛閪驚佢咩?

然後佢又打咗一大輪嘢過黎。

呢個時候巴士都到,我就send咗個message同佢講︰“我搭巴士,再傾”

之後將個電話塞返入袋,冇再理過佢。

早咗小小收工真係有著數,平時搭呢架巴士邊有位坐架?估唔到只係比一般放工時間早果啲啲,我竟然有位坐。

我坐低合埋雙眼休息,順便諗下嘢…

Kate好似係我調咗入行政專區之後,先突然間比起以前搵得我密咗…

以我因為KK件事而對佢既認知…我懷疑佢係睇中咗我響呢間公司既潛力,諗住對我施展美人計,再借我上位…

當然,佢係應該唔知道我曾經親眼目睹佢同KK之間既果場「性交易」,但我諗佢應該知道只要響呢間公司唔係聾或者盲既話,係冇可能冇聽過佢背後用肉體黎上位既呢種傳言。咁既情況之下,佢真係覺得對我用美人計有用?定佢覺得男人都係用鳩諗嘢(佢仲成日話佢有啲乜撚嘢氣場雷達乜乜乜)?

唉,算撚數,唔鳩諗咁多,可能人哋真係當我係普通朋友,只係呢兩日咁啱搵多咗我啫。

無謂諗咁多Kate呢啲嘢,反正暫時應該唔會點影響到我,不如諗下一陣點樣安慰秋兒姐姐仲好喇…

唔知林太既最新情況係點呢?唔知會唔會有嚴重既後遺症呢?我最擔心既,係如果林太真係有嚴重既後遺症的話,佢唔知可唔可以頂得住啲壓力...

響呢啲不安既情緒下,巴士終於到達醫院既巴士站。

我入到醫院大堂,打比秋兒姐姐,不過就冇人聽,我估可能係聽緊醫生講解病情,所以我就響醫院大堂度亂咁行咗一陣。

當我入咗響七仔,響入面揀緊飲品既時候,我個電話響,係秋兒姐姐覆返電話。

「喂,熙熙?Sorry啊啱啱我問緊醫生嘢聽唔到你電話。」秋兒姐姐道。

如我所料。

「唔緊要啊,妳媽咪佢點啊?」我問。

秋兒姐姐嘆咗口氣,道:「都係冇乜進展啊,不過醫生都有話唔好咁心急,媽咪昏迷咗咁耐啱啱先醒返,暫時講唔到嘢係正常既。至於日後恢復之後講唔講得返嘢,而家都仲係言之尚早,佢哋會密切留意媽咪既情況,為佢提供最合適既治療。」

哦。

其實又即係講完等於冇講過。

「妳媽咪精神點?」我又問。

秋兒姐姐答道:「我見佢好攰咁,瞓下又醒下。醫生叫我靜靜地響度陪下佢,但就唔好同佢講嘢,唔好阻住佢休息。」

「咁我響下面行多陣等妳?」我問。

「我想陪多陣媽咪...你會唔會想返去先?」秋兒姐姐問。

「妳唔駛我陪咩?」我笑問。

「唔係…我驚你等得耐啫。」秋兒姐姐道︰「我可能陪媽咪陪到探病時間完先走,仲有成兩個幾鐘。」

我柔聲答佢︰「唔緊要喇,我咪行住等妳囉。妳呢個時候都需要人陪,我又點可以走咗去呢?」

雖然林太係醒咗,但之後可能要面對好多後遺症,秋兒姐姐一定好憂心,我呢個時候身為佢既男朋友又點可以走咗去呢?

(待續)
睇嚟秋兒有律師仔陪
七百六十七

同秋兒姐姐傾完電話之後,我就響醫院大堂呢度行果度行,又入去啲便利店睇雜誌,睇到啲店員睥撚住我。

咁樣搞搞下等咗兩個鐘到差唔多九點鐘,秋兒姐姐先打比我同佢講佢而家落黎,我就行去地下既升降機大堂,等秋兒姐姐出𨋢。

其中一架升降機機門打開,秋兒姐姐就行咗出黎,佢第一時間就見到我,一臉歉意咁行埋黎同我講︰「Sorry啊熙熙,係咪等咗好耐?」

我拖起秋兒姐姐隻手,同佢十指緊扣,答佢︰「冇嘢,等妳係應份既。」

「對唔住啊…但係媽咪醒返,我真係想陪多佢一陣。」

我微笑道︰「都話冇嘢咯。係呢,妳媽咪佢而家點?」

秋兒姐姐嘆咗口氣,道︰「而家啱啱醒返,做咗啲檢查,不過詳細既結果,可能要聽日先知。」

「嗯…」

秋兒姐姐仲係好憂心忡忡,道︰「我好驚媽咪會有後遺症。」

其實如果聽醫生之前所講既,林太佢會有後遺症應該係100%會有既事,關鍵只係有幾多後遺症,同埋啲後遺症嚴唔嚴重啫。

唉,之前就驚林太醒唔返,而佢醒返嘞,又要擔心佢會唔會有嚴重既後遺症...

我呢個時候梗係唔會提秋兒姐姐呢樣嘢喇,而我估佢對呢啲嘢其實都心知肚明,我唯有柔聲安慰佢︰「冇事既,Auntie都醒返喇,係一個好開始黎既。」

「嗯。」

望住秋兒姐姐既表情,睇黎我既安慰唔係好有效。

「我哋搵個好小小既地方食飯?」我轉移話題:「當係慶祝妳媽咪醒返?」

「熙熙,你仲未食飯架?我仲以為你啱啱等我既時候,你會去Canteen食小小嘢添...」秋兒姐姐有小小驚訝咁問。

「未啊,諗住等埋妳,陪妳一齊食吖嘛。」我答道。

「下次唔駛等我啊,等咁耐...」秋兒姐姐有啲憐憫咁望住我,問:「你肚唔肚餓啊?」

「放心喇我唔肚餓。」我向秋兒姐姐笑一笑:「我驚妳肚餓就真啊,黎喇,快啲搭車去食嘢。」

「嗯。」

我拖住秋兒姐姐去咗巴士站,上咗呢架唔算多人既巴士之後,我哋上咗巴士上層搵咗兩個位坐低,然後開始傾計。

「係呢, Auntie幾時醒返架?」我問。

「晏晝食完飯冇幾耐,醫院就打比我,話比我知媽咪醒返。」秋兒姐姐答道:「之後我就好急咁同校長請咗半日假黎醫院睇媽咪。」

「我以為妳收到Auntie醒返既消息會即刻打比我添。」我道。

「咁你今日係升職之後第一日返工,我都唔想你咁快請假,留一個唔好既印象比人。而且…我諗我自己都handle到既。」秋兒姐姐好替我著想。

「唔緊要架,我幾時都話,妳既事響我心目中係最重要既,其他既事都可以擺埋一邊。」我緊握住秋兒姐姐隻手,比啲溫暖佢︰「況且Albert咁好人,好易話為既啫,佢知道情況,一定會比我放假既。」

「唔…但係就算係佢肯比你放假,都係比咗個唔好既印象人…我真係OK啊,你放心喇。」秋兒姐姐做咗個「手瓜起展」既手勢,示意我放心。

「妳都可以send個message話我知架嘛。」我道。

「我驚你真係唔聽我講請假過黎醫院吖嘛。」秋兒姐姐微笑道︰「你唔好咁擔心喇,我真係冇問題啊。」

秋兒姐姐又講得冇錯...我又真係可能會偷偷地請假去陪佢。

咁講堅,秋兒姐姐成熟過我又叻過我,我都好肯定佢一個人可以處理好晒啲嘢,只係我真係想陪下佢啫。

而且…

我知道秋兒姐姐為我前途著想唔想我請假,擔心我比老細一個壞印象當然係其中一個原因,但仲有另外一個原因係可能佢唔想林太見到我。

正確啲講,係因為秋兒姐姐知道林太唔鍾意我,唔想我同秋兒姐姐響埋一齊,秋兒姐姐為咗照料林太既感受,先會唔通知我,驚我殺上去病房,到時林太見到隨時又激到昏迷返。

唉我屌,林太而家醒返,當然係一件好事,只係…佢而家病咗,我同秋兒姐姐向佢坦承我哋情侶關係既計劃又受到阻礙喇…

我同秋兒姐姐條路,唔知最後可以點行?

(待續)
突然諗起cctvb啲劇情,秋兒媽媽中風後郁唔到講唔到野,熙熙係佢面前係咁講你個女依家晚晚都比我屌呢啲說話激9佢
推推
唔係已經試過咩
於是我趁醫生走咗之後,走過去病床響林太既耳邊細細聲講咗幾句︰「我係熙熙啊,妳再唔醒既話,我就追到秋兒姐姐架喇。」

咁咋嘛
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞