我和鄰居大姐姐的故事(24)

539 回覆
217 Like 11 Dislike
“我心諗又黎?”
勁似以前報紙嗰啲節目表劇情簡介
LM
有嘅 條褲除到一半又著返嘅feel
Push
之後同某個女同事有段甜(唔劇透太多喇)

秋兒就…每次都有啲點到即止咁
Push
主角次次都話唔過癮
讀者又唔過癮
男主角內心有隻魔鬼,呢個路線肯寫就好囉
由Jonathan 出嚟逼佢兩個分手開始已經有啲拖
其實就咁寫到兩個人努力返工搵錢醫返好林太又得
搵唔夠錢醫唔到要寫死林太都得
呢個故一開始好多人都話覺得寫太多無劇情推進嘅日常
但我覺得嗰啲起碼睇落都叫舒服同合理
點知自從入大學之後啲劇情開始怪怪地
林太生完cancer又中風
Jonathan逼完男女主分手又到林太
周芷若同Winnie個角色冇乜出現嘅動機
唔計如果會獨立出故嘅話
周芷若唯一作用係嫲嫲中風等熙熙估到林太都係中風
推推
我覺得呢個故係要當日記咁睇
咁成件事就合理好多
Push
有人寫日記寫咁多對白寫埋啲小學雞粗口上去?
真係頂唔順跳住睇都係個選擇,葉開好似講過當佢傳記咁睇,始終睇住熙熙成長都睇左咁耐,好唔好睇都睇埋佢,年少輕狂嘅情節就一定好睇過慢慢懶係成熟嘅階段

唔斷尾嘅作者難求啊
七百七十二

「錢方面妳都唔駛擔心。」既然秋兒姐姐心意已決,我身為男朋友梗係要支持︰「我過咗試用期之後升職加咗人工,要幫手出醫藥費絕對唔係問題。」

都係果句,今時唔同往日,我同秋兒姐姐都各自響自己既工作上面取得一定既成就,又儲咗咁多年錢,今次林太出事我哋唔駛再擔心錢既問題。

「熙熙,你一直以黎都幫咗媽咪咁多…」秋兒姐姐突然感觸起黎,仲有小小哽咽︰「但佢就咁對你…」

「哈哈,咁我係佢未來女婿黎,出錢幫佢呢啲嘢濕濕碎喇。」我用開玩笑既語氣講出黎,緩和下秋兒姐姐既情緒。

「熙熙,錢我諗我暫時都夠…已經委屈咗你咁多,我仲點可以…」

我打斷咗秋兒姐姐既說話︰「唔好再講呢啲喇,講過好多次妳係我女朋友、我未來既老婆,已經係一家人咯,仲分彼此咩?」

唔係講笑,我升完職之後人工仲高過秋兒姐姐做咗五年中學老師既人工唔少,就算真係一日幾千蚊既住院費,我都比得起。

我而家平時仲係好慳係因為慳家係我由細到大已經養成既好習慣啫。

「熙熙…多謝你…」

*

秋兒姐姐並冇即時決定將林太送去私家醫院,而係真係認真咁考慮咗差唔多一個星期(始終私人醫院啲醫藥費唔係講玩),先決定將林太轉送去一間出名既私家醫院,入面既腦科醫生據聞係好權威既。

響林太轉醫院果日,我請咗半日假去幫手(冇同秋兒姐姐講,講咗佢實話唔好),而Albert都冇咩唔滿意,仲特別叮囑我要好好咁照顧家人。

老老實實呢個老細都算係咁,雖然我見過佢開會既時候試過好惡咁屌柒啲老屎忽,又試過同公司唔同勢力針鋒相對既時候不落下風,但對住我、Jane同埋Lydia呢啲下屬就好親切,一啲架子都冇,我哋唔小心做錯嘢佢係耐心咁教多過屌,呢啲或者就係親疏有別。

不過果日話就話我去幫手,但實際上我都係陪秋兒姐姐,因為秋兒姐姐仲係唔太想比林太見到我。

好似有啲自討沒趣。

好彩秋兒姐姐把口雖然就話我亂咁請假,但睇得出我不請自來突然出現佢心底係幾高興既,係有小小擔心唔知響成個運送過程入面林太有冇見到我啫。

題外話,我係飛的跟住架私家醫院既白車,並唔係一齊響架白車入面,所以只係遠遠咁見到林太啫。

我咪講過,林太雖然唔後生,但睇得出佢都係一個美人黎既?

之前佢仲昏迷緊既時候去探佢,佢瞓響病床上面插晒喉包晒頭咁都唔覺…

但果日我離遠望埋去,我簡直唔認得坐響輪椅上面既帶住冷帽既林太…

佢好似瘦咗勁多,表情極憔悴,個樣好冇精神,成個運送過程入面好似郁都唔識郁咁坐咗響輪椅上面…

呢個真係林太?

真係當日果個不可一世咁同我講嘢果個林太?

唔怪得就算林太醒返之後,秋兒姐姐都仲係咁擔心喇。

之後又過咗幾個月,我都係努力工作去賺錢,分擔一下秋兒姐姐肩上既擔子,畢竟私家醫院既湯藥費都唔平。

不得不說,今次送林太去私家醫院醫病,啲錢又好似洗得幾值得,因為根據秋兒姐姐所講,搬咗去私家醫院之後,林太既情況好似又真係改善咗唔少。

好快,時間已經去到二零一六年既一月一日,啱啱過咗新年,不過雖然係紅日,但秋兒姐姐依然都仲係要去探林太。

我依然係陪到佢去醫院,然後我就留咗響大堂度等佢。

我搵咗個位坐低,然後拎部垃圾Android機黎㩒。

我真係鳩㩒架咋,因為本身冇任何社交媒體既Account,而我都冇興趣整返個,但我始終都有裝到WhatsApp,入面有好多朋友(甚至乎一啲連朋友都稱不上既人)send咗啲新年快樂message比我,Kate凌晨時份既時候仲send咗張唔知去咗咩酒吧既Party劈酒既自拍照比我,件衫好低胸,心口既波罅都不知幾深…其實係好吸引男人既。

條姣婆尋晚應該係去咗老蘭度劈酒順便獵食喇。雖然只係睇相,但佢間吧既氣氛好似唔錯,佢後面啲人好似好開心好興奮咁。

呼...其實新年氣氛應該係點既呢?

我望住私家醫院大堂既環境,無論係呢度既人來人往既人定係果啲整得幾靚幾有派頭既裝修,都完全帶唔到啲咩新年氣氛。

算,反正我從來都唔特別鍾意慶祝新年、唔覺得新年係有啲咩咁特別既一日,除咗有假放之外,咪又係普普通通既一日?

我繼續坐響醫院大堂百無聊賴鳩㩒既時候,突然聽到一陣腳步聲急急咁走到我面前。

呢種腳步聲我又點會唔認得吖…

我抬起頭,望住眼前既人,有啲奇怪咁問︰「秋兒姐姐?今日咁快探完病既?」

(待續)
秋兒係感動嘅,就學多幾招去服侍下熙熙
總結時間:

林太轉院,熙熙成霸氣金主,秋兒又再好感激

工作平淡,Kate淫照攻勢,熙熙色心初現
唔係講笑,我升完職之後人工仲高過秋兒姐姐做咗五年中學老師既人工唔少,就算真係一日幾千蚊既住院費,我都比得起。

無三不成幾 $3000一日都九皮
咩MT黎 完左成六位數?
ibank掛
唔係今時今日噃…
Push
間公司好似賣衫架喎….MT一轉正就6位數人工,真心吹大咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞