我和鄰居大姐姐的故事(24)

539 回覆
217 Like 11 Dislike
大把野可以寫 交通意外 心臟病 白內障 割盲腸
秋兒好擔心要轉私家 熙仔話自己人工高負擔到
你寫漏咗秋兒唔好意思,話唔需要
Push
用一個星期追左幾年既故 終於live
push
七百七十五

「吓?」我簡直唔敢相信自己既耳仔。

「聽唔到就算…」秋兒姐姐今次真係紅都面晒…

「可唔可以講多次?講多次吖!」我雙手合十請求秋兒姐姐再開金口。

秋兒姐姐見到我咁既樣、咁既動作,忍唔住噗哧一笑,道︰「我啱啱講…我都冇話唔嫁…」

啊?

咁樣秋兒姐姐算唔算應承咗同我結婚?

佢話冇話唔嫁...

咁咪即係應承咗囉!傻仔!

啊啊啊啊!

開心過東亞少盃拎神射手啊啊啊啊!

「好嘢!我女朋友話嫁比我啊!」我開心到成個人彈起黎大叫,引到餐廳啲人都望住我...

望咩啫,咁我係開心吖嘛!

「喂...熙熙...好多人望住啊...」秋兒姐姐唔止紅都面晒,佢塊臉直頭變咗紅蘋果咁款...

係喎,佢平時連響公眾場合親密小小好似攬下錫下都唔好意思,而家我咁樣響餐廳大叫,佢一定會更加尷尬...

今日仲要係元旦假期,餐廳都好多人...

「Sorry sorry...」我唔好意思咁搔一搔頭,伸一伸脷,笑道:「控制唔到自己...」

秋兒姐姐又細細聲咁講:「仲有啊...你咁叫求婚啊?戒指又冇...花又冇...」

啊...

戒指...戒指...

我響枱面拎起裝筷子果隻紙製筷子套,然後快快手將佢摺到戒指既形狀...

唔...

仲有花...花...

啊!

諗到!

我用筷子將啲未煮既血牛肉片砌咗個牛肉花出黎,雖然係有啲核突,但勉強都叫係啲花既形狀既物體...

「花啊!」

其實似血花多啲...

秋兒姐姐忍俊不禁笑咗一吓,道:「咁都得啊?」

但面上既表情完全唔覺得佢唔高興...

「嗯...咁花又有,戒指又有...」我拎住隻紙摺戒指走咗埋秋兒姐姐面前,再單膝跪咗響度:「秋兒姐姐...」我諗咗一諗,改口道:「林秋兒...我好愛好愛好愛妳,妳願意嫁比我嗎?」

事前完全係冇計劃,我就咁突然心血來潮咁響呢間日式火鍋店向秋兒姐姐姐求起婚黎。

唔…

與其話自己係心血來潮…不如話我係順住自己既心情去行事喇。

我諗秋兒姐姐真係好尷尬,但係…

「我…願意…」秋兒姐姐輕聲地道。

!!!

雖然頭先秋兒姐姐果句「冇話唔嫁」我已經知道秋兒姐姐係應承咗同我結婚,但當「我願意」呢三個字由秋兒姐姐,我真係覺得好震撼…

點形容好呢…

就好似…我由細到大,人生入面最大既願望,突然間實現咗咁!人生最大成就解鎖既果種感覺!

呢種感覺…好奇妙…

「熙熙…?」秋兒姐姐有啲尷尬咁講︰「不如…你起身先?」

啊…

我發覺自己呆咗既時候,雙眼睇嘢好似有小小濛濛地咁…

我企起身捽一捽…

係眼水…?

我…我會開心、感動到喊?

喂等陣,咁一啲都唔似我喎…

但…我又真係好開心好開心…

「熙熙…」秋兒姐姐都甜笑起黎,但眼淚同樣都係一樣止唔住咁係咁流…仲流得勁過我︰「我…我都應承咗你…你坐低食嘢先喇…」

「好!」

突然唔知邊個首先開始拍手先,然後全場既花生友就一齊拍掌,霎時間餐廳入面充斥住如雷貫耳既拍掌聲,出面等緊位啲人唔知仲以為入面係咪搞緊啲咩event…

平時我可能都唔鍾意啲人咁望住我當睇戲咁睇,但呢刻我真係太開心,我反而向呢班花生友道謝…

等啲人食完花生慢慢咁靜咗落黎之後,秋兒姐姐抹一抺眼角上面既淚水,道︰「邊有人好似你咁求婚架…」不過語氣仲依然係掩飾唔到心底入面既高興。

其實我都唔知點解會響牛肉火鍋店求婚,哈哈!

「妳應承咗就好喇!」我夾咗舊牛入口,唔知點解明明係牛肉、明明我都點咗豉油,但我食落口都覺得好甜。

秋兒姐姐係我未婚妻喇!!!!!!

「傻熙熙...」

「傻秋兒...」

我哋兩個對望一笑,心入面都有一種守得雲開見月明既感覺。

我哋一直以黎所經歷既種種考驗都係值得既...

埋單既時候,經理親自過黎找數:「恭喜你哋。」

秋兒姐姐甜甜一笑,道:「多謝。」

經理突然間拎咗兩張卡出黎,笑道:「呢兩張VIP卡當係我小小心意,埋單出示既時候可以有八折優惠!我代表餐廳恭喜兩位,希望你哋白頭到老喇,多啲黎幫襯!」

「多謝!」

其實我諗經理最尾果句先係重點,佢又真係幾識做生意,咁你送得比我又恭喜我哋,結果我哋往後既日子,有時間既話又真係會走去幫襯...

(待續)
每年今日周年紀念 都會留個位比你地
隔咗一年再入返嚟睇,都係未完故
Push
Push
終於有啲突破
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞