我和鄰居大姐姐的故事(24)

539 回覆
217 Like 11 Dislike
應該要啦
但係應該輕鬆啦
七百六十三

老豆笑咗一笑,道︰「你又提呢樣嘢啊?」然後佢搖搖頭笑道︰「都話咗老豆係辛苦命黎,唔停得落黎架。一停落黎,我就周身唔聚財。」

我梗係唔會咁易放棄,繼續講︰「你唔試下又點知呢?咁我而家大個仔搵到錢,都想你唔好咁辛苦,響屋企享下清福。」

老豆哈哈一笑︰「響屋企你又唔響度,返工又成日要加班,我又冇乜細藝,一條友對住四道牆,享乜嘢清福吖?」

「部電視都壞咗咁耐,我咪買部新電視返黎比你任睇囉!況且你退咗休之後唔一定日日廿四小時都留響屋企架啫,你可以搵下朋友出黎聚下,飲下茶,傾下計咁。」講起黎,我不如就呢個週末去揀返部新電視都好。

「你換還換,唔好掉咗部舊電視啊!」老豆叮囑道,唔通部電視對佢有咩特殊意義?

老豆又繼續講︰「你老豆啲朋友咪就係返工啲同事囉!唔返工邊見到朋友啊!」

「我唔想你咁操勞啊!」

老豆搖搖頭︰「你睇我就操勞啫,其實我不知幾享受。」

「你工作狂黎架咩…」

「哈哈,你可以咁講!總之辛苦慣,唔搵嘢做我就真係周身唔聚財!」

我嘆咗口氣,道︰「老豆…你知唔知…我見到秋兒媽咪入咗醫院之後,真係好驚你都會咁…」

連呢句心底話我都講埋出黎…

老豆聽到之呆咗一呆,道︰「放心喎,你老豆身體咁健康,邊會咁易出事啊?」

我擔心地道︰「呢啲嘢邊有人話得埋架…秋兒姐姐都估唔到佢媽咪會出事喇…你年紀都唔細,日日都咁操勞咁辛苦,我真係驚你都會出事。」

雖然我唔知老豆實際上做既散工係乜嘢,但點睇都唔係坐office,而係體力勞動型,日日咁做又冇乜得休息,點會唔操勞啊?

老豆又食咗兩啖生菜魚肉,真係露出個認真咁考慮既表情,粒聲唔出咗一陣,先至緩緩開口︰「唉…你比啲時間我考慮下。」

唔知係咪我對老豆既擔心感動咗佢,佢好似真係認真思考退休既問題,不過呢一晚,佢係冇任何答案話到比我聽,我哋淨係傾咗其他嘢,佢會關心我份工做得開唔開心之類。

最尾佢都係同秋兒姐姐一樣咁同我講︰「快啲上床休息喇,聽朝係你升職之後第一日返工,抖足精神啊。」

「知喇老豆。」

「呢位係Jane,係我既助理,都算係你上司,你以後就跟住佢做下嘢、學下嘢先。」第二日返工,Albert就向我介紹一個年紀大概四十幾歲,帶住金絲眼鏡,個樣好嚴肅既女人比我識。

Jane雖然已經四十幾,但身材都保養得唔錯,樣都係,雖然歲月既痕跡已經出現響佢既臉上,但仍然不失為一個唔錯既中年女人。

我仲留意到佢左手無名指上帶住一隻銀色戒指,似係結婚戒指。

然後Albert又向Jane介紹我︰「呢個就係Andrew,我成日都向妳提起果個,啱啱果屆既MT。」

我向佢伸出手,道︰「幸會。」

Jane點點頭,向我道︰「之前都成日聽Albert提過你,佢話你係個叻仔黎。」

屌人幾句就係叻仔既話,咁我諗自己都真係個叻仔。

「好喇,你哋兩個都係自己人,唔駛咁客氣喇,黎緊既公司既改革路上面,兩位既協助都係必須既。」Albert轉頭向我道︰「Andrew,公司既運作我諗你大致上都熟悉架喇,但作為我既助理,你要跟Jane學下嘢,而我有時都會比公司比較秘密小小既資料你睇,你比心機啲做。」

我點點頭答應。

「趁Andrew加入我哋,我都同兩位講聲,你兩個雖然名義上係我助理,但我希望你哋做到我左右手,幫我去營運公司,之後公司改革之後,會有好多部門既領導層出現空缺,到時我希望你哋係可以坐到果啲經理級既位置。」

Albert既意思係咪即係暗示公司唔同既管理層將會有大清洗呢?

而清洗完之後,就到我同呢個Jane上位坐正?

「好,簡單既介紹就到呢度先,我哋開始今日要做既嘢!」Albert拍拍手,向我同Jane笑道︰「Jane,Andrew初黎步到,好多嘢都唔識唔熟,麻煩妳幫幫手帶住佢喇。」

「冇問題。」Jane答道。

(待續)
Push
風韻猶存
Push
保養唔錯,人妻,熙哥又將達到一個人生里程碑
會唔會有40路情節睇
Push
綠茶巴

中女黎講,椎名由奈唔錯
七百六十四

我做嘢既地方就響CEO間房出面另一間房仔之中,果間房入面得我同埋Jane,我哋對面有另一間房,入面果個係CEO既秘書,負責安排佢既日程同埋啲行政嘢咁。

行政專區同我其他實習過既部門真係好唔同,入面既氣氛比較嚴肅,而且有好多大粒佬響度做嘢,啲比較低級小小既同事(其實響得呢層做嘢既同事都唔會低級得去邊)就連講嘢都唔敢太多聲。

最初我以為我同Jane既工作係好似CEO既助手咁幫佢打點一切,但呢啲嘢係秘書做晒,而我同Jane就真係好似Albert口中所講佢既左右手咁,係參與埋公司既營運工作。Albert好多事都會走入我哋間房,問Jane同我既意見,又會叫我哋幫佢分析下啲唔同部門拎上黎既報告同計劃書咁。

當然,暫時Albert都係以Jane既意見為主力喇,雖然佢都會聽下我既意見,但我諗都係循例上既啫,我第一日返行政專區,對啲嘢又唔熟,比既意見都係鳩UP居多。

不過話雖如此,事實上睇黎Kate講得冇錯,我個職位雖然個title唔係好靚仔,但係權力就幾重,甚至可以直接影響到公司既營運政策,假以時日,我響公司既影響力應該會幾大。

第一日上晝都已經幾多嘢做,間房入面就係得我同Jane既打字聲,除咗我有問題會走去請教Jane之外,我同Jane好似都冇傾過計咁(或者係因為我哋兩個都唔鍾意講嘢),兩個係咁做做做,我自己就覺得幾充實,甚至乎有啲鍾意咁樣既工作環境添。

十二點既時候,Albert話要賀一賀我上任,所以就叫公司司機車咗我同Jane,仲有佢既秘書小姐Lydia一齊去咗間睇落幾高級既西餐廳食午餐。

Lydia睇落去好後生,好似只係得二十三、四歲左右,只係細我小小咁,絕對唔似一個CEO所需要既有經驗秘書。

不過咁,我都一樣係好後生,個樣睇落話我仲讀緊中學都有人信,但Albert經過兩年既觀察之後,咪一樣升我做佢副助理?

我諗Albert係一個睇重能力而唔理年紀既人。你有料既,就算幾後生佢都會重用你個樣好斯文;你冇料既,或者唔再願去努力做既,就會被當成老屎忽,準備比CEO收拾。

講返Lydia,佢個樣斯斯文文,留住一把黑色既長髮,個樣唔算得好靚,但都有中上,配上佢套行政套裝黑絲襪,唔知點撚解會令我產生一種想扯爛佢件裇衫同絲襪然後再姦鳩咗佢既幻想。

其實我哋CEO都係著得好求其,我同Jane就著smart casual,所以我都有啲意外秘書小姐反而著得咁正式。

啱啱咪講過話Lydia個樣叫做斯斯文文既?但意外地佢成程車都幾多嘢講,唔止同Albert吹水,仲會問我同Jane呢樣果樣咁,總之一啲都唔似個穩重既秘書,成程車吱吱喳喳咁講個不停。

題外話,十二點半果陣,Kate問我午餐有冇著落,我就同佢講話Albert帶咗我去食好西,佢好似好撚羨慕我哋咁。

我有啲好奇,又用短訊問下佢,乜第一日新官上任,KK冇諗住拉大隊同佢一齊食飯咩?

佢回覆我先知,KK今朝有急事請咗假,結果得佢一個戇鳩鳩咁唔知做乜好,好彩Winnie仲未last day,如果唔係真係冇乜人理佢。

唔通係因為有關佢既傳聞令到HR啲同事已經唔鍾意佢?連低級過佢小小既May姐都唔show佢?

睇黎佢雖然用自己既肉體上緊位,但要真係做到一個可以服眾既副經理,似乎一啲都唔易,仲有漫漫長路要行。

Albert真係幾好人,落車之後唔止我哋四個有份入去間靚西餐廳食,佢連司機漢哥都請埋一份,漢哥都不知幾開心。

「Andrew,你呢部係N〇kia?」我覆完Kate既短訊時比Lydia望到我部古董N〇kia機,佢一臉好奇咁問:「仲用得架?」

我沒好氣咁道:「唔用得我拎住黎裝飾咩?」

或者冇諗過我應得咁串,Lydia個樣有啲唔滿意咁口up up:「我問下啫,駛唔駛咁串啊?」

Albert打圓場道:「Lydia妳唔好介意,Andrew佢個人係咁直既,有果句講果句,就算對住上司都係咁,所以我先咁欣賞佢。」

「哼,既然Albert都咁講,咁算喇。」Lydia有啲氣鼓鼓地道。

其實我想問佢唔算既話可以點,不過為免氣氛惡化落去,我硬生生咁將呢句說話吞返落肚。

呢間西餐廳既嘢食係幾好食,但係身邊進進出出既都係果種好似Jonathan氣質既人,令我有啲懷念起讀中學果陣每次想食好少少都會幫襯既果間平民西餐廳…講起黎,唔知間嘢仲響唔響度呢?反正間嘢距離我屋企一啲都唔遠,有機會既話要同秋兒姐姐返去幫襯下先得。

題外話,CEO著T恤牛仔褲反而同顯得勁casual同呢度有啲格格不入,不過佢自己當然一於少理。

有人請食飯其實我真係幾開心,仲要由12點出去計真係食足兩粒鐘(有CEO帶隊我先唔驚比人屌食耐咗),飲飽食醉休息夠,所以下晝既時候我做嘢都做得有效率咗,Albert仲讚咗我幾句。

呼…新職位第一日既工作終於結束喇…

(待續)
push
Push
推!
睇嚟秘書又有故事
Push
推推
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞