我和鄰居大姐姐的故事(24)

539 回覆
217 Like 11 Dislike
好唔滿意咁話LoL
Push
老老實實 工作果d篇幅同秋兒冇關係 又唔係有偷食 偏離晒主題 完全冇心機追
屙屎唔出咁就算追到後面都係得少少甜

個故前期真係好睇

宜家得重覆loop 同秋兒啲甜故情節又無乜特別
七百七十

秋兒姐姐擰擰頭,道:「我覺得媽咪會估到…」

個姑娘對我既形容係「又孝順,又靚仔」啫,咁好多人都可以係「又孝順,又靚仔」架嘛,林太唔係咁都估到吓嘛?

名偵探〇南咩。

不過秋兒姐姐好快又補充道︰「尤其是媽咪出事之前我響佢面前試探性咁逐小逐小咁講咗你啲嘢比佢聽…」

秋兒姐姐講既係…

林太出事之前,我哋決定循序漸進咁慢慢公開我哋既關係比林太知,而秋兒姐姐會逐小逐小咁響林太面試探式咁講下我既情報比林太知,試下佢反應既呢一件事…

秋兒姐姐頓了一頓,又道︰「佢係我媽咪…我諗…我多多少少都估到佢諗緊咩…」

「未發生既事,唔好理喇,我哋見步行步喇。」我安慰佢道︰「妳驚佢知道咗之後會影響佢病情?」

我本來想講既係「妳驚佢知道咗之後會激到再中多次風?」,不過畢竟果個係秋兒姐姐媽咪,而家秋兒姐姐心情又好似麻麻,我都係收吓把口,唔好咁串。

「少少喇…」秋兒姐姐歎咗口氣︰「仲有…我諗緊…媽咪會點對待我哋既關係…」

如果係呢樣嘢既話…

唔好理佢咪得囉,唔通佢而家既狀態,仲逼到我哋分手咩?

不過都係果句,而家咁既情況,我梗係唔會咁講,我只好答︰「唔好諗喇,到時發生咩事都好,我會同妳一齊去面對。」

「嗯…」秋兒姐姐又歎多口氣,又問︰「熙熙,你會唔會覺得好委屈?」

話一啲委屈都冇就呃妳既,不過都慣架喇。

同孝順既秋兒姐姐一齊,預咗佢好多嘢都會將林太擺到好前。

我唔想講大話,所以冇直接回答呢個問題︰「放心,我冇事啊。」

呢個時候,有巴士埋站,我道︰「有巴士黎喇,上車先喇。」

「好…」

上咗車之後,我哋上咗上層搵到個雙人位坐低,但就冇再講呢個話題。

「妳攰唔攰啊?駛唔駛恰吓?」我問︰「落車我叫妳吖。」

「嗯。」秋兒姐姐個樣真係好攰咁合埋雙眼挨住我膊頭休息。

其實老實講,我真係覺得林太係未必估到既,不過秋兒姐姐堅持話覺得林太會估到既,唔通我同佢拗咩。

不過話雖如此,但我響個腦度想像下如果佢真係響呢個狀態之下知道咗我哋拍拖會發生咩情況都有既。

林太呢個狀態,仲可以點逼我哋分手吖?

唔係喎,佢會唔會真係癲到中咗風都可以逼我同秋兒姐姐分手?

會用佢口齒不清既說話逼我哋分手?

絕食黎逼我哋分手?

唔肯去接受康復治療黎逼我哋分手?

唔…

不如唔好咁悲觀,想像下林太會接受我既情形?

我諗起當年我辛苦搵錢去救完佢仲要比佢屌既表情…

我想像唔到。

*

我唔知秋兒姐姐心情有冇受到影響,但其實我就冇乜影響既。

反正林太都冇出聲講啲咩,我哋不如唔好煩呢樣嘢住。

我反而希望林太既事唔好太影響到秋兒姐姐既教師生涯。我知佢為咗林太既病情請咗好多假,係咁要佢啲同事幫手代課,而且啲課外活動又帶唔到隊,課外實習又做唔到,啲同事實有微言...

唉,希望秋兒姐姐應付得掂。

至於我?

我返工都係咁做,Albert漸漸都交得多咗嘢比我做,佢有一次讚我:「你都學得幾快喎,啲嘢咁快就上手,我真係冇睇錯人。」

我比佢讚到唔係幾好意思,道:「哦,可能我後生,吸收力強啫。」

「咁謙虛啊,哈哈!」

Albert唔係淨係讚我冇實際行動,佢仲有帶埋我同Jane一齊去開啲高層會議,又會比好多task或者公司既新計劃比我哋跟進。

當然,Jane手頭上既工作依然比我多得多,而佢依舊係Albert既最得力助手,但我都感受到Albert對我既重視。

Jane響公司就儼如CEO代言人咁,希望我都遲早有一日可以有咁大既影響力。

不過即使未到果個level,我發覺公司啲同事對住我都客氣咗好多。

有種狐假虎威既感覺,哈哈。

隨住我響公司既地位慢慢上升,Kate搵我既次數都真係越黎越密,有時啲短訊仲會懶親密咁。

有靚女出賣肉體黎搵自己,其實係男人都會覺得開心喇。

就算知道個女人係為咗咩而黎,但有個靚女搵自己,仲要係Kate呢種咁識講嘢既女人,實會讚到啲男上司高高興興,令到啲男上司會覺得自己係仲有男性魅力,除咗肉體爽之外,精神方面都會好滿足。

其實佢哋一唔小心,就會落入Kate既股掌之間,響自己唔知唔覺既情況之下,反而比Kate治到貼貼服服。

我諗Kate都係深明呢一點,所以佢先會響實習既時候咁樣對付當時每一個部門既男上司啫。

當然,呢種方法一定要係本身under果個男上司做嘢,又或者至少係響工作上面同個男上司(或有利用價值既男同事)有交集,如果唔係Kate靠近佢既意圖就會好明顯。

雖然有啲男上司或同事未必介意,但身為醒目女既Kate應該就唔會咁做。

因為你唔知果個人既性格,唔知會唔會弄巧反拙。

做得太cheap又未必係件好事,用身體做公廁定用黎做武器其實只係一線之差。

所以如果佢想提升自己響CEO眼中既影響力或者評價,響摸唔清Albert既脾性之下直接走去引誘佢上床絕對唔係咩精明既選擇黎。

所以,我覺得Kate絕對唔係突然對我有好感先接近我。

冇錯,我哋本身的確算係朋友,但只係好普通果隻,出咗公司之後都冇乜真係約出黎玩同食飯。

嚴格啲黎講只係叫做幾啱傾既同事。

況且Kate曾經係對我有「性」趣,但呢個都係好耐之前既事情,入黎公司做咗MT之後基本上同就冇提過要同我床戰...

咁佢要接近我既原因都好明顯喇?

(待續)
果然都係三部曲
Push
記住呀 我地免費仔嚟㗎
有得你睇咪好囉 仲咁多要求咩
老老實實,睇左咁多篇仲未慣咩
拖都唔係第一日既事,悶爆又要拖,又要吊高黎買整d 咩收錢唔收錢
一哭二鬧三上悠亞?
Push
反而想睇工作篇+kate多
探病篇一直重複拖
Push
一直舖緊食KATE之路
Push
七百七十一

不過講都有啲奇怪,Kate除咗係多咗響公司借啲意搵我、多咗WhatsApp我講埋啲無聊嘢或者懶親密既嘢,仲有得閒就send啲去咗唔知邊度玩既自拍照(有時都幾性感,露咗個波罅出黎,係幾引人)之外,佢又冇真係引我上床喎。

啊,同大家講聲先,我最近換咗部智能手機,啲唔知乜嘢牌子既Android機,千幾蚊,唔算太貴。

事緣係Albert同我講話公司做嘢都有啲WhatsApp既群組,我身為佢既副助理,最好梗係加埋我入去喇,所以就「建議」我去買部智能手機,然後仲要裝埋個乜鬼嘢WhatsApp。

咁既然老細都咁叫到,我部N〇kia手機又用咗咁耐(但依然用得,仲用得幾好),咁我就算撚數去出咗部平平地既Android手機,然後將部老爺機封存起黎。

不過我擺埋咗部舊手機之後,我先發覺自己原來唔係咁捨得部手機。

其實…

最唔捨得既,係入面啲短訊。

由未同秋兒姐姐一齊既時候同佢send既短訊、到中學時期同朋友、隊友之間傾計、淇淇拍拖時期同佢既甜言蜜語,再到同秋兒姐姐經歷咗好多大大小小既考驗果段時期既對話,最終近幾年我哋之間既關係終於穩定起黎…

呢一切一切既短訊,對我其實都好有意義…

啊,咁感觸唔似我,離題既嘢就到此為止喇。

講返Kate。

我最初係覺得佢接近得我越黎越頻密係因為想用我既影響力,去提升佢響CEO心目中既評價。

但Kate除咗我呢集第一段所講既行為之外,並冇向我暗示或者引誘我任何嘢,包括好似佢同KK當日既性交易又好、純粹要我響Albert面前幫佢美言幾句也好,甚至乎只係好似當年intern既時候想搵我做SP都好,呢啲佢全部都冇同我暗示過。

唔通我估鳩錯咗?

Kate係同男朋友分咗手所以想搵個新既目標?

但佢知道我有女朋友,仲好愛我女朋友架?

又或者佢真係過咗試用期之後屎忽痕定閪痕想響公司入面搵朋友,所以先對我頻頻示好?

Kate唔似係個咁天真既人喎…

我最後都係決定唔理佢住。

我唔知佢對我有咩諗法,但我有自己既底線,除咗同朋友應該做既事之外,我係咩都唔會同佢做既。

*

「我諗住轉媽咪去私家醫院。」呢一晚我響醫院接過秋兒姐姐,同佢返到屋企條屋邨之後,去咗成日去果間茶餐廳既時候,秋兒姐姐突然向我提起呢件事。

我心諗又黎?

「點解既?」其實淨係就今次林太中風入院呢件事黎講,我覺得呢間公立醫院啲醫生同護士都處理得唔錯,唔駛特別刻意去轉醫院。

同上次林太患乳癌果陣唔同,果陣公立醫院覺得林太冇生命危險,但私立醫院果個自稱係乳癌權威既黃綠醫生就話會有乜撚嘢癌細胞腦轉移既風險,又話要切乳房乜乜柒柒。

咁你講到咁嚴重,我哋當時就梗係驚喇,尤其是秋兒姐姐咁孝順,佢真係小小既風險都唔想冒,所以個黃綠醫生一講到林太咁嚴重,我哋就即刻籌旗幫林太做手術喇。

唉,唔好再提返當年既事喇,真係諗返起都好辛苦又唔開心...

今次林太有生命危險,呢間公立醫院都即刻收咗佢,而佢響呢度病情都有進展,點解要考慮轉去私家呢?

秋兒姐姐答道:「媽咪既情況...好似冇乜進展,所以我響網上面搵咗啲私家醫生既資料,佢哋都係腦科權威...我諗如果轉過去佢哋既醫院,啲復康設施同醫生都好啲,咁媽咪康復既進度可能會快啲。」

「咁妳媽咪既情況急唔黎既,唔好咁心急喇。」我安慰秋兒:「我哋駛唔駛睇定啲先?私家醫院都幾貴。」

「嗯,我睇過啲資料,係起碼四、五千蚊一日。」秋兒姐姐答道,睇黎佢早已經搵過唔少資料。

「咁駛唔駛考慮下先做決定?」我問,始終呢筆錢唔係細數目,林太響公立醫院咪一樣康復緊?係可能比預期之中慢啲啫,但真係有進展喎。

秋兒姐姐合埋雙眼諗咗陣,跟住開口道:「錢...錢都唔係問題既,只要唔係住太長時間,我諗…我應該都比得起。」

今時唔同往日,秋兒姐姐都出咗黎做五年幾嘢,中學老師本身人工就唔低,而且每年應該都有人工加,佢只係住公屋,又冇乜亂咁洗錢買嘢,每個月扣除比林太既家用同日常開支,應該都可以儲到唔少錢。

況且佢冇錢唔通我會唔出咩。我人工算高,之前又呃埋啲OT錢,又冇乜話點洗錢,一樣儲落唔少。

我都明白孝順既秋兒姐姐係會想林太可以加快康復既進度,日日咁睇住自己老母半死不活既樣真係會好難受,只要有一絲可能係有幫助都好,秋兒姐姐都想試下。

所以我雖然覺得公立醫院今次照顧林太叫做照顧得唔錯,但如果秋兒姐姐決定試下將林太轉過去私家醫院既話,我絕對會尊重。

(待續)
30字總結今集劇情:

熙熙換新電話,Kate搵佢密咗但無下文…

秋兒想幫林太轉私家,熙熙無奈同意…
樓主用左兩篇黎寫30字寫完既文 劇情0進展
其實當初講到追返秋兒就完 簡單交代下各人去向 依篇故就完美 拖到咁真係扣晒分
作為一個課金仔
可以同大家講如果期待之後有咩甜既, 可以返去先
正故唔改得,不過寫個KATE姐外傳比大家J下

連甜都無
唔想劇透咁多,但係仲有甜的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞