我和鄰居大姐姐的故事(24)

539 回覆
217 Like 11 Dislike
kate姐屌得好
new po lm
1001 加更啦

100再加
係啊!
聽日再加!
七百三十一

我響呢間公司做嘢既日子好多時都真係忙到喘不過氣黎,想見下女朋友同佢拍下拖都好難就到時間,更加唔好話要見朋友。

不過有時如果朋友約到,咁我都會盡量擠啲時間出黎既。

最多個人攰小小啫。

「喂死仔,死得未啊?」係阿威打黎。

「你老母閪就死咗,」我響電話既呢一邊問︰「點啊?做乜撚嘢無端端打過黎啊?」

「搵你傾下心事得唔得先?」

「得,講喇。」我唔客氣咁問佢︰「又係關於女架?」

「講笑咋,咁耐無見,想搵你出黎食個靚飯咋嘛。」原來阿威係想搵我食飯。

「冇問題吖,不過我成日要開OT,你諗住幾時食啊?」

「幾時食都得啊,就你喇。」阿威講得好隨意。

「幾時都得…你唔駛返工咩?」我問。

阿威畢業之後我都有搵過佢聚下,佢結婚既時候我都有去觀禮。

係啊,你哋冇睇錯啊,條撚樣痴撚咗線,佢一畢業就真係走咗去結婚。

雖然我話佢痴撚咗線,但我心入面真係羨慕到不得了,我都不知幾想同秋兒姐姐結婚。

不過…其實最令我羨慕既唔係佢哋拉埋天窗,而係婚禮果日,見到佢外父外母對佢既態度都好好,相比之下,林太對我就真係好撚衰喇。

老實講,如果搞得掂外父外母,拍拖都會順利好多喇。

以前同淇淇拍拖果陣都冇諗咁多,因為佢爸爸媽媽都對我好好,但而家呢點我真係深刻咁體驗到喇。

唔講太多佢既嘢,想睇阿威啲嘢就去睇《我和一個o camp女女的故事》喇。

唉我屌,無端端幫葉開葉開條撚樣賣廣告添。

阿威結婚之後,因為我逐漸變得越黎越忙,都唔係約過好多次出黎,我記得上次見佢既時候佢話佢搵到好撚普通既office工返緊,話做住考果個見習消防隊長。

「我真係唔駛返工啊!」阿威既答案令我有啲吃驚。

「吓,你辭咗職?」我問。

「係啊!」阿威把聲有啲意氣風發。

唔?

「點啊?考到消防隊長嗱?」我估佢係辭職等入班。

「呢層…」阿威唔係幾好意思咁笑咗兩聲,道︰「係就係消防…不過只係man…即係普通消防員。」

「你又話要做消防隊長既…」其實對於阿威呢個答案我係咪應該唔意外?

「哈哈,消防員咪一樣係消防?」

「你點話點好喇。」

讀書果陣我都冇乜見過條撚樣點樣準備考消防隊長,日日淨係掛住打機同Hea,GPA又低,得third hon畢業,又冇上莊做義工exchange,工又唔撚返,大學三年乜嘢經驗都累職唔到,點會咁易考到消防隊長啊?

只不過我冇諗過佢咁快就放棄,走去考散仔啫。

啊…

諗落其實應該都唔意外,條友咁hea,求撚其搵到份易入職啲咪走去考囉。

「我兩個禮拜之後就入八鄉喇,入去之前出黎食個飯喇!」阿威道。

果陣消防仲係響八鄉操。

「好,如果今個星期日食個Lunch阻唔阻你啊?阿嫂會唔會唔放人架?」我問。

星期六如果我唔駛返公司OT既話,秋兒姐姐可以搵藉口同林太話學校有嘢做竄出黎同我行街拍拖,所以星期六呢啲咁珍貴既日子梗係唔可以留比阿威呢條仆街喇。

「放心,冇問題既。」阿威笑道︰「就咁話喇,我諗食乜嘢,諗到就send個時間地點比你喇。」

佢講既自然係短訊,我都冇智能電話。

「好喇。」

*

結果話就話阿威安排,但結果佢最後只係同我求其去咗一間PizzO HOt度食…

算喇,我都冇撚所謂。

「嘩屌,你個頭做乜撚嘢?」我哋約咗響地鐵站等,我響人海之中見到有個柒頭剃到個頭接近光頭咁滯,慢慢咁向我行過黎︰「成個監躉咁既?」

本身阿威個樣成個大隻版既王O咁,有頭髮果陣都真係有啲似烈火O心啲消防員,但而家成個光頭佬咁反而似監躉。

「屌,入班喇嘛,咪剪定個頭囉。」阿威向我舉咗舉中指。

「都唔駛咁快剪架?下星期喎,你入去之前果日先剪咪得囉。你而家剪,一陣好快又長架喇。」

「咁有入職之前既O Day吖嘛,要入去見下啲教官先,我有個師兄弟,冇剪到頭髮就去,比阿sir屌到仆街。」阿威解釋道。

「唉屌,你呢啲入到去真係攞苦黎辛,有咁多份工唔揀,何必偏偏揀份工入去行刑呢?」老實講,比我就真係接受唔到。

「咁呢個社會總要有人做呢啲嘢既,救人救火,幾有意義!」阿威講到冠冕堂皇咁,如果唔係同佢一齊同房咗三年真係會比佢呢個樣呃到。

「唔好話你貪呢份工有得返一放二?」我寸鳩佢。

阿威比我踢爆咗之後真係有啲唔係幾好意思咁講︰「咁…呢樣福利都幾吸引既。」

「屌你個仆街,估撚到你喇。」我哈哈大笑起黎。

「喂,咪笑到咁仆街喇,咁我都真係覺得消防員救火救人好有型先去做架咋!」阿威澄清道。

「係喇,係喇,你話點就點喇。」我笑道。

「行喇,食飯先喇。」

(待續)
夠了
希望會有突破性進展啦
係,的確係變得平凡,就好似中學時總有幾個風頭蠆極多女埋身,畢業後都變返個普通男人樣
sampling size問題
中學個世界咁細,要做top當然相對容易,但出嚟社會,你係同緊成個社會嘅人比較
而且中學啲人,見來見去都係幾百人,但隨著年月,佢哋可能已經見過成千上萬嘅人,咁自不然多數「男神」、「女神」都變返普通男人女人
葉爸你好

新讀者因為你呢篇文突登開Account睇,追左4日睇到個港女穎琳比老豆斷正

途中見到有巴打都留言話太長啊、太拖啊,等等。 作為新讀者忍唔住想留言既係,我覺得唔知係唔係因為追Live左大家先覺得太拖,我覺得由頭開始睇完完全全睇到哂熙熙心路歷程同心境變化,超級有代入感,之外仲可以對讀者造成暴擊

btw P牌皮就正唔到喇,大大力推你個Po就得,PushPushPush
加油啊葉爸
多謝支持!
希望你哋繼續分享評價,讚定彈我都會睇,咁先可以鞭策下我自己!
多謝!
七百三十二

其實我呢個人真係冇乜嘢傾,但好難得既係無論阿必又好、阿威都好,只要有呢兩個好兄弟出現既話,佢哋都可以帶起源源不絕既話題。

今晚我哋就咁傾下大學時候大家經歷過既柒事(其實即係阿威既柒事),仲有大家既近況都可以講足成晚,佢仲向我炫耀自己既婚後生活幾咁好,講堅,我都聽得幾羨慕。

所以呢餐飯真係食得好爽。

食完之後我就返屋企,阿威話佢仲要去買啲操班要用既嘢。

「唉屌,有排都見你唔到喇。」臨別之際,佢嘆咗口氣。

「屌你,又唔係就死,你出返黎咪見囉。」

「唉,諗起黎緊半年就難捱喇。」阿威又嘆咗口氣。

「屌,半年斬吓眼就過喇。」

「都係既。」阿威再三嘆咗口氣︰「希望入面唔好咁辛苦喇。」

「入面好辛苦架咩?」我問。

我大概知道紀律部隊啲操班應該係入去比啲阿sir屌屎忽,但具體有幾辛苦我又真係唔清楚。

「連續做200下掌上壓你聽過未?」阿威煞有介事咁問。

「未。」

「響八鄉入面唔小心打咗個乞痴就會即刻比人咁罰。」阿威講到好似好驚咁。

「你入咗八鄉未?」我問。

「未。」

「咁好心你唔好自己嚇自己。」估到你係自己幻想出黎架喇…

阿威微一搖頭,道︰「呢啲唔係自己嚇自己。」

「咁係乜嘢?」

「比定啲心理準備自己啫。」

咁唔係自己嚇自己係咩...

我哋都行到去地鐵站,我都準備入去,而阿威就繼續響旺角買嘢。

我向阿威道別同祝福︰「唉屌要走喇,祝你操班順利,畢業同我講聲吖!」

阿威摸摸自己既差唔多就黎光既頭,道︰「多謝你。話時話…雖然你叫我唔好干涉你既感情事,但我祝返你…希望我出班既時候見到你拖住個新阿嫂喇。」

「屌你老母。」我笑住咁屌佢。

我以前的確係有叫過阿威唔好多事,但呢一刻我當然冇任何既不滿,阿威都係響入班之前好心咁祝福我感情有著落。

其實而家Jonathan都出咗事,我同秋兒姐姐要瞞既只係得返林太一個,我係咪唔駛再隱瞞落去呢?

不過到最後我都係冇同佢講到就走咗入地鐵站。

或者…等到佢出班先再同佢講喇。

*

之後既日子都冇乜點變,一樣係忙住返工加班放工,間中星期六同秋兒姐姐拍下拖咁。

其實我同秋兒姐姐相處既時間比起普通既情侶黎講真係唔多。

雖然係咁,但係比起我大學year 1同year 2既時候我哋分開天涯海角,就算放假都要提防Jonathan唔可以見面既果段時光,而家已經叫做好好架喇,至少我而由宿舍返咗屋企住,可以響夜晚借倒垃圾為名,同秋兒姐姐幽會先。

不過後尾我成日加班,而秋兒姐姐有時都要備課,我哋都唔係成日可以響垃圾房幽會。

但正正因為咁,我哋兩個都好珍惜兩個人一齊既時間。

況且而家我哋唔駛避忌Jonathan,仲可以瞞住林太兩個出黎拍下拖。

只係有少少唔如意既係,我響公司識做既嘢越多,就代表我有越黎越多嘢要負責,本身已經成日要OT,責任大多咗,加上身為MT又比上司push住,多咗參與所屬部門入面唔同既project。有大project既時候,我甚至試過響公司做到凌晨先返到屋企,試過老豆返咗屋企我都未返到。

其實我哋都仲係實習,唔係屬於邊一個部門既員工,理論上唔需要負責果個部門啲太過深入既工作同projects,但部門既上司總會以MT要參與更多公司既營運為由,將果啲projects唔同既大大細細tasks塞比我哋做。

雖然OT有錢啫,但人係會攰架嘛...

之後既情況更加嚴重,我咪話過MT要輪流去唔同既部門實習既?其實落鋪做Sales都係實習既一部份,而且唔止要落一間鋪,前前後後要落三間鋪,每間鋪返兩個月,即係總共每個MT落鋪既時間係成半年,中間只係好間中咁返office滙報下自己既工作報告,又或者同店長一齊返去開會咁。

咁講明落鋪實習係做Sales,返工既時間就當然唔係返office hour喇,所以後尾當輪到我落區既鋪頭既時候,基本上因為鋪頭唔夠人手,星期六日都一定要返工,所以我同秋兒姐姐可以見面既時間就變得更加少喇…

屌…仲要落鋪落成半年…我返office既時候阿威都出班做消防員喇…

(待續)
100正評加更完成
下次會係150正評加更
話說,
成日乜乜喇, 乜乜喇

有啲多
1001呢
Push
有,完成埋150之後會有多兩更,放心
七百三十三

我好似之前有提過我哋六個同期入職既MT,最後得返我、Kate同Lillian三個係留到最後過到試用期。

而另外果三個,有兩個係響落鋪實習果半年入面頂唔順辭職既,而另外既Enzo,就係考到政府工AO政務主任,所以就辭職唔做既。

屌,可能係因為新聞比我既印象,政府入面啲官員真係好撚垃圾,我係好唔鍾意做公務員既果啲人,總係覺得佢哋好撚hea,又冇能力,求求其其又高人工,個個月交埋啲垃圾就袋袋平安。

你估班友真係因為想為香港出一分力服務市民先去做公務員咩?

咪撚玩喇,佢哋係貪政府工薪工糧準又係鐵飯碗先仆住入去做咋。

連阿威入去做消防老實講我都係麻麻地,不過公務員咁撚hea,咪啱晒阿威呢個hea底既hea友囉。

扯得太遠,講返我落鋪先。

你哋如果問我呢半年難唔捱?其實…都幾捱。

做嘢方面其實都冇乜話太特別,啲工作忙果陣係好忙,但呢種忙反而係手板眼見多啲,唔太需要用腦,係有時要幫店長去整啲報表、分析咁,但整體黎講都唔算太難搞,而且啲人事關係比起響office簡單得多(雖然都有小小,主要係啲鋪頭同事知道你係office既人對你唔信任)。

不過你要個大學生MT做Sales,有成半年啲返工時間唔定時,紅日同星期六、日就一定冇得放假,而且有陣時仲會比客屌,同啲鋪頭既同事又冇乜幾句,佢哋成日覺得你係office派落黎監視你,我諗就係呢啲種種既原因,令到個疑似大陸仔同Ceci響呢段落鋪既時間辭咗職。

當然,又唔係個個同事都係咁既,尤其是對我而言,我覺得啲女性既同事對我都還好。

呢啲𡃁妹同事可能係因為見我個樣靚仔又後生,所以係咁R我水吹,又問食唔食煙,邀請我同佢哋一齊出去垃圾桶「打邊爐」。

或者係因為呢個原因,我諗我(同Kate,我係靚仔佢係靚女)感受到鋪頭員工既敵意,係冇其他MT咁深。

我本身唔太想理佢哋,但人大咗,加上秋兒姐姐既教誨,我做人都圓滑咗,所以我用對大學hi bye friends既方法對佢哋算。

講完咁多,好似對我黎講,都唔算得上係啲乜嘢既考驗,咁對我黎講真正難捱既地方係乜嘢呢?

其實…呢半年對我黎講最難捱既並唔係工作性質…而係工作時間。

秋兒姐姐係做老師既,逢星期一至五都要返工,放工之後又要返去照顧林太,所以之前我哋唯一有機會出去偷偷地拍拖既時間,都係啲星期六我唔駛OT既日子。

除此之外,當然仲有閒日放工返到屋企之後,我哋之間既垃圾房幽會時間。

星期日就真係比較少見面,因為秋兒姐姐通常都會用星期日全日既時間去陪林太,但都唔係未試過偷偷地出黎同我拍拖。

所以我覺得難捱既嘢好明顯喇?

就係呢半年入面,我因為返shift既關係,唔好話同秋兒姐姐偷偷地出去拍拖,就連響垃圾房入面見個面都好難。

我唔會有咩complain既,因為我清楚知道自己響度做緊乜嘢,知道自己係為既我同秋兒姐姐既未來打拼緊,而且呢樣嘢只係暫時性,捱過半年就會好小小,到時雖然要OT,但畢竟都叫做有機會見個面拍下拖,甚至可以去開下房,唔駛日日做望妻石。

只係…話雖如此,要我再一次經歷返大學year 1同year 2果種日子,真係好辛苦。

對秋兒姐姐既思念,真係曾經令我產生放棄辭職既念頭,但同時亦都係呢一份思念,提醒我如果想學阿威咁光明正大娶老婆,我就一定要等林太認同我。

唉…

不過呢段日子,真係好難捱,連傾電話、send短訊都要夾時間。

仲要提防果個律師仔Eddie乘虛而入添…

講起上黎,上次秋兒姐姐同Eddie講我哋既關係既時候其實我都有啲擔心,究竟條仆街會唔會好似Jonathan咁搞埋啲小動作拆散我哋,不過我到呢一刻都暫時未見到有啲咩事發生…

唔…

希望真係我睇錯人,而唔係啲乜嘢暴風來臨之前既平靜喇。

(待續)
唔怕啦,秋兒有律師仔陪
講得冇錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞