我和鄰居大姐姐的故事(24)

539 回覆
217 Like 11 Dislike
Push
佢就係俾Albert 幹既秘書
七百五十九

嘩,邊個玩咁撚大?

我響公司好多個部門都實習過,但係就偏偏冇響行政專區實習過。

應該話唔止我,Kate同Lillian都冇響行政專區實習過…

果度比人一種生人勿近既感覺,如果冇乜必要,係唔會有員工上去果一層「行政專區」既。

講起黎,除咗返工第一日之外,我都好似冇上過去…

驚我就唔驚既,但呢層嘅氣氛咁嚴肅,我就唔係太鍾意。

我再望真啲...

我調咗職之後既職位係...

「行政總裁副助理」?

即係CEO Albert既助手?

屌你老味,我真係有小小抗拒調去呢度…仲要做埋啲乜嘢CEO副助理,都唔係管理層...調我去行政專區做呢個位果條友真係玩鳩我。

咦...

咪住...

CEO副助理...

我心念一動,莫非真係Albert拍板要我過試用期,兼要我做埋佢既副助理?

呢個時候,我手提電話突然響起,有人send message比我,拎起電話望一望,原來係Kate send短訊比我。

“嘩,你調咗職去行政專區丫:-O”

我哋幾個MT過咗試用期升職既公告已經響內聯網同埋E-Mail以通告既方式通知晒全公司既人,所以Kate知道咗我調去邊都好正常。

“係 痴線 唔知邊個玩9我”

“講呢啲,你照住我就真啊;-)”

我望一望職位,Lillian係市場部高級主任,而Kate竟然一升就升到人力資源部副經理,即係響佢個部門黎講,佢既職位只係響KK一人之下,仲勁過May姐(KK而家既職位已經係HR總經理)。

唔知係咪佢之前既肉體交易起到作用嘞。

其實如果純粹照職位咁計,我只係個行政助理,職位低過佢哋兩個。

“妳既職位大粒過我咁多 咪玩喇。”

“咩玩啊,你入咗行政專區,接觸既人同事就係公司最上層既嘢,我哋三個入面分分鐘你先係最有前途果個啊!:-)”

“承妳貴言喇”

我會調去行政專區既事好快就成個department既人都知,個個都走黎八卦。

「嘩點解會調你上去架?」

閪知咩。

「果度就好似呢間公司既禁區咁,生人勿近架喎!」

超,入面啲同事咪都係人一個?有乜嘢咁得人驚?

「CEO副助理,係咪即係佢私人助理?駛唔駛跟埋佢返屋企架?」

嘩屌,咪撚玩咁大啊。

應付完班同事之後,我枱頭既電話突然響起,我望一望個來電顯示,發覺係一個好陌生既內線號碼...

係邊個黎...?

不過係邊黎都好,我都要聽架喇。

「你好。」

「Andrew?我係Albert,你一陣上黎行政專區搵我得唔得?」竟然我既新大佬Albert打黎搵我,佢咁問我唔通話唔得咩。

「冇問題,我而家就過黎搵你,有冇乜嘢我需要拎?」我問。

「冇,冇。你帶個人上黎就得架喇。」Albert語氣都好隨和:「我都係想響你聽日正式就任之前同你閒聊幾句啫。」

「哦。」

我收線之後就隻身一條友搭𨋢走上去頂層既行政專區。

上次黎既時候KK帶住我哋六個新既MT上黎參觀,估唔到第二次黎就係我自己一條友上黎,自己一個入去搵CEO「閒聊」幾句。

一出𨋢,我驟眼望望周圍既人,呢一層既平均年紀絕對係我哋公司之冠。

不過雖然呢層啲人比較嚴肅,但係佢哋都有同我打招呼。

Albert間房既房門係打開既,佢離遠已經見到我行緊過去,仲笑住同我打招呼,但我都循例敲敲門,道:「Albert,你搵我?」

「坐,坐,隨便坐。」Albert指一指佢間大房入面既梳化。

我聽佢講坐響度,佢又問:「飲唔飲咖啡?」

我望一望Albert身後面,原來佢有一部私家咖啡機。

「唔駛喇唔該。」

「我整咗杯比你喇,入黎,哈哈。」講完之後Albert就拎住一杯仲冒緊煙既咖啡行過黎遞比我︰「小心熱。」

啊,咁你又問?

我接過杯咖啡,說道︰「咁…唔該晒。」

Albert飲咗一啖咖啡,然後問︰「係咪好奇怪,點解你會調派黎我呢度呢?」

我點點頭,都好誠實咁講︰「係有啲奇怪。」

Albert笑道︰「唔止你奇怪,大把人覺得奇怪,因為你係自從公司有MT programme以黎,第一個MT調咗黎做呢個CEO副助理。」

我飲咗一啖咖啡,冇答嘴,等Albert講落去。

(待續)
3年前已經開始睇,去到主角踢唔返波之後嬲左葉開巴之後無睇了,早幾日課金之後睇晒了。記得之前作者話熙仔其實係佢本人,想知作者而家仲有無踢波
Albert︰「因為我要一個能幹嘅秘書」
多數咁升法,之後都會好多麻煩嘢
真係唔慌好野,一係食死貓,一係做醜人
而且個老細表面咁NICE,跟佢嘅人一定要有無自律先做得長
*好自律
多謝支持!
不過我好似冇講過熙仔係我本人故黎架咋
中文的精粹
七百六十

Albert拎住杯咖啡,行咗去佢間房既落地玻璃窗前面,望住窗外面既街景,過咗一陣先開口,道︰「記唔記得點解我會保你入呢間公司?」

我答︰「記得,你話我敢言,唔怕得罪人…仲有,黎面試既時候啲工夫都做得好足,所以覺得我係可造之材。」

Albert點點頭︰「無錯,其實呢兩年以黎,咁多個MT入面,我最留意既就係你。你響每個部門既工作表現,我都有透過啲我下面既人去觀察,而你都冇令我失望。」

我有咁勁咩?

我笑咗一下,道︰「邊方面先?得罪人方面?定屌人方面?」

「哈哈!」Albert都跟住我笑咗下,全無CEO架子︰「屌人方面係做得幾好。」

佢行返埋自己既辦公桌,拎咗兩疊Files出黎,道︰「你既工作報告同其他MT唔同,有兩sets,一set係你既直屬上司寫既,另一set係我啲心腹寫既。我啲人有啲仲高級過你既直屬上司,加埋佢哋係認同我理念既人,所以我好信任佢哋。」

佢拎起手上既files,問︰「你駛唔駛睇下?」

我搖搖頭︰「唔駛。」

Albert笑咗一笑,道︰「好!好!我最唔鍾意啲八卦既人,我真係冇睇錯你!」

我心一凜,唔通啱啱呢下佢係想試我既?

Albert續道︰「不過你唔八卦都好,我都會話你知。唔少比你屌既直屬上司寫到你既工作表現好差,但我既人睇到既就完全唔一樣。而部份既直屬上司我相信係客觀既,佢哋對你既評價同我啲人一樣。」

我笑咗下︰「咁我屌撚柒班友,佢哋唔鍾意我寫臭我都好正常。」

Albert收起笑容,道︰「呢個就係我要你既原因。」

「哦?」我唔明。

「呢間公司表面睇落好風光,但實際上有好多潛伏響度既危機,有啲地方甚至蝕錢蝕得好勁,只係有啲地方仲幫補得返。咁樣落去,公司好快會完蛋。」Albert頓了一頓,又道︰「要改革,就要得罪啲老不死,用句香港話,就係你哋口中既老屎忽。呢班不知所謂既老頑固響度阻頭阻勢,工作表現又唔係特別好,因循苟且,用人唯親,搞到公司越黎越亂。」

我呆咗一呆,心入面諗起Kate,唔知呢隻借住自己既身體上位既淫娃,又算唔算係用人唯親入面既得益者呢?

Albert向我問︰「你知唔知我做咗CEO幾耐?」

呢個我有睇過啲資料同埋雜誌訪問,答道︰「我記得係大約三年半左右。」

Albert點頭,笑咗笑道︰「冇錯,係三年零八個月,其實我接任咗CEO唔係耐你入黎好多。」頓了一頓又道︰「我接任CEO之後開始睇返我哋香港公司盤數,發覺好亂,而且近幾年利潤越黎越少,虧蝕就越黎越多,呢間公司可以話係外強中乾。」

「呢啲我都真係唔知道…」

「你唔知道正常,公司好多員工都唔會知道。」Albert道︰「但好多公司高層其實係知道既,只係佢哋寧願維持現狀去保障自己既利益,都唔想諗一啲改革既方案黎去幫公司改善業職。」

我有啲不解︰「如果公司唔掂,佢哋一樣冇咗份工咋喎。」

Albert冷笑道︰「佢哋都賺夠喇,況且佢哋仲可以去出面搵工,唔一定要將公司既利益放響自己既利益上面。」

「佢哋出去仲搵得返而家咁多錢?」我問。

「咁要睇佢哋自己本身本唔本事喇。」Albert不屑地道︰「不過果啲老不死都幾難搵返咁多錢,所以先要而家盡量搵多啲。」

Albert又語重深長地道︰「我上任既時候已經決定要改革,但係雖然我係CEO,不過年紀比班老不死年輕好多,加上佢哋本身已經分晒黨分晒派,要改革唔容易。

「所以呢幾年我都開始培養自己既班底,將佢哋升咗上唔同既位置,咁我先至可以有力咁改革間公司。

「你哋呢幾個MT,更加係我重點觀察既對象,其中我最睇好既係敢言又敢做既你。

「所以,你而家明我點解要調你做我既副助理喇?」

我點點頭,當然明白Albert既用意,佢想我加入佢既黨派,然後合力改革間公司,希望可以扭轉公司既劣勢。

Albert笑笑口咁望住我,一手拎住杯咖啡,另一隻手就向我伸出黎︰「合作愉快。」

(待續)
呢集嘅劇情好有大台婆媽劇嘅Feel
把握到呢個機會就上到位
Push
兩日由頭開始睇到結局
覺得秋兒由第一日個感覺就好似真係家姐
淇淇有女朋友feel好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞