我和鄰居大姐姐的故事(24)

539 回覆
217 Like 11 Dislike
冇錯阿
現實多數ceo都係會同流合污
又或者咁有心嘅ceo被啲手下橋起

除非班董事集體好唔妥班人啦
Push
能幹的秘書
呢個其實係,佢哋尤其是早期到中期,關係都似姐弟多啲
七百六十一

同Albert咁樣傾完之後,好多心入面既疑問都解開咗,於是我都伸出手黎︰「合作愉快。」

加入Albert陣營整頓公司,我隨時仲可以向食屎劉(我幫Marketing劉經理改既名)公報私仇,真係諗起都爽。

「好喇,你仲有冇其他問題問?」Albert輕鬆地問︰「問咩都得,我哋當普通傾計咁。」

我突然諗起有同事問CEO助理係咪要跟埋CEO返屋企…

屌,好撚驚喎,於是我照直咁問。

Albert哈哈大笑,道︰「乜你好想跟埋我返屋企咩?」

我搖頭道︰「我唔搞基。」

Albert笑得仲撚犀利,道︰「我都唔搞,我有老婆架。」笑完之後佢就答我問題︰「唔計等時有機會我請晒你哋黎我屋企食飯,淨係計工作上既時間既話咁梗係唔駛喇。你既副助理工作,係幫我應付公司上、工作上既嘢,我又唔係請保母或者私人助理,梗係唔駛喇。最好你哋辦公時間之內做好晒啲嘢唔駛OT添啊。」

「哦?好少見上司唔想下屬OT喎。」我有啲好奇咁問。

「我哋OT錢比得太多喇,呢個都係我其中一個改革既方向。」Albert彷彿睇穿咗我心思︰「唔係話唔可以OT,亦都唔係話OT唔比OT錢,但你都有眼見,有幾多同事真係因為有嘢做而OT?又或者特登響正常辦公時間唔做嘢,將啲嘢留到OT先黎做去呃OT錢?」

我諗起自從我加入公司之後,睇到既情況真係差唔多係咁,於是我點頭認同︰「冇錯。」

「除咗你,我都仲留意緊另外果兩個MT既情況,不過佢哋既情況同你有啲唔同,我會叫我啲心腹看著佢哋,適當時候我會提拔埋佢哋。」Albert又道︰「可以幫公司改革既新血,真係越多越好。」

「嗯。」Albert講得啱既,啲老屎忽阻住地球轉,唔加入啲新血都唔得。

「我信得過你,好好地做,好好地幫我手。」Albert道。

「好。」

「好喇,都唔阻你喇,你返落去執嘢同交接埋啲手尾先喇。」Albert向我笑道︰「聽日第一日上任我既副助理,唔好遲到啊。」

「啊,我有一件事想講定先。」我醒起林太件事,就同Albert講聲我而家既情況,同埋隨時都有突然請假既可能性。

Albert道︰「冇問題吖,佢係你女朋友既母親,你孝順埋佢認真唔話得。」

聽到Albert咁講我就放心晒,於是我都同佢道別離開行政專區。

聽日之後我就會直接跟住呢個全公司最大權力既人,佢都好有決心去改革公司,但表面睇黎佢都係一個會睇住啲細既上司,希望之後真係可以同佢好好既合作喇。

*

收工之後Kate走落黎會計部問我一唔一齊食飯,佢諗住食好小小,當慶祝下通過試用期同埋升職加薪。

「妖,妳搵妳男朋友喇。」我隨口對Kate鳩UP。

事實上我對佢既感情狀況仲係維持緊響佢同緊個有錢仔拍拖,再加埋佢釣住個初戀男朋友。不過事實上都過咗兩年幾三年,Kate咁水性揚花,換咗男朋友都唔出奇吖,係睇個有錢仔啲錢留唔留得住佢個人既啫。

「嘻嘻,仔死仔還在,我都要同我既好同事食飯維繫下感情架嘛。」Kate向我好姣咁笑咗下。

「得喇得喇,唔好姣我喇,我今晚唔得閒要去醫院探病啊。」

「咁探病之前都要食啲嘢架啫,一係我同你快食小小嘢吖?」Kate繼續問。

「都話得咯,我同妳都夠friend喇,唔駛一定要今晚食飯架喎。」我執埋個袋,向全個department道︰「多謝大家呢兩個月既指教,我走喇。」

要道別既說話其實下晝既時候都已經講完,所以同事只係坐響位度同我講拜拜,道別聲響辦公室內此起彼落,之後佢哋又繼續埋首做嘢。

冇計,會計部其實都實係加班既重災區 (佢哋真係要有嘢做,唔係呃OT錢),我可以成日都咁準時收工係因為我對會計啲嘢唔係好在行,搞到Kelvin都唔敢比啲咩太複雜既工作我做(又或者佢知我都只不過係黎實習),日日做完啲手板眼見既工夫就收得工。

Kate同我一齊行出公司門口,一路傾計吹水吹到我上巴士佢先肯走。

屌那星,巴士埋站既時候都算幾多人,樓上樓下都冇位座,我逼住要企成程車,一路企一路諗嘢。

唔…

雖然話我同Kate本身都算係朋友,但佢今日下晝開始對我好似熱情得同之前好唔同…

會唔會過火過頭啊…

唔通…佢咁樣係因為知道我調咗去行政專區,做埋CEO既副助理,可能會對CEO都有啲影響力,所以佢想用返以前用肉體上位既手段去對付我,等我響CEO面前幫佢上位?

(待續)
所以當睇到秋兒同熙熙一齊有啲唔係幾開心
佢兩個嘅相處太平淡
由小學開始每日唔係補習就係煮飯
同秋兒一齊個感覺好似同會出聲嘅忍者欣拍拖咁
呀Kate個目的都幾明顯
Push
機心女+綠茶婊
Push
七百六十二

雖然醫生早幾日先講過話林太有好轉,可能隨時都會醒返,但老實講,響我眼中望到既,林太都一樣係成身插住喉咁瞓咗響張病床度郁都唔郁,同之前都冇分別。

探完病之後,我同秋兒姐姐搭巴士返去屋邨,然後是旦搵咗一間餐廳食飯。

雖然依舊係好憂心,但可能呢段時間入面都習慣咗來來回回咁去醫院探病,至少而家秋兒姐姐個樣都冇之前咁攰,更加冇當年考教師文憑、溫書、備課、私補賺錢同探病咁多嘢逼埋一齊既時候咁憔悴。

食飯既時候,我就同秋兒姐姐講我會升職做CEO副助理,又同講返下晝Albert搵我傾計既事。

秋兒姐姐督住凍檸茶入面塊檸檬,有啲出神咁道︰「大公司啲人事關係真係複雜…」

我深表認同︰「點止複雜,已經係去到人事鬥爭既階段。」

「你自己響公司要小心啊,你咁後生就坐到呢個位,一定好多人眼紅你。」秋兒姐姐關心地道︰「工作上遇到咩困難都要同我講啊,知唔知?」

我哈哈一笑︰「放心,至少暫時唔會有啲咩事,有CEO照住我喎,邊個夠膽得罪我!」

秋兒姐姐關心地道︰「就係你咁樣諗先易出事啊,總之你唔好諗住有邊個幫你撐腰,做嘢要小心啲,同埋要比心機去做啊。」

嗯…秋兒姐姐咁講都啱,我咁得意忘形,其實好易出事,於是我答應佢︰「我知架喇。」

事實上我日後響工作上都真係遇到好多唔同既挑戰,而雖然秋兒姐姐唔係同我同一間公司做嘢,但係我都會向佢傾訴好多工作上既問題,佢都會比好多建議,等我去渡過難關。

佢比既建議更加多既係精神上、心態上既建議,佢溫柔既微笑係我做任何事情既動力,可以話做我背後既女人去支持我佢真係做得好稱職。

我哋食完飯之後我送佢返屋企,響門口時我問︰「今晚駛唔駛陪妳啊?」

「我OK啊,你今晚陪下Uncle喇,要話比佢聽你升職既好消息啊。」秋兒姐姐答道。

「嗯,咁我陪妳陪到老豆返黎我至返過去喇。」

「但係好夜架喎,你聽日係過咗試用期升職之後第一日返工,不如早啲休息喇。」秋兒姐姐柔聲道。

「咁我響妳屋企都可以休息架啫。」我左右望一望,見冇人就錫咗秋兒姐姐面豬登一啖。

秋兒姐姐甜甜一笑,道︰「你話點就點喇。」語氣都幾開心,然後有小小面紅咁講︰「不過…你真係要休息架…聽日係你新職位既新開始,一定要養足精神啊。」

我又錫多秋兒姐姐面豬登一啖,明知顧問咁笑住問︰「我唔休息可以做啲咩啫?」

秋兒姐姐輕輕拍咗我心口一下,帶啲嬌羞道︰「你心知肚明喇。」

「哈哈。」我又錫多咗佢一啖。

*

結果呢晚我真係單純咁陪秋兒姐姐瞓覺,然後等佢瞓著咗之後我就返過去屋企。返到去既時候已經差唔多十一點,但係老豆都仲未返到。

我坐咗響梳化度,望住果部壞咗十世既電視發呆。

呢段時間既經歷,尤其是見到林太突發性中風搞到而家仲昏迷不醒,令我諗多咗好多嘢。

除咗想親口同老豆講我升職既事之外,我仲有其他嘢想同佢講。

我發咗唔知幾耐吽哣,終於聽到開門聲,係老豆收工返到屋企。

我突然感到有啲啲心UP,老豆為咗維持呢個家,咁樣早出晚歸返工法返咗幾耐?

「老豆。」我響梳化上面同老豆打招呼,見到佢手上面仲拎住樓下買到既宵夜。

「熙熙?」老豆望住我,問︰「咁夜都未瞓啊?」

「係啊,等你返黎,有嘢同你講吖嘛。」

老豆放低啲宵夜響枱,同我講︰「好啊,你講吖。」再將啲宵夜從個膠袋度拎出黎,問︰「你過唔過埋黎食啊?我買咗歐伯啲生菜魚肉,好正。」

「哦,好啊,我去拎碗。」

之後我哋兩仔爺就響餐枱上面一路食宵夜一路傾。

「熙熙,你有咩想同我講?」老豆問。

「我份工過咗試用期喇,仲升埋職,有人工加。」我答。

老豆個樣好高興,讚我︰「咁叻仔啊?」

「還好喇…」我又食咗啖魚肉,沉默咗一陣,然後開口將我最想講既說話講出黎︰「老豆,既然我都過咗試用期,份工穩陣得黎又有人工加,不如你退休,唔好咁辛苦日日早出晚歸,留返啲時間響屋企享下福喇。」

(待續)
Pish
Push
真係成熟左,唔係迫到埋身先諗

不過點解唔掉左部壞電視佢
大麻熙同秋兒都係二人家庭,估計住公屋細單位,但個故講到佢兩個收入都好高(尤其係大麻熙),唔知使唔使交雙倍租呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞