我和鄰居大姐姐的故事(24)

539 回覆
217 Like 11 Dislike
PUSH
Push
冇咁多,6萬幾左右,佢話佢比得起係因為長期以黎佢份糧都係全部自己袋,佢條友又屎儈唔鍾意洗錢,出黎做嘢兩年幾,儲埋儲埋有唔少錢,佢都唔預計會響私院住成年、住幾個月
七百七十三

冇錯,企響我前面既就係秋兒姐姐。

佢上咗去唔算好耐,理論上冇咁快探完病架?而且聽腳步聲黎講,佢應該係好急咁行過黎,加上佢而家面色有啲複雜咁,到底發生了甚麽事?

「熙熙…」秋兒姐姐企咗響我面前,反而有啲唔知點開口好。

「冇事,萬大事有我響度。」我懷疑係林太發生咗咩事,於是即刻企起身捉起秋兒姐姐雙手安慰佢。

「熙熙…媽咪…媽咪佢…」

「佢冇事吖嘛?」唔係死撚咗吓嘛?

「媽咪佢…想見吓你。」秋兒姐姐道。

哦…

原來唔係死撚咗,係想見吓我啫…

咦?

等等?

「見我?」我一臉驚愕︰「妳媽咪喎?」

秋兒姐姐點點頭。

「佢點會知我響度?」我皺起眉頭︰「同埋佢想見我做咩?」

秋兒姐姐都有小小緊張,道︰「我都唔知…啱啱聽見媽咪話突然想見你果陣,我都嚇咗一跳…」

唔止妳,我都嚇咗一跳…

我哋有啲奇怪咁沉默咗幾秒,然後秋兒姐姐道︰「我哋…行囉?」

「嗯…」

我拖起秋兒姐姐隻手,十字緊扣咁行去搭𨋢,中途我哋兩個都諗緊嘢,冇乜點出聲。

究竟…林太為咗乜嘢要見我呢?

因為發現咗我同秋兒姐姐拍拖,所以要直接見我,逼我同秋兒姐姐分手?

「熙熙…如果…我係話如果…一陣媽咪如果真係講咗啲唔係咁好既說話,你可唔可以當係看在我既份上,唔好同佢計較咁多?」出咗𨋢之後,秋兒姐姐終於開口。

哦?

秋兒姐姐驚我會比林太串到反唇相稽?驚我會激到佢爆血管再中多次風?

唔會喇。

知妳孝順,唔通我仲會激死林太搞到妳唔高興咩。

「冇問題。」我好爽快咁答應。

「多謝你…熙熙…」秋兒姐姐嘆咗口氣,十指緊扣既手用力咁拖實我,等我感受到佢對我既謝意。

我知秋兒姐姐雖然向我提出咁既要求,但其實佢心底裡係覺得委屈咗我既,所以先會同我講呢樣嘢同埋拖得我咁實。

「傻瓜,我一早知妳孝順喇,我真係冇嘢啊。」係有小小唔順氣,但為咗秋兒姐姐,忍小小氣吞小小聲又有乜所謂?

「妳估…妳媽咪點解會想見我吖?」企咗響病房門,我再問多次呢個問題。

秋兒姐姐搖搖頭︰「我真係估唔到。」

算,既來之,則安之,既然黎到,我就行入去見下呢個病到半死既老虔婆。

為咗唔好令秋兒姐姐難做,我主動咁鬆開咗同佢十指緊扣既手。

不愧係要比錢先有得住既私家醫院,呢間病房都幾大幾闊落,仲幾光猛,啲裝修又新淨,仲要咁大間房,先得林太一個人自己住。

我同秋兒姐姐慢慢咁行埋床…

床上面既,係一個好瘦好憔悴既老女人,如果唔係識咗林太咁耐,分分鐘真係認唔出果個就係林太。

秋兒姐姐行前我小小,向林太道︰「熙熙黎咗喇。」

「Auntie妳好。」我都唔知用咩心情黎向佢打招呼好…

林太望咗我一陣,之後先微微點頭。

睇黎佢係郁得有啲辛苦。

「媽咪,妳有咩想同熙熙講?」聽得出秋兒姐姐係有啲緊張咁問。

「坐…坐…」林太有氣無力咁講。

秋兒姐姐搬咗兩張凳響病前面。

「我都坐?」我問。

自從當年知道咗我同秋兒姐姐拍拖之後,林太就好唔鍾意我,所以真係唔知佢會唔會想我坐響佢面前督眼督鼻。

「坐…坐…」林太又係吃力咁重覆呢句。

「熙熙,你坐喇。」秋兒姐姐道。

「哦。」咁妳叫我坐,我就坐喇。

林太瞓咗響床度望住我。

老實講,比個又瘦又乾既老虔婆咁樣望到實一實,我都幾唔自在。

但單憑林太既眼神,我又真係睇唔出佢想講啲咩。

感覺上林太就咁睥咗我好耐,佢終於緩緩咁開口道︰「多…多謝你…」

「啊?」

「照顧好…秋兒…」

「啊?」

「應承我…」

「啊?」

「好唔好…?」

連續講咗咁多句嘢,林太好似好辛苦咁喘氣。

「熙熙?」秋兒姐姐見我唔出聲,輕輕咁碰一碰我手臂。

「啊…好,好。我會好好咁照顧秋兒姐姐。」我應承林太。

「咁…咁就好…」林太點點頭,然後好攰咁合埋咗佢雙眼。

(待續)
林太正式收皮
你安息吧
總結:守得雲開!熙熙銀彈政策打動林太接受二人戀情
見錢開眼...
樓上條quote文狗自己收皮先
條友終於收皮
見攰瞓吓啫 點會冇啦啦死
可能隔離屋師姐報串熙熙晚晚陪秋兒過夜
個女無渣剩啦唯有接受
其實好奇怪,拍緊拖仲係人面前講秋兒姐姐,點解要加姐姐
Push
推推
Push
push
Push
如果係咁其實已經可以大結局 咁後面究竟仲有乜嘢可以寫
七百七十四

林太就咁長眠不起…

就怪!

佢純粹係講完咁多嘢,對而家既佢黎講,係有啲攰,所以合埋眼休息吓啫。

之後直至到我同秋兒姐姐離開醫院之前,我都係睇住秋兒姐姐同林太傾計,講下生活既瑣事,又或者係讀啲報紙雜誌比林太聽,最多係幫下手遞下水或者落去買吓嘢咁。

我望住佢哋,一路諗緊啱啱林太對我講既說話既含意…

佢係知道咗我同秋兒姐姐拍拖?

然後佢咁樣講係指佢認可咗我同秋兒姐姐既關係?

我當然有諗過追問,但見林太咁攰既樣,成身又唔係好郁到咁,都唔係幾好意思打斷佢哋再問深入啲。

*

「咁樣…係咪即係妳媽咪認可咗我哋?」探完病,一離開林太既病房既時候,我就急不及待咁問秋兒姐姐意見。

秋兒姐姐露出近期黎講難得一見既甜美笑容,語氣入面顯得有啲高興︰「我諗係喇。」

既然連好了解自己媽咪既秋兒姐姐都咁講,咁應該係真喇?

我哋十指緊扣咁出咗醫院,我又問︰「妳一早就知妳媽咪想講呢啲嘢?」

秋兒姐姐搖頭道︰「我真係唔知架…」

我諗起啱啱上去見林太之前,秋兒姐姐果個反應真係好自然,完全唔似扮出黎…

況且,佢都冇理由要呃我啫。

秋兒姐姐續道︰「雖然我話過我覺得媽咪已經知道我哋拍拖既事,但佢其實一路都冇講出黎,又冇表現出有啲咩特別反應…所以我都唔知道佢點睇我哋…」

「妳真係覺得係因為果個護士既說話,所以妳媽咪先會知道我哋拍拖?」我問。

秋兒姐姐點頭道:「我係咁覺得。」

我諗起林太望住我講多謝...

佢係多謝我一直陪住秋兒姐姐?

定係佢由之前果個公立醫院既長舌護士口中得知我救過佢,所以多謝我?

唔重要喇。

重要既...

係佢終於接受同認可咗我同秋兒姐姐拍拖呢件事...

可以話...呢個係最好既新年禮物。

今日我同秋兒姐姐既心情都唔錯,於是我哋決定食好小小,去咗銅鑼灣,求其walk in咗一間日式打邊爐,然後叫咗一大堆牛係咁食。

「等位都等咗好耐,好肚餓啊!」

啲牛一黎到我就急不及待係咁淥黎食。

「傻熙熙。」秋兒姐姐露出果種招牌式既溫柔微笑望住我。

一路食極都好似唔夠咁,我食完又再加單。

「唔好叫咁多喇,會唔會食唔晒啊?」

唔知點解我好好胃口,食完一輪又一輪仲想再加單,反而秋兒姐姐同平時差唔多,冇乜特別。

啊,題外話,呢間唔係任食邊爐,所以秋兒姐姐先會就住就住咁叫。

「唔緊要喇,我哋都好少黎呢啲食,況且今日...難得妳媽咪接受咗我哋既關係,點都值得開心既,食多小小當賀吓佢囉。」

秋兒姐姐都冇我咁好氣,淨係好似家姐睇細佬既表情笑住咁望住我。

「我哋以後終於真真正正咁可以光明正大咁拍拖喇!」我高興地道,又夾咗幾舊牛落去淥。

「係啊。」秋兒姐姐應該已經飽,佢只係繼續笑笑口咁望住我。

其實自從Jonathan發生咗果件事之後,我哋出街拍拖都算冇乜避忌,但始終有林太呢一關未過,為咗唔好比佢知道我哋拍拖(或者比啲鄰居見到),我哋出街既時間、地點甚至係時機都好有限制,兩個人一齊響屋邨出沒既時候,都要小心唔好比啲鄰居見到我哋有親密既行為。

而家…

終於連最後一度枷鎖都冇埋喇!

YEAH!!!

「哈哈,我而家突然對我哋將來好有信心。」

「哦,原來你以前對我哋將來係冇信心既!」秋兒姐姐哼咗一聲扮嬲。

「唔係,唔係,我係比起以前更加有信心啫!」我笑道︰「過咗妳媽咪果關,我老豆又一定冇問題,真係即刻結婚都得啊!」

「我一定係嫁比你架喇…」秋兒姐姐有小小面紅,唔係幾好意思咁答。

「咁…妳嫁唔嫁?」我突然一臉認真咁問。

我真係霎時間咁真心想知道呢個問題。

「熙熙…你…」面對我突然間有啲認真既語氣,上一秒仲係講笑mode既秋兒姐姐有啲反應唔切。

意識到自己啱啱既語氣有啲嚴肅過頭,我露出個笑容,用自以為溫柔既聲音笑道︰「哈哈,我問吓架咋,唔答都冇嘢,唔駛咁認真。哈哈,哈哈…」

為咗打圓場,我覺得自己笑得好戇鳩。

「我…我都冇話唔嫁…」秋兒姐姐突然細細聲咁講。

(待續)
LM
Push
LM
loop多幾十次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞