我和鄰居大姐姐的故事(24)

539 回覆
217 Like 11 Dislike
推推
Push
七百六十八

其實諗起林太唔鍾意我、唔想見我都真係冇乜癮,但秋兒姐姐都唔想佢媽咪咁睇我既…算喇,我都係唔好再糾纏響呢個話題上面。

傾咗陣林太既病情,秋兒姐姐就同我講︰「我聽日想請假,去陪下媽咪。醫生話呢個時候家人既支持好重要,可以比到病人信心同動力,等佢快啲好返,同可以撐過艱苦既療程。」

雖然作為一個老師請咁多假可能會對秋兒姐姐既仕途有影響,但作為一個仔女,我絕對明白點解佢會做呢個決定,所以我都唔會多言。

「駛唔駛我請假陪妳啊?」我問,不過其實我都估到秋兒姐姐既答案。

果然,秋兒姐姐甜甜一笑,道︰「唔駛喇,我知你有心,但你返工喇,啱啱升職比啲心機做嘢,唔好陪我浪費你時間喇。」

「陪妳又點算浪費我既時間呢?」我笑道,不過我明白就算我話請假秋兒姐姐都會堅持要我唔駛請,而且就算去到醫院佢都唔會想我入病房,於是我續道︰「不過既然妳咁講…咁我就努力工作喇,放工先過黎醫院接妳?」

「嗯...好啊。辛苦你喇熙熙...」秋兒姐姐感恩地道。

之後我哋本來想搵間好小小既餐廳食晚餐,不過可能真係夜得滯,好多食得好小小既餐廳都收晒,最後唯有返去屋邨間茶餐廳食。

「估唔到最後都係返黎呢度食。」叫完嘢食之後,我伸一伸脷同秋兒姐姐說道。

「呢度都ok既。」

「不過成日食嘛。」之前探完病返到黎見晏同方便就食呢間茶餐廳,仲諗住今日趁林太醒返,搵個藉口食好小小。

秋兒姐姐仲係咁憂心,食啲好嘢可能會令佢開心返啲。

「唔緊要喇。」秋兒姐姐笑一笑。

話就話唔緊要,但秋兒姐姐成餐飯都食得好愁眉苦臉,好明顯就係因為林太既病情非常擔心,唔知林太之後可以康復到點。

食完嘢我陪秋兒姐姐返屋企,我同佢都沖完涼之後,佢響床上挨住我唔出聲,個樣好似諗緊嘢。

我都唔知講咩安慰佢好,又或者我係覺得講乜嘢都冇用,不如靜靜地響度陪住佢仲好。

過咗一陣,秋兒姐姐開口道︰「熙熙,我好驚媽咪會有好嚴重既後遺症…」

我知吖。

由響醫院果陣已經睇得出。

「其實Auntie醒返已經好好架喇,暫時唔好諗咁多喇。」我除咗廢話之外都講唔出啲咩其他安慰既說話。

就算我講幾多安慰既說話,唔通林太就會突然好返咩。

「熙熙…媽咪如果真係以後都講唔到樣,四肢又癱瘓既話,咁樣真係生不如死,不如唔好醒仲好…」我諗秋兒姐姐應該已經忍咗成日,佢終於頂唔順,回身攬實我喊咗出黎。

可憐既秋兒姐姐…我憐憫地輕撫住佢既頭髮,輕聲道︰「喊出黎喇,喊出黎會舒服啲。」

秋兒姐姐真係點點頭,響我懷中痛哭起黎。

無論平時既形象幾咁成熟、幾咁穩重、幾咁神聖都好,秋兒姐姐其實都係一個普通人…一個有血有肉既普通人,佢面對住排山倒海既壓力,真係唔係咁易去承受。

佢而家肯喊出黎還好啲,至少可以發洩到少少情緒,如果一路屈住屈住,去到臨界點再爆發,到時佢心理上、精神上可能仲傷,隨時有情緒病,甚至影響身體健康。

呃…我鳩UP架咋,大吉利是。

我一路由得佢喊,一路輕撫佢頭髮希望佢可以感受到我既關懷,都唔知佢喊咗幾耐,終於慢慢收咗聲。

秋兒姐姐抬起頭抹一抹眼淚,道︰「啊,整濕晒你件衫添。」

我吻咗佢頭頂一下︰「整濕埋條褲都得啊,至緊要妳冇事。」

可能係我講到好似有性暗示咁,秋兒姐姐失笑拍咗我一下︰「你好似講衰嘢咁。」

「笑返咪好。」我烏低身錫咗秋兒姐姐咀唇一啖,上面仲有淡淡既眼淚鹹味︰「我講真架,妳冇事既話唔好話整濕我件衫,妳想我做乜都得。」

我知妳情緒唔好,我淨係想好好咁響妳身邊陪住妳…

「熙熙…」我感覺到秋兒姐姐攬得又實咗啲。

「不如我聽日都係請假陪妳喇。」我道:「我唔放心妳咁啊。」

秋兒姐姐微微一笑,又露出果個溫柔既笑容,道:「我冇事啊。」

「妳喊到咁都話冇事?」

「喊咗出黎我舒服咗好多。」秋兒姐姐微笑道。

「唔好死撐啊,我係妳男朋友,妳都可以多啲依賴我。」當然我係咁講,但其實比起以前,秋兒姐姐已經依賴得我多咗好多,而我都覺得自己係有照顧佢既。

「得喇。」秋兒姐姐罕有咁主動錫咗我一啖。

(待續)
注入多啲溫暖俾佢啦!
Push
仲以為有料到
睇到熙哥話秋兒神聖,總係覺得有啲奇怪
如果話佢神「性」呢
綠茶巴
七百六十九

秋兒姐姐錫既呢一啖刺激咗我,我忍唔住回吻返佢轉頭...

用力咁錫咗一陣,秋兒姐姐微微咁離開咗我既頭,臉上仲有啲淚痕,滿臉紅暈輕輕地道:「熙熙...」

佢本應係一個成熟大姐姐,但忍唔住露出咗呢個楚楚可憐但又柔情似水既表情...

搞到我好想去照顧佢...去錫住佢…

我再伸頭去錫秋兒姐姐既咀仔,秋兒姐姐都微微用力回應...

我知呢一刻,秋兒姐姐最需要既,係男朋友既安慰...

靜靜地陪住佢係一種方法,而用行動去安慰都係另一種方法...

我哋互相用力咁錫起黎,秋兒姐姐其實好少咁用力,但呢一刻,佢彷彿係要將內心既不安都宣洩出黎咁,佢出晒力咁錫我…

響我哋互相既激吻之中,我哋身上面既衫一件一件咁比大家除晒落黎…

我哋只係好簡單咁男上女下既姿勢去做愛,乜嘢花式都冇,有既只係雙方想傳遞既愛意…

隔住個安全套,響秋兒姐姐既陰道入面射精之後,秋兒姐姐就咁樣唔著衫咁攬住我瞓著咗。

佢攬得好實好實。

「傻秋兒,我唔會走咗去架。」我輕輕咁撫摸咗秋兒姐姐柔順既頭髮一下,細細聲咁講。

秋兒姐姐瞓著咗梗係聽唔到,佢仍然係緊緊咁攬實我,皺住眉咁瞓緊。

唉,睇見佢就辛苦…

呢一晚,我冇返到去自己屋企瞓,而係全晚都陪住秋兒姐姐…

老豆果邊冇問題既。

如果林太呢邊都一樣冇問題就好喇。

*

日復日。

我既工作都開始上手,每日暫時都仲可準時放工去陪秋兒姐姐,就算我唔可以陪佢上去病房,都可以等埋佢陪佢一齊返屋企。

秋兒姐姐本身想抽多啲時間去照顧林太,但身為一個老師,實在好難咁樣請假法,所以當秋兒姐姐見林太既病情變得比較穩定之後,佢都開始繼續返工。

慢慢地,林太既病情開始有好轉,雖然講嘢都係有困難,仲有啲口齒不清,但總叫同人溝通到。

而林太雖然兩隻腳暫時郁唔到要坐輪椅,雙手又好震咁拎嘢拎到唔穩,但總叫唔係四肢癱瘓。

可以話,秋兒姐姐最擔心既事,好彩都冇發生,林太係有後遺症,但都未至於係最嚴重果隻。

隨住林太既病情穩定咗落黎,秋兒姐姐都開始冇咁愁眉苦臉。

我唔能夠講林太既情況係好好,但我估秋兒姐姐都開始接受林太而家呢個情況。

相比起之前林太吉凶未卜,日日都今日唔知聽日事黎講,而家林太醒返至都叫了結咗第一件心事先,我哋唔駛再苦等落去佢仲要昏迷多幾耐。

再講吖,其實與其經常愁眉苦臉,不如學識接受林太而家係呢個狀態,再睇下可唔可以為佢做下啲咩事,可能對林太既病情仲更加有幫助。

過咗半個月左右喇,有一日我去醫院接秋兒姐姐既時候,我覺得佢個樣好似有啲心不在焉咁,於是去到巴士站等巴士既時候,我問佢︰「妳媽咪冇嘢吖嘛?」

秋兒姐姐微微愕然,答道︰「冇乜事,點解咁問既?」

我輕輕咁摸咗佢面頰一下,柔聲道︰「我見妳啱啱好似有啲心不在焉咁,以為妳媽咪有啲咩事,所以咪問下妳囉。」

秋兒姐姐搖頭道︰「冇…」

「咁妳係咪有咩心事?」我問。

秋兒姐姐猶豫咗一陣,然後點頭,道︰「媽咪可能知道咗我同你拍拖既事…」

「下?咁突然?」

秋兒姐姐點點頭,又道︰「但其實我都唔肯定…今日放咗學之後我黎探病、坐咗響媽咪張床旁邊既時候,有個姑娘走黎同我傾計,然後佢問我︰『妳男朋友去咗邊啊?好似好耐都冇見佢同妳一齊黎喇喎?』

「我有啲尷尬咁答佢話你最近升咗職好忙唔得閒黎,但佢又同媽咪講話︰『妳個女既男朋友好好,又靚仔,又孝順,妳都要加油快啲好返,之後享受吓天倫之樂啊。』

「咁Auntie聽咗有咩反應?」我問。

秋兒姐姐搖搖頭,道:「佢...又好似冇乜反應。」

我都鬆咗口氣:「可能佢聽唔到呢?佢啱啱中完風醒返,頭腦可能仲未係好清醒。」

當然,我就唔驚林太既,我係怕秋兒姐姐難做啫。

「媽咪既病情都有啲進展,之前佢都可以同我簡單咁傾計,所以我諗佢聽得明...況且佢係對住媽咪咁講,正常情況唔會聽唔到喇。」

呢個姑娘...

佢係咪有心靠害啊...

不過...

「咁妳媽咪都係知妳拍拖啫,但佢應該唔知妳同緊邊個拍拖架嘛,係咪?」

老老豆豆,要搞到響林太面前咁避忌,其實我個心就唔係幾舒服。但如果咁樣會令秋兒姐姐易做啲,又或者令我哋兩個之後易啲鋪路令林太接受我同秋兒姐姐既關係既,咁我都好樂意去做既...

(待續)
咁就仲奇
Push
其實事到如今仲有咩好驚
唔知,總之每篇都要提兩三次
搞野就兩句 擔心被阿媽發現就大半篇
每日入嚟就喺睇兩句
好擔心媽媽有後遺症+我請假陪你+唔洗啦你啱啱完實習
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞