Samsung Fold / fip 討論區 (5)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
去摸過大陸摺機又薄又輕,唔明點解fold 又厚又貴spec又廢
想問大家係電訊商出嘅機,會唔會有「三星中港聯保」果隻貼紙?
貼紙無但照保
所以三星係唔應該一出就買

無promo 買佢其實真係要當呢舊錢唔係錢你先可以順返條氣

七千蚊啦 我覺得最盡只值呢個價
間間廠都係咁上下
d 料有幾值錢
所以我依家先買fold5
師兄 忍到手

fold5我覺得個白色真係靚仔
非常開心,因為打開後4:3冇黑邊
白色係靚 但要7000買到就顏色無得要求了
咁你上年唔諗清楚轉會係你問題喎,我一直都當部 Fold 係二奶用,我用左4代 Fold ,Android 都冇任何吸引力令我變佢做大婆

我相信三叔計過,班日日嘈相機用乜sensor ,部機幾多mah 電根本唔係佢Fold /Flip 嘅目標客戶,所以先夠薑幾代鏡頭唔升級
首先,我唔明點解你會覺得買fold一定要做二奶機

我唔中一次伏嘅話,更加無權對部z fold 說三道四

萬五蚊可能對你嚟講好少,但我相信大部份都覺得用呢個數買電話一定唔係一筆細數
fold 6夠買3部s24

有錢當然買最好

利申: 窮撚s24
mon大真好
你最注重嗰兩點

相機

就係fold 最弱嗰兩點,都係iPhone 自己比較強既點

你上年咁都轉過黎真係好有冒險精神
呢樣真係好睇人同佢想用部電話做D咩

自從由s3,n3,n8,n20u 轉用左fold4之後無話中伏同後悔過
除左影相果陣好似同n20U真係差咁D,但自己同女朋友都唔係對影相好高需求,所以都叫OK

4都算重手,但工作上娛樂上黎講真係好方便。
人地上車又拎平板又拎電話 我一打開內mon就做到佢想做既野
同時間係個screen開好多個app做野/睇野都仲覺得係舒服唔會迫

今次摸完6真係好輕手個款好正方好吸引
但出埋D咁既promo真係幫唔落佢
食_啦三叔
因為對我嚟講Android 係取代唔倒iOS,所以我主機一定係用iPhone。如果我好似你呢d 情況我會唔trade 走部舊iPhone 試一年先轉。

同埋我唔會覺得冇部機就唔可以"說三道四",如果要有部機先講得上連登手機台吹水,咁大家都要好有錢

至於萬五蚊多唔多就見人見智,不過摺機事實上係仲未有正常手機咁耐用,如果萬五對我嚟講係好多錢我就唔會買 Fold 啦
唔知三星總部知唔知香港分部咁L垃圾,一直致力令香港人轉用其他手機品牌嘅呢
感激感激
Flip6黃色定藍色好

vivo摺機
藍色
框都有得換?點換 用緊fold 4都無咩問題,不過金色個框掉漆真係幾嚴重。

其實如果忍到手,通常1月左右就會跌到萬一萬二。
好唔吸引 但想舊機有價就甩手先
真係15 16唔知換唔換flip6好
依加我部flip5最大問題係成日過熱
我係外國 天氣熱 同埋揸車會連住wireless carplay
次次揸完車拎上車就過熱 好lag 又開唔到map
唔知flip6加左個導熱板會唔會有改善
隔離測fold6同5就差1度

唔值得換吧,熱真係搞唔掂
你唔好再放車頭
咩機熱都一定會減慢
我無放車頭
我係放係wireless charge 基本上太陽無曬住我部手機都勁熱
我本身Houston 成100'F
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞