Samsung Fold / fip 討論區 (5)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
應該真係咁 諗住等年尾跌下價先

啱啱發現原來仲有45W快叉,有upgrade要感恩
邊有呀
仲係 25W
google fold 6 45W
我 fold 4 都壞左2次
1次內mon, 1次外mon
發現雙mon機有個好處壞左一面仲有一面
Press release 都係 25W
Wired Charging*: Up to 50% charge in around 30 min. with 25W Adapter** and 3A USB-C cable***
https://news.samsung.com/global/samsung-galaxy-z-fold-6-and-z-flip-6-elevate-galaxy-ai-to-new-heights

S24 Ultra 係寫 45W
Wired charging*: Up to 65% charge in around 30 mins with 45W Adapter** and 5A USB-C cable***
Fast Wireless Charging 2.0****
https://news.samsung.com/global/enter-the-new-era-of-mobile-ai-with-samsung-galaxy-s24-series
鏡頭唔upgrade真係勁失望 呢一代完全可以skip
fold5轉flip6揮手
官方新聞稿都係寫25W
部機除咗cover screen增闊咗1mm,根本冇撚變過

呢代狗都唔買
fold6會唔會真係出傳說中嘅Ultra or Slim

到時唔好買左幾個月fold6,然後又話出新機
fold4 用左就快兩年完全無壞過

唔知係我太好彩定咩,不過金色係會掉漆。
想問下我係打打下機半屏雪花 之後熄埋機 再開唔返 應該壞左底板 過保冇買care唔知去整要幾多錢呢
請問flip有冇dex mode ?
pixel fold成部prototype 咁買唔落手
無睇過你個傳聞
但歷史上有邊部電話出過slim
佢做到薄,點解部6唔直接估薄
食兩家茶禮
如果佢有部實驗性產品係 Fold + Ultra 合體,$19,999 - $24,999 都會買
或者放喺啲眾籌網站,好似啲手提 Windows 遊戲機噉,幾多人落夠單至開機整,其實都幾好
我都估佢遲啲一定出Z Fold Ultra
但唔知等到幾時
真,高度懷疑會唔會有slim

最多fold 7 會再薄再輕

反而ultra 係有機,大陸市場鍾意堆料
唔理厚度重量去堆唔係唔得
pixel fold 2而家已經有leak 可以期待下
fold6憑咩咁貴
當初想買fold機果陣,都係因為fold 5外mon太窄而卻步,以為佢fold 6會闊番啲。
點知,屌,真係闊左,闊左1mm

好多造緊fold機嘅廠商,都係以盡量貼近正常手機比例嘅方向去做個外mon,三叔堅持造遙控比例,受眾真係有咁多咩
fold 摺埋可以單手操作

做到傳統大機做唔到既野(單手操作)
然後又有optional 既大mon

咪係fold 既市場價值

你掉轉應該問下其他廠設計時諗緊乜
我依加係用緊闊身外mon嘅fold機,完全冇問題喎,其實對單手使用冇咩衝突。

反而多人爭論三叔fold機嘅外mon太窄,雖然都有人話好好用。但係佢個闊度係同iPhone mini系列差唔多,如果本身唔係用開呢個闊度嘅手機,三叔呢個比例對普遍人都係冇咁容易接受。

同埋如果睇埋歷代galaxy fold,都係一代闊過一代。定係你用緊galaxy fold?
機身闊咗1mm但係邊框都窄咗
其實個mon由23:9變左22:9
計數應該闊左3mm, 我覺得係有可見分別
但21:9我先勉強收貨
佢應該係想每一代加闊少少叫做有改過嘢 我估下代會21:9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞