Samsung Fold / fip 討論區 (5)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
有錢一定係 6
冇咁多錢等年尾 6 減價
冇錢又好心急而家要用先 5
其實fold真係抵比人屌既
睇下佢下年年頭出果部fold slim有冇得笑返大陸機
最近又吹風話唔出啦
Fold6 已經比人話貴, 除非你slim 到摺埋= s24 ultra / iphone pro max ,再加s24 ultra 組鏡頭咁先會有話題 ,
三叔就算技術做倒都可能因為電量 / cpu 散熱搞唔掂唔肯出

Apple 都話有黑科技可以無啦啦有代cpu 超慳電搭救粒電細左,三叔仲要靠高通用火龍,我覺得部機出得成都會變左好似而家d 大陸摺咁,一係放棄耐用度,一係加膠,但人地賣港紙一萬蚊你賣二萬
有話唔出咩
我淨係知暫時好似得大陸同韓國有
(本身大陸年年都有出特別版)
同埋話slim果隻新mon依家未量產到所以先要等到年頭
https://www.androidauthority.com/samsung-galaxy-z-fold-6-ultra-slim-firmware-3461040/

日日rumors 都唔同,大家都係食花生咁等
通常d rumors 咁亂就唔似咁快出得成,你望下今代 Fold 6,三四月 D Rumors 差唔多已成定局,slim 而家d parts / 機身render 圖 / case 都未見

我比較信會係s25 出時announce 加改埋用新u,根住遲一兩個月(即係三月)賣街,到時fold 6 都減哂價,正價買fold 6班都冇屌得咁甘
計返時間冇9-10月都冇乜真野你睇
好似s25依家都係話改邊咁之嘛
有無人知官網訂左幾時有機到手
之前吹到今年9-10月出架,應該冇乜可能了
所以我估同s25 同時出可能性大d

其實多年都有傳聞cut ultra 系列直接變 fold,但fold 價錢一直居高不下似乎都係ff 了

fold 1 17000> fold 3 15000 > fold 5 扣埋信用卡回贈實際 12000,我都以為fold 好快會落到 ultra 個價位

再唔係就slim 原來一直係 fold fe ,只係三叔特登放到d 料亂哂
7月19日
我睇就話最快都12月-1月
佢唔會係fe
因為係用最新既mon 有8.9/9吋
會係第一部用呢隻mon既新機
上年Fold 5年尾大概減幾多?
印象個跌幅都好大,幾千咁
fold 一向年尾先買係常識吧 ......"心急撚/有錢撚可以無視"
減好撚多又有嘢送
(fold 1,3,5用家)
每年聖誕平好多 又多野送
今年都應該等聖誕
心理關口好大,等多個月就出s25u
又新U新影相系統
唔會有想出fold念頭
一般聖誕係點?
而家教育-$800
trade-in -$800
信用卡 -$1100
聖誕都做到以上優惠?
Ultra 系列同fold根本就唔同級數鏡頭
S24U 鏡頭已經屌打fold6, 照你咁講 依家出機心理關口都好大
往時聖遑誕個價好似己經平過哂呢d 優惠加埋
最少CPU同級先
同S24U第一水有隔左半年時間心理關口無咁大
但十二月尾出唔同隔唔夠一個月發佈新S系

當然唔追新機能無問題反正夠用有突
其實唔係幾年前華為俾美國打壓, 三星隨時一早冇定企
抵玩喎, 7000蚊, 我都係最近先喺細舖出512 行, 都要81xx
fold6唔抵反宜flip6 就比較抵玩啲
所有大陸牌子一概不考慮
我最後7200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞