Samsung Fold / fip 討論區 (5)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
你都應該調轉問下 Samsung 用零件嗰陣諗緊乜,用埋啲垃圾鏡頭,唔肯堆料
有promotion code
香港出左價錢未?
當初SONY機堅持採用21:9呢個比例,已經比人笑係遙控,但相信佢係想建立品牌辨識度,而且最新款旗艦 (X1VI) 已經變番19.5:9呢個常見啲嘅比例。

三叔fold 5夠膽死用23:9,當然一定都有捧場客,但個體驗會好兩極。有真係試過實機先講,個keyboard好窄好難打字,外國啲review都有講過佢嘅typing experience問題。

依加Fold 6個螢幕比例仲係咁窄,係有啲出乎意料。
pixel就算數啦,CPU都未搞掂 性能好鬼差。
唔揀佢就得返大陸機呀成件事好sad
無計啦 Samsung算係摺機裡面做得比較好,software+hardware配合其實唔錯,而家主要問題係鏡頭太耐無update,其他都OK嘅。

大陸機software用落,硬係差小小咁。

唔急就等埋年尾睇睇會唔會有Ultra先囉。
fold4/5 個單手打字typing experience 係極好

窄mon 唔係拉長手指打字一件事
而部機個厚度另到握持感好好
重心都適中,少少重量另單手打字時好穩陣

當年由Ultra 轉去fold 單手操控體驗係明顯提升

當然人人隻手唔同感覺可能有分別
佢點堆都唔會夠大陸機黎
HONOR Live

等得國際版都出s25U
15xxx, high撚大咗,買fold5等upgrade唔好?
camera撚狗 bluetooth codec撚狗 mon比例撚狗
等埋今晚榮耀吹幾大再諗買唔買三叔
好似出咗
今代真心唔換啦屌
3 4 5都換足,今代最無誠意
係喎9999人仔512gb 16gram
有無巴打買ultra?
fold 而家個比例係幾好,cover screen 變 21:9 可能更好,但再肥就不了。
買fold 唔打開用大mon根本唔合理。front screen 我淨係用黎睇notification 同開關,要打字一定開Mon

6 雖然無咩改變,但都有諗過 5 轉 6. 睇到5 既二手價就都係算la, 希望快d 出 fold ultra
撚咗陣部機
靚係好靚,好心動
睇完你地對比上年嗰啲優惠,即刻無晒性趣
邊到有得撚?
硬件全方面壓制
但我想要one UI
Flip 6
$8698 256
$9698 512
貴過上代發佈果陣400蚊

行dual sim 冇e-sim
貴過vivo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞