廣東話:杯茶太融。 英文點講?

649 回覆
51 Like 479 Dislike
就住#2個真topic嘅討論都好好睇
睇睇下都唔記得個post係問英文點講
咁無障礙你咪照用囉,有人笑你有人阻止你咩?
講緊點解一個有接近一半人(按照正負評比率)未聽過既詞,
假如未聽過係一件好嚴重嘅事, 甚至要去到被剝奪做香港人資格嘅程度?

大陸人唔用正體字,會唔會有一半人從未聽過有"正體字"呢樣野?
又將"聽過" 同 "使用" 混而一談, 做咩姐你
融係仲有人用嘅
但而家唔會用嚟形容茶啦
香港後生嘅飲茶文化無哂啦(唔係指去酒樓飲茶)

通常都係煲湯好融 紅豆沙好融,同樣有濃縮+渾濁嘅意思

搵下廣東同茶嘅紀錄片,廣東人飲茶係幾有趣嘅典故嚟
我阿爺嗰代都係咁,屋企全套架餐,睇電視/有客人就會沖功夫茶飲
雖然由細睇到大飲到大,但從來無學過

淘汰嘅唔係個字,係成個文化都消失緊,所以新一代少人聽過
係你為咗分開
將‘’聽過‘’同‘’使用‘’區別翻出嚟啫
我將兩個例子劃翻同一條線
識/唔識 睇得明/睇唔明 咁亦並無不可
兩個例子都可以套用㗎
當然喺你嘅角度
好似俾人剝奪身份一樣覺得唔舒服
但反應緊就正正係
老香港嘅文化事物
的確並不屬於今日香港
唔知有冇人覆過樓主
通常英文會話杯茶好cloudy或者murky
我都係九十後
「啲茶好融」,「騮邱」呢啲都係由細就聽呀媽講
佢仲好鍾意講廣東話歇後語

所以我覺得好受屋企影響

而呢啲詞語,同埋廣東話歇後語
的確可能去到我地呢一代就消失,覺得唏噓
咁撚正皮 好多大陸仔
有料
低能仔唔識仲要衝出嚟柒
因為字典都係接近淘汰
即係佢地用字係用聯想......?
因為唔融 -> 唔濃
好融, 即係落得太多/水唔夠 -> 好濃
細個成日聽到,只係大咗少用,新一代已經唔識
呢個好似南洋嗰邊興啲?
喺 香港 同 老一輩 飲茶成日聽到
你聽唔到一定係缺少咗其中一樣
其實老人家好多都咁講
冇聽過可能係屋企冇老人家或者好少飲茶
呀媽好中意飲好濃ge普洱
由細到大 都係聽佢講 融
不過佢只會用係茶上面
湯果D 佢會用穊(杰)
個人覺得上面啲字都只係啱啲唔啱啲

「融」依個字好似係有少少負面嘅?太融會變得難飲?
中性
有啲人覺得濃好飲啲,有啲人中意淡啲

只係形容緊 concentration
我媽會用係湯到
特別係煲啲有豆嘅湯會講
我媽會用係湯到
特別係煲啲有豆嘅湯會講
有樣野叫虛心
追返post 頭啲人點樣屈人係大陸人先
好撚柒
This tea is too condensed.
多口講句, 環/頑/寰/還 (waan4) 同 橫 (waang4) 唔同音。
又真
橫頭磡都係wang 😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞