廣東話:杯茶太融。 英文點講?

649 回覆
51 Like 479 Dislike
介唔介意講你係90後頭定尾?
定係有可能係客家傳過嚟?
客家人講個「濃」字類似係「融」音
慢慢流傳落嚟大家都習慣咗講「融」?
屋企人係客家人 識聽識講少少 純粹好奇下
好癲呢個#2先係真topic
正負皮咬住上 唔會差過100
應該睇長輩鄉下下話
以前飲茶呀婆會講「開融啲啲普洱」,細個以為係「溶」啲,姐係啲茶葉溶多啲落啲茶度就會濃啲
其實都無錯
但就真係淨係呀婆個邊會講,同呀嫲個邊親戚飲茶完全無人咁講
90後頭表示未聽過
香港本地出世

你就真係見識少
有聽過又點? 冇聽過又點?
一個詞越來越少人用自然被淘汰,
冇聽過就見識少?
哇你連甲骨文都唔識寫, 好撚落後呀, 新嘅智人?
滑坡謬誤
睬佢都廢事
睇哂成個Post,
就係一班老屎忽係到圍爐打飛機,
講到冇聽過就冇資格做香港人咁,
個優秀感係點嚟? 優越係邊?
我真係好想知冇聽過又點?

滑坡係指將冇聽過呢個詞嘅因滑到去冇資格做香港人嘅果?
世代之爭

你呢個比喻exactly就係
大6人笑香港人點解仲用正體字
Cls, 香港人比大陸仔同化得好緊要
樓主唔洗理d戇鳩,我七十後未聽過,飲撚左幾十年茶都未聽過
對歐洲人嚟講識拉丁文係有識見 有文學根底既入門
當然唔識無人會怪你
依個就係華人同白種人既分別
華人永遠唔會珍視自己 與及他人既文化
你好慘 字典都唔識睇
其實查字典都可能有代溝
too thick
我自己對融嘅理解係啲茶又濃又瀆,但呢啲講法都差唔多淘汰,有呢個po都好,起碼留返個歷史
香港因為以前好多客家人鶴佬,講講下佢哋D話就撈咗落廣東話度,老一輩香港人就會出現呢D請況。

90年代多咗中港家庭大陸老母,好多90後或之後出世嘅都因為近得大陸老母多,冇幾可接觸到老香港嘅奇異文化。所以每每有人問起,佢哋都會以為唔知咩嚟,佢哋其實好可憐,明明香港人,但成班大陸人咁。。。。
不過大陸都有呢個情況,上海人冇咗老上海風味,老北京冇咗老北京感覺。。。。。
完全兩件事.
"太融"用得啱, 但呢個詞已經接近被自然淘汰,
地圖炮笑班未聽過嘅人完全冇必要, 因為依加都冇人用.

搵哂成個post,
571個留言真係"否定"笑緊樓主嘅得3個
#8, #26, #30
然後班死老野睇到就好似著撚咗咁不斷打稻草人,
班後生點點點否定上一代上綱上線無限滑坡係到r優秀感.
請問呢到係咪連登老人院, 食鹽多過你食米下話?

而正體漢字仲有成億人用緊, 係現在進行式.
你唔係香港大
睇有無聽過果個留言
正負評都係50/50
而今時今日去茶樓
叫企堂沖融啲一樣無障礙
唔通咁都唔一樣係進行式
你講一億人用繁體字
大陸班人咪同你講我十億人用緊
即係你嘅邏輯係10比1
我有理由保留
投票1700比1700就應該要淘汰
我唔係好明
The tea is too looooong
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞