True Wireless真無線耳機討論 (77)

703 回覆
2 Like 3 Dislike
個人az80
想問有冇人用過eletech baroque?
有冇review
DGii有冇咩耳膠推薦
戴到有啲痛係咪正常
近期再試上次去東京買番嚟嘅透明final Type E,試兩個size(M、L)都OK,感覺都算舒服,聲質我會形容為順滑

P.S. 我知香港都有得賣,但係香港似乎冇人carry combo pack 5個size各一對,同埋只係990yen
BTW我自己對於冇combo size賣嘅耳膠幾抗拒,每隻牌子設計軟硬都有出入,買齊size先試得真

最近入手咗Divinus Velvet Wide Bore combo size未認真試,聽埋final type E呢轉先試
巴打,近排想買返對耳機用,睇中左Bose QuietComfort Ultra 同sony xm5
平時主要係搭巴士聽歌用,只係想傾電話收音好d,想問邊對電話收音好d?
兩隻講電話都會比對面屌 要收音好最好搵隻有jj
利申兩隻都有
但我都想聽歌音質好d,有jj既話bose會唔會好d
本身ldac就係吹大咗
較990kbps 連歌都聽唔到
梗係買aptx adaptive
ldac 長期只有330kbps係唔窒
睇你部機有冇aptx adaptive/ldac
我就聽唔出分別 不過我鍾意xm5聲多d eq都自由d
但ldac斷線上面已經有人屌緊 紅綠燈位經常疾
用緊Samsung s22u , 兩隻我都無試過,想試下邊隻戴得舒服d,打算聽日去尖沙咀試一試bose,但巴打知唔知sony邊度度有得試?
大家點解決az80差電盒成日接觸不良呢個問題
盡量用返原裝膠
Bose quitecomfort ultra 坐巴士用 會有好多爆音 買過2代同ultra都有同樣問題
想買bose qc ultra headphone返工戴全日
頭先簡單試試覺得比xm5音質好d,有冇食評?
想戴得舒服有冇其他選擇?
唔洗諗,藍牙codec影響絕對無你想像咁大,尤其而家le audio年代 反而係耳機嘅隔音能力,本身嘅調音,同埋你嘅fitting最緊要,但凡唔係sbc aac呢啲陳年codec,你唔係聽音室聽唔會聽到分別,反而新codec嘅延遲,抗干擾能力同能耗絕對會影響埋你日常使用體驗
貪舒服試下bose qc45,抵屌過bose qc ultra
如果傾電話多,az60m2 az80 akg n5定jabra elite10 mk2好

我見samsung buds 3pro唔錯 但好似qc有問題唔賣街,但我個對收左檔要換了,要常傾電話,有冇師兄推介
LM 等睇 Divinus Velvet Wide Bore 用後感
用iPhone, 冇咩要求,純粹想anc 好d, 係咪用返airpods pro 都ok?
睇完想買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞