True Wireless真無線耳機討論 (77)

986 回覆
2 Like 4 Dislike
未用過iPhone但係我總覺得iPhone要用番AirPods先穩定
PI8 到底係咪智商稅?
iphone問題
iphone穩定性最高就係佢地自己出既airpod / pro
明顯專登
睇你點睇3000蚊既電子產品
係閒錢既話PI8除左降噪真係有少少差之外我自己覺得好過DG2
DG2對我黎講個問題係太細粒戴落去唔太舒服
而且聽落好似有少少濛咁
PI8冇哂上面兩個問題
我用az80入面比的耳膠 用中碼又好似好鬆咁
用大碼又好似好大咁
咁我中碼都ok, 明明用App試叫我右耳用大碼,
但我覺得好似好緊唔太啱
想問除左pi8 b&w外
仲有咩牌子個充電盒可以當接收器用
好想返工聽歌 公司機又無藍芽
可唔可以講清楚少少
1) 公司機係指電腦? 定係手機?
2) 用 PI8 個盒做 transmitter, 咁音樂個source 係邊度黎?
1) 公司機係指電腦? 定係手機?
都唔係重點, 只要駁到pi8個盒, 又有audio source 就可以,
甚至你部Discman, 收音機都得
2) 用 PI8 個盒做 transmitter, 咁音樂個source 係邊度黎?
當然係由你想audio play 個device, 唔係做咩要駁個盒做transmitter
Jabra最新Gen 2嗰兩隻 不過唔知香港幾時有貨呢
我明明中碼都有少少鬆佢係咁叫我試再細啲
或者解釋多少少

如果係電腦,
(1) 假設公司機無鎖 USB port,
(2) 但因為網頁版player 有時未必出到 hi-res
驚用唔晒PI8 粒 DAC

如果係手機
(1) 鎖得藍牙, 可能都會鎖 USB
咁就無得經 USB, 將手機同盒接埋一齊

驚 原PO 有誤會, 使冤枉錢
3.5mm lor, 如有
如果又鎖埋咁無得好講

至於source 問題,唔用網頁版可唔可以用file? (可能又有人問版權問題, 點抄file?)
又或者會唔會block左跟本上唔到網,甚至software, app都裝唔到?
好似 力克清咁講

如果去到只能用 3.5mm output
1) 變左 D -> A -> D, 唔知出黎音質會差幾多

2) usb-c 轉 3.5 乸 應該唔難搵
但3.5 公 轉 usb-c 就唔係好肯定有無
多謝師兄,解釋好詳盡
其實真係好簡單,返工通勤帶耳機,
有時公司經常會一個人做嘢,想喺電腦播網頁版Apple Music 咁 因為鎖咗耳機同藍牙,所以如果個耳機盒可以做到呢個功能,我就岩用,用唔盡個粒耳機都得 通勤都會用得到 。
多謝師兄解釋
佢有時叫我試細碼,跟住再返轉頭叫我試大碼
最後我都係跟自己耳仔感覺
唔好客氣,最緊要幫到手

返去你最原始個問題
pi8 同前代pi7s2 應該係大牌子之中
少有會用個盒做transmitter 既model

有錯請其他清屌細力啲
上面師兄講jabra 好似唔見有
可能pi8
美國有
有冇巴打知az80維修費幾錢
上年美馬black friday 買
而家個盒唔係幾叉到右耳 同啲電去得好快
如果筆直夠,
梗係直入 PI8, 爽左至算
講返轉頭

如果電腦無鎖 USB port,
最簡單買枝 USB dongle 長插
(應該唔使額外裝 driver 呱? 無用過, 要其他清分享),

再配返一般 TWS 可能係最有 CP 值
筆直夠 上一對係xm4 用左3定4年
如果 XM4 既連接穩定度 你都無問題
咁都應該接受到 PI8 架啦
而家先發現原來pi7 s2豐澤學生優惠有$16xx,都好抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞