True Wireless真無線耳機討論 (77)

986 回覆
2 Like 4 Dislike
香港係咪未有gen2
本身係compare xm5 elite8 同10
計晒所有野好似都係8最抵玩
可唔可以講清楚啲係邊種 "耳仔痛" ?

聽你講, 又好似係耳骨問題,
但你又話換過 ear tips

超前問多樣,
有無試過換 s-size 既 ear tips?
有冇巴打試過去日本代理維修az80 ?
開始好快無電
想問下駛唔駛要有單?
應該係耳骨?

唔太識形容 就係唔舒服到除咗出嚟之後 㩒落去唔舒服果個位到都會feel到唔舒服 係過一陣先慢慢正常返 which 左耳完全冇唔舒服嘅問題

應該係個耳機唔太貼合我耳仔嘅形狀 所以過咗一段時間就會開始唔舒服咁

我一開始以為係降噪問題 不過後尾關咗個降噪依然都係咁

S size冇試過啊 有幫助?

諗緊如果解決唔到嘅話,唯有忍痛賣左佢換其他
一般TWS 都係靠 ear tips,
迫實個耳窿, 等佢唔會跌出黎

除非個別設計到 三尖八角 / 超大粒 (AZ80 我理解唔算),
至有機會隻機頂到耳骨 / 耳殼

如果你係塞耳仔窿個位痛,
真係應該試下用細 size
你係耳窿定係耳窿外嘅耳骨痛?
因為AZ80就係話佢咁樣貼合個耳仔
如果你係外面痛咁我諗換size都會一樣痛
耳骨 咁是唔是GG了
或者試下換下S size有冇唔同先囉
如果好啱心水嘅都要試下有冇得救先

之前都有絲講佢鐘意AZ60入耳個感覺
的確AZ60無咗下面突出嚟嗰個位
我都有AZ60,佢係無咁大舊嘢塞住哂成隻耳仔
可能會無咁痛
你可以去試下AZ60M2感覺

同埋會唔會好似佢咁講,向下墜咗?
我巴嚟
可能會有少少 但唔多 我有試過較法啱個位 之後即刻冇咗唔舒服嘅感覺 但過多陣佢就會自動好似屈位咁樣 又會移咗去第二個位 又會唔舒服
我就係az60轉az80的 az60我真係咩問題都冇
Sor
較返*
會唔會其實你右耳要XL
試下先
但我應該唔係耳窿嗰個位

係耳骨嗰邊
試下除咗粒耳膠就咁放隻耳機入耳 睇下耳機腔體同你耳窩本身夾唔夾先
係諗如果耳塞佢塞得好就應該唔會墜得咁勁?

不過你試咗樓上巴嘅建議先
如果咁樣做得返上面張圖嘅配戴效果又冇唔舒服
咁可以試下換隻長身嘅耳膠睇睇
試左30分鐘 好似又冇話唔夾 起碼唔會痛先

真係要講既話可能右耳有好輕微既鬆動位咁樣

咁樣其實係唔係個耳膠問題大啲?
咁似係本身粒耳膠對你耳道喺講太漲 令到隻耳機頂出去頂住你耳窩

巴打試下買長窄身嘅睇下幫唔幫到手例如intime iReep
想問下如果用mtw4
配咩耳棉比較好?
我建議你鍾意 DGII 嘅調音,就去試埋 PI8 先買。因為我有 DGII,我去試 PI8 ,覺得係唔同嘅口味。未必鍾意。

題外話:有巴打話 AX Xife 賣三千幾,我去咗沙田間分店,係真嘅,不過黑色售罄。祝巴打買到心水耳機﹗
想請教下有冇人用AKG N5?諗緊買N5定AZ80

試過N5一戴上耳dllm效果音係普通話 app入面有冇得改?
想問下airpod 4降噪版定 te-v1r-hen好啲
平時都係連落iphone/ipad聽歌睇片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞