[PC/PS/XBOX] 艾爾登法環 Elden Ring (104)黃金樹幽影DLC 開始

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
首先宮崎英高係烙印戰士Super fan黎
米凱拉=格里菲斯蝕嘅復刻版黎
為左創造個理想世界,放棄左肉身,暗啞底做埋勁多仆街野
拉塔恩混合左格斯同左德
又係約定但格斯/拉塔恩冇應承
本身初版烙印格里菲斯個角色係細路女黎

其實照本傳故事正路黎講最後打嘅應該係葛德文而唔係拉塔恩
根據啲人當年解包,本傳本身托莉娜有一條好長嘅支線可以做,米凱拉都有可能有得做結局之一
但臨出之前del左

咁撚正 好難唔被魅惑
你有冇睇個故事就真
基本上日本、鬼佬、中台大部分人都屌緊DLC寫得差
米凱拉條線出哂事
本傳明示暗示有哂伏筆係想揀葛德文
點知依加天降拉塔恩
然後本傳講到米凱拉係溫柔、完美嘅黃金、想創造一個完美和平嘅新時代
講成個劉三好咁嘅人物

點知去到DLC就當個妹Condom、拉培恩唔肯做約定之王就決定殺左佢、用蒙格條屍整1:1拉塔恩玩具
講到佢本身幾完美幾有魅力,然後變到DLC一切要靠魅惑
一爆左成隊米凱拉小隊即刻分崩離析
咁咪已經同佢本傳人設唔同左囉

同埋你看得拉妮好只係pov問題
企返出黎睇佢一樣係仆街黎

成班半神講忠講正直係得蒙葛特
點打南方海岸靠西隻火巨人點解冇扣血
講多少少
圍住米凱拉呢個角色既故事真係寫得幾好
蒙格/獅子王
米凱拉應該同佢老母一樣, 雌雄神聖一體
作為男佢有愛既人, 作為女有約定之王
佢唔認同佢老母, 想成為新神建立自己既律法
佢嗰套的確可以為世界帶嚟和平
但其實係魅惑之力, 係虛假既

宮崎應該講嘅呢個神話故事極有北歐神話色彩
我覺得幾好睇
我又真係唔覺得好多人屌DLC劇情喎
係有人講寫得好隱晦
不過呢啲都係宮崎應高嘅特色黎啦
睇返本傳個地圖其實真係好痴線,又大又多支線
真係好佩服ng+ 既人
老婆一開波有份搞碎片戰爭出黎,仲要一刀切割埋自己 為左殺雙指全部野都會利用 我地都算咁岩得咁橋做左佢個王
你去唔同討論劇情嘅地方睇下
大把人屌
PTT、巴哈、reddit、nga等等
一出最多人屌Final Boss唔應該係拉塔恩
講真咁多隻半神,神人 除左菈妮唔係拎黎打既用 就爭葛德文未正式出過場,配合埋本傳既故事 根本唔應該天降拉塔恩
Call npc先難,條血長一大截,成日拉走隻怪但npc啲輸出又唔係高
呢點真係設計差
個地圖無本傳咁豐富 獎勵吸到唔到人去探索

其實可以加多個收集特殊物品去換特殊獎勵
可能夠5/10/1v陰影樹加成就比把武器/護符/裝備比你用
米凱拉同拉妮表現上爭好遠
拉妮係好彩撞到主角,但都未成神
米凱拉冇靠主角都做到5分鐘神

其實我覺得扭多少少,可以揀幫米凱拉可能好啲
格里菲斯同格斯
米凱拉同拉塔恩
南無名廟套裝好FF14 4.0feel
我覺得個故事有驚喜,用死王子做final boss先唔合理
死王子靈魂已死,肉體變咗魚,不過係應該有個dlc補完死王子嘅去向,例如入gate of divinity追尋死王子靈魂去向,咁就正
Ds 冇大地圖所以你估唔到行左去邊,er 有地圖一路望住所以好難有嗰種驚喜
DLC一次可以拎到幾多粒古龍強化石同洗點
其實佢將d大獎位放多幾粒落去
咁就皆大歡喜 唔駛刷週目

放武器咁多 把把都想試
我記得本傳都有item 提過米凱拉係好危險
係咪兩年後DLC2
點會唔合理
正傳黃金墓碑說明話米凱拉希望哥哥正確地死去
而且索爾城白靈都有再提及過米凱拉同葛德文
反而本傳根本冇提及過米凱拉同拉塔恩之間關係
咁樣機械降神法仲話好
宮崎英高話ER唔會再有DLC
https://x.com/EldenRingHQ/status/1805178154421559297 本傳 同 DLC 地圖即係點?有冇高手解釋
有youtuber講米凱拉個玩法咪等於火影既別天神/無限月讀
本質上係完全控制住你 強制解決任何紛爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞