[父親節快樂]無職轉生~到了異世界就拿出真本事~第二季下半 (5)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
保羅,我最喜愛的男配角

保羅出場其實唔多,只有第一本書,等於第一季頭四集,
之後就到「再會篇」,唔計僅有嘅書信來往,就到「迷宮篇」。
總共三本書。
每次出場都印象深刻,並且每次都有相應嘅成長。

佢出過軌,絕對唔係一個完美嘅爸爸,但一直努力咁嘗試做一個好爸爸。

最初佢完全無法樹立爸爸的威嚴,唔識點對待自己孩子
但佢盡力思考點樣先能夠俾兒子盡可能發展,低頭搵人俾機會佢做家庭教師
都係咁,魯迪先可以幸運地一直喺一個「有人勁過佢/有人能夠成為佢榜樣」嘅環境成長。
(保羅,基列奴,瑞傑路德,之後成年)

「再會篇」,保羅已經唔係出軌嘅佢,而係為家人動用一切人脈,金錢,地位,力量,盡心盡力嘅佢。
另外發生左父子吵架,見識到父子都有心靈脆弱之處,一個唔願聽,一個又好容易回想起前世嘅創傷,而且埋下兄妹關係差,閉門不出嘅伏筆。

到「迷宮篇」,父子再見面,雙方更加識得點對待對方,冇再發生「再會篇」嘅爭執。再度成長嘅保羅識得因兒子遇上開心嘅事而自己都開心。但可惜,活得過於衝忙嘅佢,最後都係死於衝忙。

生於甲龍歴388年,終年甲龍歴423年,啱啱好大過前世之男少少,或者同齡。

保羅都同我鍾意無職嘅兩個原因有關。
一個係成長。無職從來唔係一個「洗白」嘅故事。出軌,錯左,要負責,就要以行動表示,要「Live with past mistake」。
過去無法改變,犯下的錯誤無法挽回。如有機會,只能感謝其他人擔心自己,並道歉。(妹妹篇)
我藍色窗簾依個都係作者嘅人生觀。
保羅出軌相信冇人能夠認同佢嘅所為,但到最後,今集,大部分人都應該能夠認同佢係嘗試緊做一個好老竇。

另一個係雖然主角見唔到,但世界其他地方依然運作。喺魯迪冒險,或者處理自己問題嘅途中,同一時間,其他角色有佢地自己嘅目標,行動。
保羅係搵家人。艾莉絲係變強。瑞傑路德係回復一族嘅榮譽。其他角色都有各自目標,有各自嘅行動。
眾小說黨一直都吹捧伏筆如何精妙,想必其他角色嘅目的,喺「背景」嘅行動,都會大幅影響魯迪以後嘅人生。

完左再講
親人呢味嘢無話做得好唔好,就算人渣佢都係你嘅親!
親人因你而死,呢種感受… 可能個個人都要經歷
你個斷估已經錯左
老豆咁撚勁就咁死左哂哂
魯迪真係放棄做劍士?劍都唔帶把
用黎格下d攻擊都好呀
今集我仲以為佢會一手劍一手杖跑過去斬完再燒
保羅一直覺得自己無盡到老豆嘅本份,但係去到生前最後一刻做到保護孩子嘅責任

真老豆
呢個劇透你去另一個post問好啲
救老母會令洛琪希同魯迪相遇同結婚生仔
佢地生出黎個女會係未來同龍神一齊收人神皮

人神預見到呢個未來 所以唔想魯迪去救老母
唔救老母就唔會再遇返洛琪希
唔係掛
睇黎都係唔好再入黎住
有巴打話人神睇唔到龍神既野 所以唔知七星知道有轉移魔法陣可以早啲去到 正常用一年時間先去到 可能去到只係見到師傅+老豆死哂
我屌....111樓咩事
睇睇下今集感想,突然劇透左
你老母111痴撚線地劇透
大家快block

[url]lihkg.com./profile/443327[/url]
我屌....111樓咩事
睇睇下今集感想,突然被劇透左
Goodbye and thank you Paulo
2.5保羅個畫面真係幾震撼
https://x.com/Magote_rihujin/status/1802354189210898454
捲軸可以無詠唱地使用,但理論上可以詠唱嘅時候就保留唔用住

習慣對Paul行動作出反應嘅兩人最快,之後就係Roxy,然後再到Rudy

Paul 好強。果然係Paul嘅時代。

用水魔法同土魔法會令迷宮崩壞,但已經無法選擇手段了

Paul「好煩啊,我好冷靜啊啊啊!!」

一齊住左七年仲話係陌生人真係好過份!!
咁即係話,轉生之後嘅Rudy一直睇少周圍嘅其他人,好似Paul同Sylphy咁能夠建設關係嘅人同其他好似Zenith咁未能夠建設關係嘅人,感受唔同都係事實

https://x.com/Magote_rihujin/status/1802358220218159441

Talhand係一個可以做前衛嘅魔術師,all rounder

如果燒傷就唔可以再生,咬走嗰度咪得囉!

將無頭嘅頸畫圓咁fing黎fing去,剩低嘅頭瞄準最麻煩嘅敵人。
預知眼嘅弱點係佢睇唔到視界外嘅嘢,同太大睇唔曬嘅嘢。
所以咁樣好有效

上級治癒魔術都↩️唔到缺少嘅部位。
再見了,海格力斯。

啊啊啊!

比起自己嘅驚訝,更加能夠關心Rudy嘅Lilia好堅強

得知Zenith都唔係平安無事,破碎嘅心。
第22話完結了,辛苦曬。

https://x.com/Magote_rihujin/status/1802370304255361273
人地話我係冇心嘅人,但其實我因為自己作品特別擺心機嘅地方被最高品質咁動畫化而微笑。
111個劇透同上次個劇透一模一樣
以為自己上緊巴哈
被劇透當食生菜
心情低落會 但抑鬱應該唔會
老豆作為英雄咁 成功打死隻超勁嘅九頭龍 救番阿媽
直程要好似光頭槍佬咁記落史冊啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞