[父親節快樂]無職轉生~到了異世界就拿出真本事~第二季下半 (5)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
講少既話保羅同塞妮絲同佢哋父母相處時間都係少
動畫有做到,不過可能大家冇留意到,
中後期條龍已經知道可以咬甩燒完既地方黎再生。
所以佢地要狂攻,唔俾時間佢回復。
手都斷鳩埋 仲可以點
真係父親節快樂
岩岩先和好
諗起電視劇屎戲嗰啲就係太多反應
用手機click樓主置頂係咪back唔返,次次睇呢個post都有呢個問題
一句遺言都冇得留俾個女
你記錯,魯迪依刻冇睇得佢地咁重
係保羅先會咁著緊同沖動
好有巨人feel
想知點屈BUG
無職第二季第22集半感想半補充

呢集好沉重,睇小說果時唔知幻想過幾多次盧迪終於一家人齊齊整整翻屋企,FF下保羅見到自己個孫會咩表情?見到希露菲咁好會唔會對羅倫茲嘅死釋懷?媽媽又會唔會好似當年喺村果時咁幫全家人來個生日派對?終於終於到呢刻了!

然後揭落下一頁 保羅死咗。

死咗???當下完全接受唔到,一命換一命真係有意義嗎?
DLLM 原來仲未夠,保羅用條命換翻來嘅塞妮絲原來失咗智,講衰啲就係保羅1命換咗塞妮絲0.5條命

真係完全明白盧迪嘅感受

咁啱係父親節,真係奉勸咁多位珍惜眼前人,再普通嘅日常其實真係可以話失去就失去,無咗就永遠揾唔返

好多人屌保羅,但保羅絕對係一個好老豆。
轉移災難後,幾年來真係不辭勞苦,逐一將屋企人重新安置好,諗下如果唔係基斯擅自寄信,盧迪點會知呢邊搞唔掂?

做父母一定想自己仔女遠離危險,所以保羅攻咁耐連3層都過唔到都冇打算叫盧迪來幫拖,即使佢明知盧迪好勁。因為佢作為父親,只想盡力保護好自己仔女。

最後嘅最後,保羅係選擇犧牲自己救盧迪。

迷宮經驗豐富嘅保羅好清楚迷宮王殘血果時會變招,所以佢做好晒準備去應對。但盧迪表現好好,根本就唔記得盧迪只係初次打王,見到盧迪成碌木咁企喺果下先突然醒覺⋯⋯仆街了

九頭龍:

九頭龍吐息:

劇情補充:

1. 「死都要救出母親」。係講真的

2. 點解媽媽會封咗入舊石?單純唔好彩掛⋯⋯作者冇解釋過

3. 魔石九頭龍:被認為已經滅絕嘅龍,四百年前拉普拉斯戰役都有出現過普通九頭龍,當時紀錄係全部都死晒。魔石九頭龍更加係傳說中嘅生物,冇人諗到佢原來真實存在

4. 巴打問盧迪點解唔帶劍幫手斬?又話識劍術?盧迪得中級劍神流,就算帶刀都斬唔入

5. 見保羅可以輕鬆斬頭,大家睇小咗條龍,其實條龍超級高攻高防。

高攻:佢嘅鱗片只係「擦過」麗潔,膊頭傷口就深到見骨,可以諗下佢就係一個巨型削皮器,而且仲識噴火
物防高:麗潔全力插落去,結果把刀卡住咗,根本插唔入,如果冇保羅把刀+劍術,呢度冇人切得入條龍;
魔防特化:會喺魔術擊中前分解你招技,你本身再高攻都打唔到。

6. 承上,盧迪係全力出岩炮彈,佢想出翻當時可以打爆魔王果一發岩炮彈,但魔術擊中前就消失咗,變翻做一堆沙土。

呢度要提前講少少設定:岩炮彈係用魔力整出來,所以將岩炮彈變翻做魔力,咁就等於化解左岩炮彈。呢個就係條龍魔術無效嘅原理。

7. 在場得盧迪有同龍打過,所以得佢知道九頭龍準備要吐息。

7.1 麗潔話晒都係魔術大學嘅學生,所以識用魔術先係正常。原作佢同盧迪穿越沙漠果時都有用過水魔術。

8. 打到後面,條龍意識到盧迪先係最大威脅嘅敵人,所以針對盧迪。
將冇頭嘅頸當鞭咁亂揈,然後趁盧迪混亂果一剎那一野啄落盧迪度。盧迪有預知眼,但佢完全理解唔到未來果秒發生咩事,就係咁「呆」咗下,然後就比保羅踢開⋯⋯

9. 保羅根據以前嘅迷宮經驗早就預到條龍會玩嘢,但盧迪無經驗,所以成功被玩到

10. 如果盧迪執得翻隻斷手再用治療魔術就可以救翻不義遊戲,但隻手已經連同龍頭一齊燒咗,或者可以揾温莉裝翻隻手改名做鋼之盧迪烏斯

11. 一切都發生得太快,回過神來盧迪已經上翻地表,連中途點樣打怪都唔記得了,只係記得起火葬老豆果刻,原來老豆真係返唔到來了

12. 最後條龍嘅戰利品:魔石,鱗片之類嘅嘢由其他隊友收集好,保羅果份比埋盧迪。所有人都應該換到成世都洗唔晒嘅錢,但場上冇一個人係開心的。

13. 直接喺迷宮火葬係冒險者嘅傳統,一來防止屍體魔物化,二來係尊重冒險精神。

14. 最後保羅遺物:半套護具,兩把劍。

15. 莉莉雅都好辛苦好傷心,但佢作為長輩更加明白明白「活着的人比較重要」,所以呢幾日除咗保羅身後事,仲打點埋盧迪+塞妮絲嘅生活。

16. 塞妮絲失智了。小說原話係:母親成為了廢人。

17. 用保羅1命換塞妮絲0.5條命?值得咩????對盧迪來講,佢同失去雙親冇分別,所以直接崩潰了

致動畫黨們,唔好以為已經過咗高潮就可以放心追po ,後面陸續有來。唔想被劇透嘅,一係追故mode 一係按熱門度排序,最好就當然係睇小說啦!https://www.bookwalker.com.tw/product/165680
唔明姐係點
自古英雄都係斷臂
之後就係希希嘅世界
入左置頂就退唔返出post度,要browser上一頁,再入返個post,我用safari
有冇人remind我邊個羅倫茲
我用web 版睇都係咁麻煩,習慣了
用手機app 就冇問題未試過手機用browser 睇po
7 盧迪之前有遇過吐息咩?定係前世記憶
希露菲老豆
麗潔個仔
失去了心的Zenith
上半季打赤龍
樓豬冇整N重,又要碌金剛棒reply了
今次專登,方便洗劇透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞