[父親節快樂]無職轉生~到了異世界就拿出真本事~第二季下半 (5)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
CLS
唔記得呢度邊個都有講過
公海都好多變態咁講
冰封佐咁多年
肉體仲係後生
係屌死魚 冇咩feel
2 唔記得係作者喺twitter定係廣播劇定係其他來源提到
塞妮絲唔係一開始就困咗喺魔力結晶不過入咗迷宮就肯定
可能係迷宮嘅意志(?)或守護者之類選中佢
就可能令誤入迷宮嘅佢好似roxy咁踩咗入轉移魔法陣咁入困喺魔力結晶度
至於點解會一絲不掛就可能係動畫組嘅趣味
邊個?
呢個轉折點如果唔爆post我會擔心套野熱度係咁先
其實點樣肯定啲「補充」之後唔會講
定係又係啲劇透仔扮嘢?
有冇例子
隻game今晚出,大家會唔會買
減價或者會考慮,宜家買就不了
就算買咗,兩日後都唔會玩呢隻
其實你哋係點代入到雙親嘅親情
Rudy轉生出世起至今都係3x歲舊世意識冇變過
當呢2個所謂老豆老母
只係親密嘅陌生人合情合理
同埋個老豆成日玩emo咁唔成熟
已經有種煩膠嘅感覺
究竟要從咩角度入手先可以睇到好似你哋咁感動
唔會,太垃圾
大多數都係其他人視角
較早前就係羅倫係學校既生活

我上面post個片如果後期有機會補充,佢自己有提過唔會講住

睇得出佢係忠實fans,分析補充得好詳細
我本身係動畫黨,係得比呢度劇透過
未試過比佢劇透
一個亦師亦友既老豆
我諗現實都未必有幾多人可以擁有過
為救自己個仔而不理自己生死
我相信絕大多數父母同一情況都會做呢種抉擇

父母健在好多人都會覺得好普通
知道對方突然有病/失去先會回想以前既事先走嚟後悔已經返唔到轉頭
弱智又唔一定係死魚既
樓主專業補充
Rudy都係響老母個肚度生出黎,又有血緣關係,又大家都金髮碧眼,又一齊生活左7年,咁都陌生人,咁你同你父母其實都可以當係陌生人
其實根據前世,rudy基本都唔care屋企人
佢舊世記憶冇消失過喎
而且佢一直都用本名嚟稱呼佢兩個
可想而知佢冇當過佢兩個係親生父母看待
自細就天生天養 最多話有陪過佢練吓劍
同時佢一直都有種愧對舊世親朋好友嘅心態
邊有可能一齊生活七年就取代到原生家庭父母?
唔係話陌生人咁極端嘅
但Rudy對佢哋一定冇乜親情可言先合理
咁層主問點解我地代入倒姐,呢D好睇人,有人出左世之後就同父母分開,十幾廿年後見返都可以同父母感情好好,因人而異
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞